i3 12100F vs Ryzen 5 5500

esador

Kilopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
GPU: MSI RTX 4070 SUPER 12G GAMING X SLIM WHITE
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, Bellek: Patriot Viper 6000Mhz CL30 2x16GB DDR5
MOBO:: Asus Prime B650M-K
SSD: Kingston NV3 1TB HDD: Seagate Barracuda 1 TB
Kasa: Rajintek Paean C7
PSU: Gigabyte P750GM 80+ Gold
Monitör: Dell Alienware AW2724HF 360Hz
Klavye: ASUS RA05 TUF GAMING K3 Red Switch
Fare: Razer Basilisk X HyperSpeed
Kulaklık: HyperX Cloud Core Wireless DTS
İşletim Sistemi: Windows 10 Pro
Merhaba arkadaşlar. Bir sistem güncelleme arefesindeyimde. Ryzen 5 3600 ve 5500 arasında kalmışken oyun testlerinde resmen şaka makinesı olan i3 12100F'e denk geldim. Sizce hangi işlemciyi tercih etmeliyim? Sadece oyun oynayacağım, ağırlıklı olarak Valorant oynuyorum. Arada öylesine GTA V, Rust giriyorum o yüzden işlemci bir tık daha ön planda ekran kartından ziyade. Yani 6 çekirdek Ryzen yerine 4 çekirdek Intel seçmemin oyun anlamında bir yan etkisi olur mu? Testlerde bariz olarak Intel önde fakat arka planda çoklu işlem veya render vs. gibi işlemler yapmayacağım için bariz bir yan etkisi olacağını düşünmüyorum. Yaptığım maksimum çoklu işlem Valorant açıkken Discord üzerinden iletişime geçiyorum, arada Discord üzerinden yayın açıyorum ve oyun içi kayıtlar alıyorum. (Bunu i3-9100F ile yaparken bariz droplar yaşıyorum.) Ryzen 5 5500 ve B450 ortalama bir anakart 3500₺'ye denk geliyor. i3 12100F ve H610 bir anakart ise 3600₺'ye denk geliyor. İleride 12400F'e de yükseltebilirim diye düşünüyorum. Sizce hangisini tercih etmeliyim? Dediğim gibi ekstrem yüksek grafikli oyunlar oynamıyorum, ağırlıklı olarak Valorant oynuyorum. Ekran kartım da şu an GTX 1650, eğer satarsam onu da RX 6600'e yükselteceğim bu arada. İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bana senden bir tavsiye. Ryzen 7XXX serisinin Eylülde çıkacağı gibi söylentiler var. O yüzden bekleyebilirsen bekle.

Render veya yayın gibi işlerde yani çoklu çekirdek performansı olarak R5 5500 her türlü daha iyi oyun performansı olarak i3 12100F daha iyi yani i3 12100F almanız daha mantıklı oluyor.

Bana senden bir tavsiye. Ryzen 7XXX serisinin Eylülde çıkacağı gibi söylentiler var. O yüzden bekleyebilirsen bekle.
Bütçe olarak ortalama 3500₺'yi geçemiyorum pek. Ondan dolayı 7000 serisi ile 3500₺'lik bütçe arasında astronomik farklar olur tahminime göre. Ayrıca kasım ayında askere gitme gibi bir durumum var ondan dolayı çok fazla borçlanmadan yapabileceğim yükseltmelere bakıyorum.

Bana senden bir tavsiye. Ryzen 7xxx serisinin eylül'de çıkacağı gibi söylentiler var. O yüzden bekleyebilirsen bekle.

DDR5 RAM fiyatları hala çok yüksek ayrıca her nesilde olduğu gibi düşük bütçeli işlemcilerde 4-5 ay sonra çıkacaktır o kadar uzun süre beklemenin de bir anlamı yok.

Gaming konusunda 12100F'nin daha iyi olduğunu biliyorum. Ama 12100F ile oyun oynarken başka bir işlem daha yapamazsın çünkü i3'de işlemci kullanımı çok yüksek olur. Workstation(render gibi) ve çoklu işlem veya yayın için 5500 iyi. Sadece dümdüz oyun oynayacaksanız 12100F daha iyi. Özellikle Valorant, CS:GO, Warzone gibi oyunlarda 12100F çok daha iyi olur.

Örneğin, iki oyun birden çalıştıracaksanız veya oyun oynarken aynı anda tarayıcıyı da aktif olarak kullanacaksanız 5500. Ama ben TS veya Discord dışında her şeyimi e-sporcu gibi tamamen kapatır, sadece oyunuma bakarım dersen 12100F.

Dediğim gibi, yapacağım maksimum çoklu işlem valorant veya gta v açıkken discord açık olur ve en fazla discord üzerinden yayın yaparım ki o da hiç etkilemiyor neredeyse. Hadi olsun olsun birde youtube veya spotify açık olsun arkada. Bende 12100f tarafına kaydım, danışmamdaki maksat benim bilmediğim bir konuda beni üzer mi bunu öğrenmek. ilginiz için teşekkürler.

DDR5 RAM fiyatları hala çok yüksek ayrıca her nesilde olduğu gibi düşük bütçeli işlemcilerde 4-5 ay sonra çıkacaktır o kadar uzun süre beklemenin de bir anlamı yok.
5950X, 5900X, 5600x hepsi aynı anda piyasaya sürüldü. DDR5 ram fiyatları zaman gittikçe düşüyor. Ve açıkçası yeni Zen mimarisi çok güçlü geliyor bence. Benim şahsi görüşüm şuanda bir bilgisayar toplamak ölü yatırım.

YouTube'da 2K video veya bir sürü sekme falan çalıştırmadığın sürece Discord da, Spotify da hep birlikte 12100F ile gayet akıcı çalışır zaten.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…