i7 6700K vs i7 5820K

HUNTER

Megapat
Makaleler
2
Yer
Fethiye/Muğla
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba arkadaşlar, kuzenim 2-3 haftaya Amerikaya gidecek gibi. Ben de yeni parçalarımı Amerikadan ona getirtmeyi düşünüyorum eğer giderse. Değiştircek olduğum parçalar İşlemci, Anakart, Ram ve Ekran kartı.
Ekran kartı konusunda 2 tane Asus Strix GTX 980Ti düşünüyorum. Ama kuzenin geliş tarihine kadar hala satışa çıkmamış olursa rotamı MSI'a çeviririm diye düşünüyorum.
Kafamı en çok karıştıransa İşlemci. Şİmdi İntel'in yeni i7 6700K'sı çıktı. Ben de düne kadar i7 5820K+ Asus Rampage V Extreme Anakart+ Adata XPG Z1 4x4Gb DDR4 Ram almayı düşünüyordum. Ama İ7 6700K kafamı karıştırdı açıkçası. İ7 6700K 350$, i7 5820K ise 370$ civarında. Yani işlemcilerde çok fiyat farkı yok. Ama fiyat farkı Anakartta patlıyor. X99 Soketli Asus Rampage V Extreme 470$, ama Z170 soketli Asus Maximus VIII Hero 240$ ve ben Maximus VIII Hero'nun tasarımını çok beğendim bence tasarımı daha güzel Rampage V Extreme'e göre Aklımın karışmasına sebep olan tek şey Z170 anakartlarının çok güzel olması :D (İlerleyen zamanlarda custom sıvı soğutma yapacağım için tasarımı da göz önünde bulundurmam lazım biraz)
Benim işlemciden beklediğim nitelikler şunlar:
1) Unreal engine 4 kullanıyorum ve sahneyi yaptıktan sonra ışıkları hesaplaması için render diyebileceğimiz bir built işlemi yapıyorum. Bu işlem çoklu çekirdeği destekliyor. Yani çoklu çekirdek performansı biraz önemli. Şu an kullanmakta olduğum i7 2600K’da (4.6Ghz) bu işlem 7-8 dakikadan uzun sürmedi şimdiye kadar. Bunu göz önünde bulundurursak İ7 6700K ve 5820K arasındaki fark da 10-15 saniye mi olur bu işlem için düşünürsek?
i7 5820K da 6 çekirdek 4.4 Ghz'de çalışsa, i7 6700K'da ise 4 çekirdek 4.8-5Ghz'de çalışsa İ7 6700K'nın çekirdek başına düşen performansın fazla olmasının etkisiyle çoklu çekirdek performansı i7 5820K'ya yetişebilir mi?
2) Çift GTX 980Ti kullanacağım bu sistemde ve OC yapmayı düşünüyorum tabikide. 1400 küsur Mhz'lerde kullanırım oyunlarda tahminimce. Sıvı soğutmaya geçince bu frekans biraz daha artabilir. Böyle bir kullanımda 4.8-5Ghz de çalışan i7 6700K mı yoksa 4.4-4.5Ghz’de çalışan i7 5820K mı daha az darboğaz yapar yani hangisiyle daha çok fps alırım? Yoksa ikisi arasında kayda değmeyecek kadar az bir fark mı olur? (2-3 fps) Bu durum Windows 10’da nasıl olur?
Ve Bildiğiniz üzere Windows 10 çıktı, hala 8.1'deyim ben taşlar yerine oturana kadar biraz daha sabredebilirim 10'a geçmek için.
1)Windows 10'da durumlar nasıl? Çok çekirdek, çekirdek başına düşen performanstan daha mı önemli? Oyunlarda yaşanacak olan FPS artışının fazla olması için çekirdeğin mi fazla olamsı gerekiyor?
2)Sistemin hızı, programların açılış kapanış pratikliği vs İşlemci çekirdeği fazla olursa daha mı stabil oluyor? Yoksa SSD takınca 4 çekirdekli CPU ile 6 çekirdekli CPU arasında performans farkı çok hissadilmiyor mu bu konuda? (Samsung Evo 840 SSD’m var)
Bu konularda da bilgilendirirseniz sevinirim. @Recep Baltaş @Ali Güngör

Son düzenleme:
İki işlemcide mükemmel performans veren işlemciler ikisininde tek çekirdek performansı çok yüksek. 2 işlemcininde darboğaz yapacağını sanmıyorum. Windows 10 kullanmıyorum kullanan arkadaşlar sana yardımcı olabilirler...

X99 sistem her türlü daha iyidir. Sık güncellenmediği için aldım, 1 sene sonra yenisi çıktı gibi dertleriniz yok. Ayrıca daha fazla PCI Express veri yolu desteği sayesinde yapılacak SLI ve CrossFireX kombinasyonlarında daha yüksek performans verecektir. Şuanda Z170 sistem dizmek gerçekten mantık dışı. Aynı fiyatlara X99 sistem dizilebiliyor.

X99 sistem her türlü daha iyidir. Sık güncellenmediği için aldım, 1 sene sonra yenisi çıktı gibi dertleriniz yok. Ayrıca daha fazla PCI Express veri yolu desteği sayesinde yapılacak SLI ve CrossFireX kombinasyonlarında daha yüksek performans verecektir. Şuanda Z170 sistem dizmek gerçekten mantık dışı. Aynı fiyatlara X99 sistem dizilebiliyor.
Neden öyle düşündüğünüzü anlayamadım. 6700k için İntel nitrojen soğutma ile 6 ghz, hava soğutma ile 5 ghz e rahatlıkla çıkılabilecek diyor. Sıvı soğutma da arada olacağı için 5.5 ghz denilebilir ki stok ghz'de iken 6700k ile aynı durumda 5820k 3.3'ten 4-4.4 ghz civarı overclocklanabilir. O yüzden anakart+işlemci kombinasyonu X99'dan daha ucuz olmasına rağmen daha pefrormanslı olacak Z170 mimarisi bence almak için gayet mantıklı bir seçenek. Hani daha çok yeni olduğu için kafalarda soru işareti var tabii ki ama yine de bence çok mantıklı bir seçin Z170.

Saat hızlarına pek takılmamak gerekiyor. Buna en güzel örnek 5960x'in 3 GHZ hızında çalışması olabilir. 5820k 6 gerçek 12 sanal çekirdeğe sahipken 6700k'da bu 4 gerçek 8 sanal şeklinde. Ek olarak 6700k'nın desteklediği Maksimum PCI Express Hattı Sayısı 16 iken 5820k'da bu miktar 28. Yani ikili ekran kartı konfigürasyonlarında ve saf işlemci performansında X99 sistem daha iyi olacaktır. Z170'in fiyatları şuanki Z97 seviyelerine indiği zaman mantıklı olabilir fakat şu fiyat seviyesinde mantıksız.

Bakın fiyatlara:

Z170 pc mate 445 lira x99 en ucuz anakartı 900 lira, işlemcilerin fiyatları da malumunuz. Her türlü Skylake mantıklı geliyor. X99 ekstrem konumunda bence.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı