I-Life Zed Note 2'si 1 Arada Laptop İncelemesi

Kutuuu.jpg

Casper laptopumu ihtiyaç gereği birisine devredince günlük kullanım için yeni bir cihaz arayışına girdim. Tek amacım Office programlarını çalıştırmak ve standart kullanıcı işlevlerini yapmasıydı. Zed Note, bu yönde tercih edilebilir bir model. Ürünü yaklaşık 1 ay önce Hepsıburada'nın, Hepsiburada adlı satıcısından 1100 TL'ye aldım.

Kutu ve İçeriği;
Kutu son derece sade ve şık. Ürünün kutusu beyaz olup, teknik özelliklerini -arka tarafında daha ayrıntılı olmak üzere- ön ve arka tarafında ürünün teknik bilgileri yer alıyor. İlk kutuyu yandan çekip açılınca siyah esas kutu çıkıyor. İlk kutu biraz daha reklam ve tanıtım amaçlı yapılıyor daha çok, açıkçası çok mantıklı ve hoş. Siyah kutuyu açınca sağ köşede ekstra karton bölüme şarj aleti ve kalan kısımda laptop ve garanti belgeleri var. Ancak kutudan aksesuar olarak sadece şarj aleti vermesi hoş değil. Kısacası kutu şık, sade ve içeriksiz. İçeriği ise şöyle;
  • Zed Note laptop
  • 1 Adet Şarj Adaptörü
  • 1 Türkçe ve İngilizce Kullanım Kılavuzu
  • 1 Adet i-Life Warranty Kartı
  • 1 Tane Arena Bilgisayar (Bu firmanın teknik destek dispiratörü)
Kutu Ön.jpg

Kutu Arka.jpgKutu Siyah.jpgKutu Yan.jpgKutu Açlışı.jpgEtiket.jpgŞArj.jpg
Tasarım ve Dış Malzemesi;
Tasarım olarak sade ve basit bir yapısı var kısacası. Laptopun arkası fırçalanmış metal ve çizilmeye biraz müsait açıkçası. Bu yüzden 11.6"'lik bir sticker almayı düşünüyorum. Bu yönden çok fazla hoşuma gitti diyemem. Touchpad ise yine standart tocuhpad yüzeyi var. El ile teması basit ve kaymaya çok müsait. Touchpadin sağ ve sol tarafları da ve yazı yazmak için bileğe koyulan ksım son derece rahat ve başarılı. Yine çizilmeye müsait bir yapısı yok dersek yalan söylemiş oluruz.

Sunum ana.jpg

Ayrıca menteşeleri -360 dönüşe uygun için mi bilmiyorum- kalın ve uzun, bu da can sıkıyor. Alt tarafta 4 tane yaklaşık 3 santim plastik ekleri var ve bu da kaymayı büyük ölçüde önlüyor. Ayrıca kamerayı koyan mühendise selam olsun :) Hem fazlasıyla aşağıda hem de yeterince ortalanmamış... Çok rezil desem yeridir.

Zed Note ve Özellikleri;
  • 2'si 1 Arada ve İşleyişi
Zed Note özellikle ikisi bir arada laptopları ve fiyatı bakımından iddialı bir ürün. 2'si 1 arada kavramı alternatiflerine göre biraz daha işlese de, alışılması kolay ve basit, bir sistemi var. Çoğu alternatifi genelde klavyenin üstü ve tabletin altında bir tuşa basılır ve yayın kuvveti ile tablet ayrılır tablet stabil çalışır. i-Life Zed Note ise biraz daha farklı işliyor. Tablet 360 derece dönüp klavyeyi arkasına alıyor. Klavye arkaya geçince Windows otomatik Tablet Modu'na giriyor. Hal böyle olunca, laptopun klavye işleyişsiz kalıp, tablet imajına bürünüyor. İkisi bir aradada USB'ler klavyeye gömülü olduğu için tablet modunda USB kullanma şansımız yoktu. Tek sıkıntı sadece biraz kalın gözükmesi. Kısacası standart 2'si 1 aradadan farklı ve daha gelişmiş olduğu aşikar.
Tablet mod.jpg

  • Şarj Aleti ve Pil Ömrü
i-Life Zen Note, 10.000 mAh bataryasıyla 1 günü bize çok rahat çıkartabiliyor. Standart kullanımda 12-32 yoğun kullanımda 7-8 saat giden bir batarya, bu tür laptoplar için önemli ve başarılı değerler. Şarj aleti ise, alışıla gelmişin biraz dışında. Şarj diğer laptopların ilkel şarj aleti gibi değil. Daha çok standart tablet veya telefonların gibi bir şarj aleti mevcut. Ancak 2 sorunu mevcut, birincisi şarjın girişi 3.5mm jak girişleri ile hemen hemen aynı. Bu da demek oluyor ki laptopu şarja takmaya çalıştığımda bazen kulaklık jakına takıp sözde şarja koyduğum bile oldu :) İkinci sorun ise çok hızlı şarj olmaması. Ortalama 4 saat 13 dakikada şarj olması çok kötü bir değer gibi gözükmese de cihazı şarjda kullandığımda bataryanın dolmasının aksine bazen şarjda olsa dahi boşalıyordu. Bu sorun kişiden kişiye göre sorun olmayabilirse, benim için sorun.
ŞArj.jpg

  • Klavye, Touchpad
Bu cihazın klavyesi standartların biraz daha üstünde olduğunu adım gibi eminim ve içtenlikle beyaz edebilirim. Gerek tuş basımındaki hissiyat gerek, herhangi bir tekleme olmadan benim gönlümde çok çok taht kurmayı başardı. Uzun yazılar ve makaleler için ekstra klavye almanıza gerek yok, yine alışagelmişin dışında olduğunu söyleyebilirim. Eski lanet Casper notebookumdaki gibi içe çökme ya da basmama hissiyatı bu klavyede söz konusu dahi değil. Tabii eksiklikleri de yok değil. Yön tuşları çok işlevsiz ve kötü. Virgülün konumlandırıldığı yer de iyi gözükmüyor. Bunun dışında laptop ısındığında özellikle sağ kısmında hafif bir sıcaklık hissediliyor. Bu benim ve çoğu insanın dikkatini bozmaz ancak eksi mi, eksi. Klayede çokça fonksiyon tuşu bulunması, özellikle de ses açma kapama, multimedya durdurup, açma gibi hayatta kolaylık sağlayacak fonksiyonlar mevcut. NumLock gibi fonksiyonlar mevcut. F fonksiyonlar sırayla şu şekildedir:
  • F1+FN, Uyku Modu'na giriş.
  • F2+FN, Tarayıcıda hızlı erişim.
  • F3+FN, Touchpad aktifleştirme ve pasifleştirme.
  • F4+FN, ses kısma.
  • F5+FN, ses açma.
  • F6+FN, ses kapatma.
  • F7+FN, multimedya açıp durdurma.
  • F8+FN, geri sarma.
  • F9+FN, ileri sarma.
  • F10+FN, durdurma.
Ayrıyetten klavyenin üstünde 3 tane ışık var. Bunlar soldan sağa doğru sırasıyla; güç, CapsLock ve düşük bataryada yanın ışık. Mavi ve küçük. Göz almıyor ve hoş bir ayrıntı.

Touchpad ise klavyenin verdiği konforu veremiyor son derece içeriksiz ve vasat. Siyah küçük bir touchpadın alt kısımları dokunmatik olarak çalışyor. Ancak bu alt kademeye daha da bastırdığımda sağ ve sol click olduğunu fark ettim. Clickleri böylesine gizlemeleri hoş. Ancak yazı yazarken touchpad ele çarpıp saçma sapan bir yerlere girdiğini biliyorum. FN+F3 kombinesiyle çok rahatça kapatsam da touchpadin sınıfta kalması biraz hayal kırıklığına uğrattı. Ekstra küçük bir kablosuz mouseu aratıyor.
Klavye.jpg

  • Dokunmatik ve Ekran
Dokunmatik ve ekrana gelirsek, dokunmatik neyse de ekran son derece kusursuz ve başarılı. Standart bir FHD IPS ekrandan ne beklerseniz aynısını bu cihaza uyarlamışlar. Renkler ve akıcılık son derece gerçekçi ve canlı. Ekran son derece olmuş ve başarılı. Ekran film ve çalışma için çok başarılı bir tercih olmuş. Ekran 11.6 inç, 60 Hz, Full HD, IPS panel bir ekran. Laptopun boyutu gayet yeterli ve sınırda. İki bir arada özelliği ile ekran konumdan konuma geçebiliyor. Elde rahatça taşıma ya da masaya doğru diklemeler, film izleme keyifine keyif katar.

Dokunmatik ise son derece sığ, zaten dokunmatik ekrandan çok bir şey beklemiyorum zaten -dokunması dışında-.
  • Hoparlör ve Malzeme Kalitesi
Cihazın alt kısmında sağ ve sol tarafta tarafta olmak üzere 2 tane hoparlörü bulunuyor. Bu hoparlörler çok asgari seviyede kabul edilebilir, filmlere kadar yeter anca, müzik ve diğer şeyler için çok yetersiz, bunun için jak girişindeki kulaklık özelliklerinden yararlanmak lazım.
Arka Taraf.jpg
Malzeme kalitesine geleceksek kısa ve öz biçimde çok kaliteli olduğunu söyleyemem, en asgari seviyede tutulmuş ancak yine de kabul edilebilir. Ön taraf çizilmeye çok müsait bir metalle korunurken klavye ve çevresine doğru bu metal biraz daha kaliteli ve kalın oluyor.
Ön taraf.jpg
  • Temel Özellikler ve Sistem
Ürünün sağ tarafında sırasıyla; jak girişi, USB 2.0, Micro SD kart girişi, ve cihazı açma kapama için bulunan güç tuşu var. Güç tuşu bilgisayar açıkken yanlışıkla basımlara karşı direkt uyku moduna geçiyor. Basılı tutulduğunda PC kapanıyor. Jak girişi ise standart ve aynı, ekstra bir özellik yok. USB 2.0 stabil çalışıyor. Micro SD kart ise 32 GB alanımıza 64 GB'a kadar ek takviye uyguluyor.
Sağ Taraf.jpg

Sol tarafta ise sırasıyla; şarj girişi, USB 3.0 ve Mini HDMI bulunuyor. 3.0 ve şarj güzel çalışsa da elimde mini HDMI olan bir cihaz olmadığı için test edemedim.
Sol taraf.jpg

  • Günlük Kullanım ve Donanım Özellikleri
İşlemci olarak Atom Z8350 kullanan cihaz, Office ve internette takılması çok çok nadir oluyor, ki bu da abartılı uzun kullanımlarda oluyor. 2 GB RAM'i standart kullanımda biraz düşük kalsa da genel anlamda yettiğini söylemeliğim. 32 GB dahili depolaması ise Windows'la beraber kesinlikle yetersiz olduğunu söylemeliyim. Muhakkak SD Kart alınmalı ve daha rahat kullanılmalı. 32 GB yetersiz. Bunu dışında Bluetooth'u çok iyi çalışmıyor. HD400 dahili ekran kartı en ilkel dahili grafik seti ancak günlük kullanımda günü kurtarabiliyor. Orijinal olarak Windows 10 32 Bit Home ile gelen cihaza 64 bit anlam veremediğim bir şekilde kurulmuyor. Bunun dışında gelen lisansta Office programlar gelmiyor.

i-Life Zed Note'un sistem özellikleri;
  • Atom Z8350 İşlemci (Intel HD 500)
  • 2 GB 1333 MHz DDR3 RAM
  • 32 GB eMMC Disk
  • 11.6" 1920x1080 IPS Ekran
  • Windows 10 Home 32 Bit
  • 10.000 mAh Batarya
Ayrıca bu tür cihazlara temiz kurulum yapmanızı kesinlikle önermiyorum. Çünkü bu Windows'lar özelleştirilmiş ve üstünde baya oynanmış işlemlerdir. Temiz kurulumda her şeyi gidiyor ve cihaz tökezliyor. Ben temiz kurulum yaptıktan sonra bir hayli uğraştım ve en son servise gönderdim. Dokunmatiği ters çalışması, Tablet Mod'una girmemesi vs.
Sunum 1.jpg

Ayrıca Tablet Mod'unda iken cihazı dik ve yatay şeklinde istediğiniz gibi konumlandırabilirsiniz. Sanal kitap ya da makale okumak için alternatif bir yol daha çıkıyor. Ancak sağ tarafa doğru diklediğimde ve masa koyduğumda laptop güç tuşunda basalı kalıyor ve kapanıyor. Bu biraz can sıkıcı.
Dik.jpg


Kısaca özetlemek gerekirse, ara sıra teklese de çoğu ev kullanımı diye tabir ettiğimiz kullanıcılar için yeterli, fiyat da dahil olunca çok başarılı bir yapı olduğunu söylemeliyim.
  • Sıcaklık ve Testler
Cihaz dediğim gibi biraz ısınıyor ancak anladığım kadarıyla herhangi bir fan da yok, farklı bir sistem soğutması var. Yükte -internette gezinsem dahi- aldığım değer 60-65 derece arasında. Zaten cihazla yapacağım en fazla şey internete girmek olduğu için çok da rahatsız etmiyor. Ancak dediğim gibi klavyenin bir kısmı ısınıyor ve bunu hissediyorum.

AIDA 64 Boşta Değerler
Aida64 Boşta.png

AIDA 64 Stress Testi
ADIA64 Yükte.png

Bunu dışında daha çok telefonlarda kullanılan eMMC disk bu laptopta mevcut ve teste soktuğumda standarların biraz daha gerisinde olduğunu fark ettim.

CrystalDiskMark 6 Disk Testi
CrystalDiskMarkTest.png

Şimdi toplamak gerekirse cihazın artıları ve eksilerinden başlayayım;
  • Artılar;
    • Uygun fiyat.
    • Konfor ve işleyişi basit.
    • Klavyesi başarılı. Bu incelemedeki gibi uzun yazılar için gayet müsait.
    • Dokunmatik stabil ve başarılı.
    • USB 3.0'ın olması.
    • Şık kutu ve kullanma kılavuzu ayrıntılı.
    • IPS FHD ekran.
    • Silikonların kaymayı önlemesi.
    • Malzemesi fena değil.
    • 10.000 mAh Batarya.
  • Eksiler;
    • Tochpad iyi değil.
    • Biraz ısınıyor.
    • Klavye düzeninde biraz daha değişiklikler yapılabilir.
    • Şarj girişi ile kulaklık jakın girişleri neredeyse aynı.
    • Format ve sürüm değiştirme imkanının olmaması ve Windows 64 Bit'te çalışmaması.
    • Kutu içi yetersiz aksesuar olması.
    • Hoparlör daha iyi olabilirdi.
    • Kamera ve konumu.
    • Arkasında çok vida var. Dış görüntüsünü bozuyor.
Genel Puanlama;
  • Tasarım: 5/10
  • Özellik: 7/10
  • Konfor/Ergonomi: 8.7/10
  • Malzeme: 6.7/10
  • Performans: 8/10
  • Fiyat: 8.4/10
Ortalama Puan: 6.5/10.

Kısaca özetlemek gerekirse istenilen dışına olumlu ve olumsuz anlamda pek çıkmıyor. 1100 liraya alternatiflerine göre daha pratik işediğini gönül rahatlıyla söyleyebilirim. Bir ayrıntıyı atlamamak dileğiyle incelemeyi yavaştan sonlandırayım.

Sağlıklı günler.
 
Son düzenleme:
Windows 10 32 Bit'le geliyor. Ancak sistemin 64 desteklediğini bildiriyor. İşin garibi ben Windows 10 64 Bit kurmuyor. Format atmanızı da önermem, çünkü bu Windows 10 baya özelleştirilmiş. Ben format attıktan sonra sürücüleri kurdum ancak dokunmatik ekran sapıttı, ardından garantiye gönderdim. Gelen Windows ile kullanmanızı öneririm.
USB belleğimden Linux 64Bit çalıştırmayi düşünüyorum.
Demek istediğim Windows'a dokunmadan xUbuntu çalıştırmak.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
USB belleğimden Linux 64Bit çalıştırmayi düşünüyorum.
Demek istediğim Windows'a dokunmadan xUbuntu çalıştırmak.
Zaten 32 GB gibi bir alan var ama siz bilirsiniz. ESC ile BIOS'a giriyordu yanlış hatırlamıyorsam. Boot menüsü yok BIOS'tan giriyorsunuz. Ancak Ubuntu'da dokunmatik ekranı çalıştıramazsınız. Dual Boot için rehbere bakabilirsiniz.
I-Life Zed Note Intel Atom x5 Z8350 2GB 32GB eMMC Windows 10 Fiyatı şu an indirim ile harika bir fiyatta eğer doğru ürün ise. Almayı düşünmüyor değilim.
Mükemmel ucuzlamış, 1100 TL'ye almıştım. Ürünün ta kendisi.
 
Zaten 32 GB gibi bir alan var ama siz bilirsiniz. ESC ile BIOS'a giriyordu yanlış hatırlamıyorsam. Boot menüsü yok BIOS'tan giriyorsunuz. Ancak Ubuntu'da dokunmatik ekranı çalıştıramazsınız. Dual Boot için rehbere bakabilirsiniz.

Mükemmel ucuzlamış, 1100 TL'ye almıştım. Ürünün ta kendisi.
Alıyorum o zaman hocam. Zaten film izlemek, sunu yapmak, internete girmek için alıyoruz. Windows 10 32 bit ne kadar yer kaplıyordu? Ona göre SD kartta alacağım.
 
Alıyorum o zaman hocam. Zaten film izlemek, sunu yapmak, internete girmek için alıyoruz. Windows 10 32 bit ne kadar yer kaplıyordu? Ona göre SD kartta alacağım.
Windows Office ve Windows için yeterli alana sahip. Ancak yine de almanızı öneririm.
 
2018 Eylül'den beri kullanıyorum. Konuda artı ve eksi yönlerini belirttim, açıkçası çok ekleyecek bir şey yok.
Peki hocam pil ömrü ve menteşelerinde bir sıkıntı çıktı mı şu ana kadar? Bir de bazı sitelerde klavyesinin çabuk bozulduğunu söyleyenler var.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Peki hocam pil ömrü ve menteşelerinde bir sıkıntı çıktı mı şu ana kadar? Bir de bazı sitelerde klavyesinin çabuk bozulduğunu söyleyenler var.
Menteşelerin kalitesi iyi, sadece biraz kalın yarı yolda bırakmaz. Klavye uzun yazılar için çok uygun. Sağlam gözüküyor şu ana kadar bir şey olmadı.
 
Ürünü aldım windows 10 kurdum sıfırdan haklıymışsınız şuanda driver problemi yaşıyorum ilife nin sistesinde özelleştirilmiş windowsu'nu buldum fakat nasıl kuracağımı bilmiyorum lütfen yardım.
Ekran döndürme ve touch sapıtıyor
Bunun garantisine nerden ulaşabilirim?
@@Mr.Acar rica etsem bu klasörü kopyalayıp upload edip bana linkini atarmısınız C:\Windows\System32\drivers
İnternette çoğu yerde silead driverlerini buldum her driverde farklı tepki verdi driverler bu klasöre atılarak kuruluyor ama bende uyumlu olan driver yok ilife nin sitesindekide hatalı rica etsem paylaşırmısınız?
ve C:\Windows\System32\DriverStore
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı