i5 10300h için Max frekansı sınırlamak zararlı mı?

hayrikirsan

Femtopat
Katılım
21 Kasım 2020
Mesajlar
14
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar,

Turbo ile 4.4 GHz civarına çıkan işlemcimin frekansını, Max 3899 MHz olacak şekilde ayarladım. Bunun herhangi bir zararı olur mu? Bu sayede sıcaklık konusunda rahat ediyorum.

Bu işlemi Windows güç seçenekleri kısmından yaptım (bir vbe dosyası indirerek)

İşlemcim i5 10300h.
 
Nasıl sınırladınız ? Benim de ihtiyacım var böyle bir şeye sıcaklık için. Marka/model nedir laptopun ?
 
Nasıl sınırladınız ? Benim de ihtiyacım var böyle bir şeye sıcaklık için. Marka/model nedir laptopun ?
İşlemci güç yönetiminde En Yüksek işlemci Frekansı yok şuradan bilgi alabilirsiniz. Ben buradan hallettim.

Edit: Yabancı bir kaynak da buldum. Hatta Türkçe kaynak buradan çevrilmiş sanırım. What is Maximum Processor Frequency and How to Use It? - Appuals.com.

Burada, bu ayarları değiştirmenin tamamen güvenli olduğu söyleniyor. Ancak soğutma sisteminizin düzgün çalışması gerekiyormuş (bu muhtemelen en düşük işlemci frekansı için).
 
Son düzenleme:
Kısa cevap: Maximum frekansı sınırlamak zararlı değildir.

Uzun cevap:
Eğer voltaj ayarlarınızda ciddi değişiklik yapmadıysanız aslında yararlıdır. Undervoltage dediğimiz, voltajı normal kullanımın altına çekerek işlemci performansını düşürme eylemi, işlemcinin sıcaklıklarını düşüren ve ömrünü uzatan bir eylemdir. Ancak dikkat etmeniz gereken şey, işlemcide ki çekirdeklerin yeterince güç alıp almadığı.

Sadece frekansı sınırladığınız zaman, ağır bir sıcaklık azalması yaşamazsınız. Voltajı azaltmak daha fazla sıcaklık azalması sağlar ancak laptopta bunu yapmanızı tavsiye etmem. Daha öncesinde bir laptopta undervoltage yapmadım. Dolayısıyla bütün parçaları birbirine bağlı bu yapıda nasıl bir etki yaratacağını bilmiyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı