i7 6700k ve GTX 1080 sistemde işlemci aşırı ısınıyor

Levent Acar

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Yazılım Uzmanı
Merhaba arkadaşlar, bilgisayarımın özellikleri aşağıdaki gibidir. İşlemcide aşırı bir ısınma sorunu yaşıyorum.

Boşta 50 derecelerde geziyor, oyun açtığımda 100 derece görüyor nerdeyse. PC temizliğini yeni yaptım macun değiştirdim. Kasada 5 adet Corsair Air ML120 Pro PC Fanı mevcut. Soğutmanın oturmasında vs. herhangi bir sorun bulunmuyor, defalarca kontrol ettim.

1. Sorum: sistemi alalı 4 yıl oldu, sıvı soğutma işlevini kaybetmiş olabilir mi?
2. Soru: işlemci arızalanmış olabilir mi?
3. Soru: PSU bu soruna sebep olabilir. Oyun açınca işlemci ısınması dışında performans sorunu yaşamıyorum.

Ekteki görsellerde 5 dakika AC odessey oyunu sırasında ısı değerleri mevcut. (Güç yönetiminden işlemci max kullanım oranı yüzde 85 olarak ayarlanmıştır. Yüzde yüz yapınca kitleniyor makine.)

i7 6700k
Asus Maximus VIII Ranger
MSI GTX 1080 Ekran Kartı
16 GB Ram 2666 MHZ
SilverStone Tundra TD03LITE Sıvı Soğutma
High Power 750W 80+ Bronze

Hangi yolları izlemeliyim sizce?

Şimdiden Teşekkürler.

Dosya Ekleri

• 1.png
    1.png
    47,4 KB · Görüntüleme: 229
  • 2.png
    2.png
    45,8 KB · Görüntüleme: 95
Sıvı soğutmanın tıpası var mı? Sıvı eksitiyor bakmalısın.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Merhaba Arkadaşlar size yazdığımdan beri test yapıyorum çıldırmak üzereyim. Götürecek yakınlarda bir bilgisayarcıda bulamadım kimi aradı isem biz pc onarımı yapmıyoruz diyor. Bu bilgisayarcılar PC tamiri yapmıyorsa ne yapıyor acaba merak ediyorum.

Bildiğiniz gib sistem boşta iken veya web gezerken v.s şu anda 50 derece ortalama ama yük binince 100 görüyor.

Soğutucu pompayı devre dışı bırakınca boşda 70 derece oluyor.

Yeni bir soğutma almalı mıyım yoksa başka sorun olabilir mi ?

Son bir sorum var size PSU böyle bir soruna yol açar mı? Bozuk olsa sürekli ısı problemi yaratması gereklimi yoksa boşta farklı yükte farklı performans verebilir mi?

Önünüzde 3 ihtimal var. Anakart dengesiz. İşlemci sıkıntılı. Soğutucu problemli. PSU bunların arasında olamaz. PSU' dan doğrudan işlemciye voltaj gitmiyor. Arada voltaj kontrolü, mosfeti VRM gibi bir çok kontrolden geçiyor. Yüksek voltaj olsa da dengeleyiciler bunu düşürüyor. Düşük olsa zaten sistem kararsız olacaktır. Bu 3 lü ihtimal üzerinde duracak olursanız ucuzdan başlayınız.

Hocam size tavsiyem stok intel soğutucu bulup onunla bir denemeniz.
Maalesef bulma şansım yoktu. Dün COOLER MASTER MASTERLIQUID ML240L V2 siparişi verdim. Bu sene yeni PC toplayacaktım malum durumlardan dolayı ertelemiştim. En kötü yeni sistemde kullanırım bunu.

Bir arkadaşımı Midyeci Ahmet'te uzay'a kandırdım, bu gün PSU'sunu söküp getirecek onuda deneme şansım olacak. Zaten ikisi ilede düzelmez ise Anakart veya CPU demektir, oda yeni bilgisayar demek seneye kadar bu idare ederse böyle devam ederim etmez ise yeni bir sistem toplayacağım artık.

Hayırlısı olsun. Sonucu merak ediyorum.

Vallahi hocam bende sabırsızlıkla cevabı bekliyorum :)

Hayırlısı olsun. Sonucu merak ediyorum.

Merhaba Ali hocam.
Soğutucu geldi ve sorunlar bitti :)

Eskiden.
İşlemci maksimum %80'ni geçmeyecek şekilde ayarlı ilen boşta 50 derece yükte veya oyunda 90 dereceyi geçiyordu. %100 ayarlıyken kitleniyordu.

Soğutmayı değiştirdikten sonra.
İşlemci maksimum %100 kullanılacak şekilde ayarlı iken boşta 29-32 arasında yarım saatlik Prime testinde Max 82 dereceyi, aidata 64 testinde Max 77 dereceyi gördü. Oyunda ise ortalama 65 derecede çalışıyor, oyunda maksimum 72 dereceyi gördü.

RGB aydınlatmada kasanın içini güzelleştirdi.
Sorun çözüldü arkadaşlar konuyu kapatabilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı