Başarılı Kurulum i5 9400F | GT710 | Mojave 10.14.6

Merhaba, bu hafta ikinci başarılı kurulumu yapmış bulunmaktayım.

Sistem özellikleri;
  • Intel i5 9400F işlemci
  • Corsair Vengeance 2x8GB 2400MHz DDR4 RAM
  • MSI GT 710 ekran kartı
  • Samsung 960 Evo 250GB M.2 SSD
  • Philips 227E-QHA Monitör
  • TP-Link Archer T9UH Wi-Fi adaptör

Sistemin çalışma durumu;
Sistem tam anlamıyla akıcı biçimde çalışıyor. Animasyonlarda takılma yok. Sadece anakart üzerindeki ses portları çalışmıyor. Ancak HDMI ile monitörden ses alabiliyorum, ayrıca monitör üzerindeki ses portları da (kulaklık bağlantısı vb.) Sorunsuz çalışıyor.

İlginç bir şekilde clover Boot parametrelerindeki "-v" parametresini sildiğimde monitöre ses aktarılmıyor. Bu nedenle açılışta akan kodlar yerine Apple logosu gösterimini yapamadım. Sistem matrix tarzı takılıyor :)

Geekbench 4 puanları:
  • Tek çekirdek: 5346
  • Çok çekirdek: 21624
  • OpenCL: Test başladıktan 2 sn sonra kapanıyor. Bu nedenle ölçemedim.
Elimdeki 2019 model MacBook Pro'nun değerlerini ölçtüğümde 4592/16898 aldı. Yani kurduğum sistem MacBook Pro'dan tek çekirdekte %16, çok çekirdekte %28 daha hızlı.

Sistemin hikayesi:
Geçen hafta HP 290 G2 Microtower (Pentium G5500, 4 GB DDR4 2666, 500GB) kasa 1100TL'ye düştüğü için aldım. Sistem özellikleri başlığı altında belirttiğim donanımları cihaza taktım. Cihaz üstünde gelen işlemci, RAM ve HDD'yi ise yedek parça olarak kaldırdım (burası bir ofis ve şimdiye kadar hiçbir donanımımız boşa gitmedi).

Cihaz içindeki işlemci soğutucusu 8cm'lil çok basit bir soğutucuydu. Bunu da Cooler Master I71C soğutucusu ile değiştirdim. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Eğer eski soğutucuyu söküp, yerine I71C'yi takarsanız vidalar falan uyuyor ancak soğutucu işlemciye temas etmiyor. Bu yüzden anakartı söküp, mevcut arka braketi söküp I71C ile birlikte gelen braketi taktım. Bu noktada da şöyle bir sorun var ki; mevcut arka braket standart Intel anakartlarda alıştığımız gibi değil. Braketi sökmeniz için işlemci yuvası etrafındaki metal kısmı da sökmeniz gerekiyor. Bu durumda da işlemciyi yuvaya oturttuktan sonra sabitleyemiyorsunuz. Üstüne soğutucuyu takarak sabitledim. Bu işlemi deneyimi olmayan arkadaşlara önermiyorum, çünkü işlemciye zarar verme olasılığınız çok yüksek. Ben de yıllardır PC tamiratı yapan bir kişi olduğumdan cesaret ettim. Ama uğraştığıma değdi ve soğutucu değişimi sonrası sistem çok daha sessiz ve serin çalışmaya başladı.

Anlattığım donanımlardan işlemci, ekran kartı ve işlemci soğutucusunu yeni aldım. RAM, SSD, Wi-Fi adaptör ve monitör zaten elimde vardı. Aldığım tüm parçaları topladığımda 2805 lira harcayarak ve elimde boşta duran donanımları değerlendirerek bir Mac kurulumu yapmış oldum. Kesinlikle denemeye değer, lezzetli bir deneyim.

Sistemi kurmamı sağlayan başta Recep Baltaş ve Kemal Alkın olmak üzere Technopat ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Herkese bol teknolojili günler!

İşlemci ve ekran kartı arasındaki denge mükemmel olmuş :)
Umarım sorun çıkmadan kullanırsınız.

Orantısız gücü severim :) Şaka bir yana yazılım geliştirme işlemleri için kullanılacağından ekran kartının pek önemi yoktu, o yüzden uygun fiyatlı olmasını tercih ettim.

Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı