i5 11400F işlemcinin aşırı ısınması ve dengesizliği

songamergg

Zeptopat
Daha fazla  
RAM
xpg spetrix d41 16 gb
Ekran kartı
asus rog 2070
Anakart
Asus Tuf b560m-plus
İşlemci
i5 1144f
Öncelikle merhaba herkese bir sorum olacak yaklaşık 4 ay önce kendi bilgisayarımı topladım bir sorun olmadan da kullanıyorum fakat şöyle bir sorun var. İşlemcim düşük kullanımlarda hızı ortalama 4.xx GHz'lerdeyken yüksek işlemci kullanımında ortalama 3.xx GHz'lerde takılıyor ve anakartımda CPU uyarı ışığı yanıyor. Aynı zamanda işlemcim benim yorumumca haddinden fazla ısınıyor. Boşta 85 derece civarlarını görebiliyor bilgisayar bileşenlerimi aşağıya ekliyorum yardımcı olursanız sevinirim.
Anakart: ASUS TUF B560M-Plus
İşlemci: i5 1144F.
Ekran kartı: ROG 2070.
RAM: XPG spetrix D41 16 GB 3200 MHz.
M.2: Lexar NM620 512 GB.
Cougar MX410 mesh ARGB kasa ve Cougar 650watt Power suppy 80+

Dosya Ekleri

• forum1.png
    69,3 KB · Görüntüleme: 24
  • forum2.png
    86,4 KB · Görüntüleme: 23
Termal macunu yenilemen lazım. Zamanla bu macun kuruyor ya da yanlış sürülmüş olabilir, o yüzden ısı iyi iletilmiyor. Eski macunu güzelce temizle, sonra kaliteli bir termal macunla tekrar sür.

Soğutucunun işlemciye tam oturduğundan da emin ol. Fan ya da soğutucu biraz gevşekse, işlemci ısısını iyi atamaz, o yüzden tam sıkı şekilde takılı olmalı.

Kasa içindeki hava akışını da kontrol et. Fanların çalışıyor mu, kablolar hava akışını engelliyor mu ona bak. Gerekirse ek fan takarsın, böylece işlemci daha rahat nefes alır.

Ayrıca anakartın BIOS'unu da güncellemeni öneririm. Üreticinin sitesinden son sürümü indirip kur, bazen bu sıcaklık ve fan kontrolünü iyileştiriyor.

Son olarak, HWMonitor gibi bir programla işlemci sıcaklığını takip et. Boşta 40-50 dereceyi geçmemesi lazım.

İşlemcimin termal macun mx4 daha yeni yeniledim hatta sıcaklık düşer belki diye ama banamısın demedi kasam 4 fanlı biri arkada 3 önde armoury crate den sıcaklığa baktığımda boşta 50 den aşağı düşmüyor anakart biosumunda güncel olması lazım.

CPU fanı nedir?
stok fan kullanıyoum

Stok fan yetmez ya. İstersen bütçene uygun güzel bir fan bulalım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…