HP Victus Gaming 16-R0000NT için hangi işletim sistemi seçilmeli?

Findowry

Centipat
Önemli: BİLGİSAYARIM HP VİCTUS 16 R0001NT.

Öncelikle herkese merhaba, ve yardım edecek kimselere teşekkürler. HP Victus Gaming 16-r0000nt (7P6G3EA) Notebook bu bilgisayarın FreeDOS sürümünü (R0001NT ama bulamadım) kullanıyorum ama aradaki tek fark yüklü gelen işletim sistemi. Bilgisayarı 2023 Eylül civarından beri kullanıyorum ve hep Windows 11 Pro kullandım ama yaşanan çok büyük buglar ve yavaşlık yüzünden 2024 Temmuz'unda Linux Ubuntu tabanlı bir sistem olan Zorin OS'e geçtim. (Windows kullanırken çok format attım bu arada) şu anda bu yazıyı da Zorin OS'den yazıyorum, sistemden çok memnumum ve bilgisayar da çok hızlı ve gizliliğe çok önem veriyor hatta en sevdiğim şey kişiselleştirilebilirlik ve GNOME arayüzü ama bazı sıkıntıları var. Çünkü bir tanecik bile driver yok. Hatta bırakın Linux'u, Windows 10 için bile driver yok. Hatta bilgisayarın RGB klavyesinin rengini de kontrol edemiyorum.

Ekran Görüntüsü - 2025-01-18 16-50-05.png

Ekran Görüntüsü - 2025-01-18 16-51-12.png

Ancak asıl sıkıntı bu değil, çoğu uygulama Linux'da yok ve bundan dolayı sıkıntı çekiyorum. Ben de bilgisayara format atıp Dual boot şekilde Zorin-Windows kurmayı düşünüyorum ama 3 sorum var:
1. Dual boot sıkıntı çıkarır mı?
2. Hangi Windows sistemi kurmalıyım?
3. Hem Linux hem Windows'la disk şifreleme olur mu? (şu an disk şifrelemem yok)
Özellikle 2. soru en önemlisi. Sanal makine üzerinden Windows'lara baktım ve UWP tabanlı programlardan nefret ediyorum.

Ekran Görüntüsü - 2025-01-18 16-59-39.png

Özellikle Windows Dosya Gezgini en kötüsü. Linux'da 30 saniye süren işlemler, Windows'ta 5 dakika sürüyordu ve Dosya Gezgini sürekli çöküyordu, aktarımlar saniyede 3 KB gibi düşük hızlara düşebiliyordu. Bu yüzden iki tarafta kaldım: Tiny11 ve 10 Pro.
Tiny 11 driverları destekliyor, gizlilik daha ön planda ve UWP tabanlı programlar çok az ama bir türlü etkinleştirmeyi beceremedim Enterprise üzerine kurulu olduğu için. Windows 10 Pro driverların çoğunu destekler diye düşünüyorum, UWP tabanlı uygulamalar tiny11 kadar olmasa da yine az ve kişiselleştirilebilirliği tiny11'den daha fazla ve etkinleştirmesi çok kolay. Sıkıntısı da desteği yakın zamanda kesilecek ve bu beni tedirgin ediyor. Evet Windows kullanıcılarının yüzde 70'inin hala Windows 10 kullanmakta olduğu bir gerçek ama yine de bu sene desteği biteceği için endişeleniyorum. Revi OS (özel bir Windows 11) ve 24H2 sürümünü kullanmak istemiyorum. Ne yapmalıyım? İçimdeki ses Windows 10 Pro kullan ve bütün gizlilik ayarlarını yap sonra Dual boot kur diyor ama bilemiyorum. Sizin de bir bildiğiniz varsa önerebilirsiniz.
Disk şifrelemeyi de ne yapsam bilemiyorum, zira Dual Boot'da böyle bir şey olur mu?
Yardımlarınızı bekliyorum, herkese teşekkürler.

Ekran Görüntüsü - 2025-01-18 17-11-57.png

Son düzenleme:
Hatta bilgisayarın RGB klavyesinin rengini de kontrol edemiyorum.
2. Hangi Windows sistemi kurmalıyım?
3. Hem Linux hem Windows'la disk şifreleme olur mu? (şu an disk şifrelemem yok)
1) Hayır sorun çıkartmaz.
2) LTSC 2024 önerebilirim. KMS38 ile aktive eder PowerShell ile MS Store indirirsiniz.
3) Bilgim yok.

1) Hayır sorun çıkartmaz.
2) LTSC 2024 önerebilirim. KMS38 ile aktive eder PowerShell ile MS Store indirirsiniz.
3) Bilgim yok.

Benim bu RGB olayını daha önce bilmem gerekiyordu teşekkürler :)
LTSC 2024'ü nasıl etkinleştirebilirim çünkü Tiny11'de çok sıkıntı yaşadım sanal makinede ve dosya gezgini sekmeli UWP arayüzünü mü kullanıyor? En büyük sıkıntım dosya gezgini arayüzü.

Ve LTSC ile klasiğin farkları ne? Explorer Patcher sıkıntı yaratır mı?

Son düzenleme:
LTSC 2024'ü nasıl etkinleştirebilirim?
PowerShell'e irm https://get.activated.win | iex komutunu yapıştırın ve KMS38 ya da HWID'i seçin. Hangisinin olduğunu ben de unuttum maalesef. Sırasıyla denersiniz.
Ve LTSC ile klasiğin farkları ne?
LTSC daha hafif. 10 civarı uygulama var ve çalışan hizmetler daha az. ShutUp10/11 ile gereksiz hizmetleri de kapatırsanız bayağı hafif olur.

PowerShell'e irm https://get.activated.win | iex komutunu yapıştırın ve KMS38 ya da HWID'i seçin. Hangisinin olduğunu ben de unuttum maalesef. Sırasıyla denersiniz.

LTSC daha hafif. 10 civarı uygulama var ve çalışan hizmetler daha az. ShutUp10/11 ile gereksiz hizmetleri de kapatırsanız bayağı hafif olur.
Teşekkürler, son olarak 24H2'yi mi kullanıyor? Çok gündem oldu ya, bir sürü sıkıntı varmış, bu sıkıntılar var mıdır?

Teşekkürler, son olarak 24H2'yi mi kullanıyor? Çok gündem oldu ya, bir sürü sıkıntı varmış, bu sıkıntılar var mıdır?
Evet, 24H2 tabanını kullanıyor. Kullandığım Victus'ta 24H2 kullanıyorum ve şuana kadar hiçbir sorun yaşamadım.

Evet, 24H2 tabanını kullanıyor. Kullandığım Victus'at 24H2 kullanıyorum ve şuana kadar hiçbir sorun yaşamadım.
banada hergün bildirim geliyor 24h2 için ama güncellemiyor formattan sonra geçtik bilgisiyar yavaşladı ısınma falan 23h2'ye geçince şükür namazı kıldı.

Konuda zaten cevap verilmiş ama ekleme yapacağım.
Sorun çıkarması için sebep yok ama iki işletim sisteminin aynı EFI bölümünü kullanması yerine iki işletim sisteminin kendi EFI bölümü olması daha iyi olur.
Önce Windows'u kurduktan sonra Linux dağıtımı kurulunda elle yapılandır seçeneklerini seçebilirsin.
Ubuntu ve OpenSUSE dağıtımlarının bölümlendirme aracı iyidir.
Daha fazla yardıma ihtiyacın varsa konu açman daha iyi olur.

3. hem Linux hem Windows'la disk şifreleme olur mu? (şu an disk şifrelemem yok)
Yapabilirsin, Windows TPM'i kullansada Linux dağıtımlarında TPM kullanma zorunluluğu yok.
Bilgisayarı açtığınızda önce diski açmanız için size şifreyi sorar. Şifreyi kurulumda kendiniz ayarlıyorsunuz.

Konuda zaten cevap verilmiş ama ekleme yapacağım.
Sorun çıkarması için sebep yok ama iki işletim sisteminin aynı EFI bölümünü kullanması yerine iki işletim sisteminin kendi EFI bölümü olması daha iyi olur.
Önce Windows'u kurduktan sonra Linux dağıtımı kurulunda elle yapılandır seçeneklerini seçebilirsin.
Ubuntu ve OpenSUSE dağıtımlarının bölümlendirme aracı iyidir.
Daha fazla yardıma ihtiyacın varsa konu açman daha iyi olur.

Yapabilirsin, Windows TPM'i kullansada Linux dağıtımlarında TPM kullanma zorunluluğu yok.
Bilgisayarı açtığınızda önce diski açmanız için size şifreyi sorar. Şifreyi kurulumda kendiniz ayarlıyorsunuz.
Teşekkürler, zaten Zorin'de aşağıdaki gibi Windows'un yanına kurmak ya da ayarlamak var.
Ekran Görüntüsü - 2025-01-18 19-54-45.png

Ben şeyi merak ediyorum, cihazımda sadece bir tane 1TB SSD var ve ikisini ayrıştırsam, örneğin Windows'a 800 GB, Zorin'e 204 GB versem, Windows'da BitLocker'ı açsam Linux'da ne olur?

Evet, 24H2 tabanını kullanıyor. Kullandığım Victus'ta 24H2 kullanıyorum ve şuana kadar hiçbir sorun yaşamadım.
Bu arada şu an sanal makineden bahsettiğiniz LTSC 2024'ü deniyorum, iyi görünüyor ama Windows Defender yok.
Ekran Görüntüsü - 2025-01-18 20-34-15.png

Dosya Ekleri

• 1737219293166.png
    1737219293166.png
    1,6 MB · Görüntüleme: 9
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı