i5 4590 CPU bazı oyunlarda %100 kullanılıyor

Darboğaz. İşlemciniz ekran kartına göre çok düşük kalmış.
 
Çoook yüksek ihtimalle darboğaz oluyor. RDR 2 gibi yeni nesil bir oyunda, bu işlemci ve ekran kartı kombinasyonunda darboğaz olmaması biraz zor. Ekran kartı kullanımı %99'un altına düşmüyorsa sorun yok demektir fakat ekran kartı %99'da çalışmıyorsa darboğaz oluyordur. Bu da işlemciyi değiştirmek anlamına gelir. Sanırım işlemciniz K ibareli değil, öyle ise overclock yaparak (tabii bu durumda anakart da önemli) darboğazın derecesini azaltabilirsiniz.
 
O işlemci güncel oyunlar için yetersiz artık kaldı ki zaten 1650S ile de ideal bir ikili değiller. Sorunun tam olarak bu. Yapabileceğin iki şey var, ayarları yükseltip yükü ekran kartına bindirmeye çalışman ve OC yapman.
 
Kalabalık şehir içlerinde veya NPC'lerin bol olduğu bazı görevlerde olası işlemci kaynaklı darboğazların olası olduğu bir ikili. Çözümü MSAA gibi özel kenar yumuşatma tekniklerini aktif hale getirerek işlemcinin renderlayabileceği maksimum limitler ölçüsünde %98-99 oranında GPU kullanımı elde etmek veya render scale 1.25x gibi artırmak başlıca yöntemlerden bazıları. Tabii bunların yanında mevcut durumda doğal 1080p'de MSAA kapalı bir şekilde yüksek ekran kartı kullanımıyla beraber daha fazla performans elde edilmek isteniyorsa işlemciyi yükseltmek bu noktada en etkili yollardan biri olur. Şahsen önceki i5-7500 işlemcimle bile manuel OC'lu 1060 6G'yi bu tarz işlemciyi öldüren sahnelerde işlemci kullanımı %100'e dayanmasa dahi küçük de olsa darboğaz yaptığı durumlar vardı, tabii genel olarak oyun boyunca %90-95 oranında darboğaz olmadan rahat besleme yapabiliyor olması gerek, aslında işlemci çok düşük kalmış da sayılmaz, ince ayar çekince ortalama biri için yeterli olacağını düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
kalabalık şehir içlerinde veya NPC'lerin bol olduğu bazı görevlerde olası işlemci kaynaklı darboğazların olası olduğu bir ikili. Çözümü MSAA gibi özel kenar yumuşatma tekniklerini aktif hale getirerek işlemcinin renderlayabileceği maksimum limitler ölçüsünde %98-99 oranında GPU kullanımı elde etmek veya render scale 1.25X gibi artırmak başlıca yöntemlerden bazıları. Tabii bunların yanında mevcut durumda doğal 1080P'de MSAA kapalı bir şekilde yüksek ekran kartı kullanımıyla beraber daha fazla performans elde edilmek isteniyorsa işlemciyi yükseltmek bu noktada en etkili yollardan biri olur. Şahsen önceki i5-7500 işlemcimle bile manuel OC'lu 1060 6G'yi bu tarz işlemciyi öldüren sahnelerde işlemci kullanımı %100'e dayanmasa dahi küçük de olsa darboğaz yaptığı durumlar vardı, tabii genel olarak oyun boyunca %90-95 oranında darboğaz olmadan rahat besleme yapabiliyor olması gerek, aslında işlemci çok düşük kalmış da sayılmaz, ince ayar çekince ortalama biri için yeterli olacağını düşünüyorum. İşlemcime OC uygulamayı denesem da.

Peki işlemciye OC yapmayı denesem darboğaz azalabilir mi az da olsa anakartım H81H3-M7
O işlemci güncel oyunlar için yetersiz artık kaldı ki zaten 1650S ile de ideal bir ikili değiller. Sorunun tam olarak bu. Yapabileceğin iki şey var, ayarları yükseltip yükü ekran kartına bindirmeye çalışman ve OC yapman.

Çok yüksek ihtimalle darboğaz oluyor. RDR 2 gibi yeni nesil bir oyunda, bu işlemci ve ekran kartı kombinasyonunda darboğaz olmaması biraz zor. Ekran kartı kullanımı %99'un altına düşmüyorsa sorun yok demektir fakat ekran kartı %99'da çalışmıyorsa darboğaz oluyordur. Bu da işlemciyi değiştirmek anlamına gelir. Sanırım işlemciniz k ibareli değil, öyle ise overclock yaparak (tabii bu durumda anakart da önemli) darboğazın derecesini azaltabilirsiniz.

Sadece anakart mı önemli OC için bu arada anakartım H81H3-M7
 
Sadece anakart mı önemli OC için bu arada anakartım H81H3-M7

Anakartınız Z serisi bir anakart olmalı. Lakin yanlış hatırlamıyor isem Haswell serisine özel ufak da olsa OC şansı tanıyor. Tabii bu yine de darboğazı engelleyecek bir OC olmayacak. Tavsiyem grafikleri yükseltin. Ya da 4. nesil bir i7 işlemci alabilirsiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı