i7 7700K 0.8 GHz'e sabitleniyor

kursadben

Kilopat
Daha fazla  
Arkadaşlar herkese merhabalar. Daha önce buna benzer konular açılmış ancak hiçbir şekilde çözüm bulamadım. O yüzden yeni konu açmak durumunda kaldım. Son 1 haftadır işlemcim ile ilgili sorun yaşıyorum;

Prime95 ile işlemcimi stres testine soktuğumda herhangi bir sorun ile karşılaşmadım. Şu anda da karşılaşmıyorum ancak bazı oyunlara girdiğimde garip bir şekilde oyun esnasında işlemci hızını 0.80GHz'ye sabitliyor ve oyunu kapatana kadar hiçbir şekilde normal hızına dönmüyor.

Ek olarak;

-İşlemcim hiçbir şekilde fazla ısınmıyor. Sıcaklıkları her zaman 70 derece altında kalıyor. Prime 95 ile bile genellikle maksimum 60-65 dereceleri görüyorum. Yani ısınma kaynaklı bir sorun olmadığından eminim.

-BIOS resetlemeyi denedim. Anakart üzerinden de BIOS'a giriş yaparakta.
-BIOS updateledim. BIOS'um güncel.
-Bu sorunu daha önce CS:GO gibi hafif bir oyunda yaşamıştım. Hiçbir şekilde düzeltemiyordum ancak o dönemde Prime95'te vesaire herhangi bir hata/ısınma sorunu ile karşılaşmadım. Yaklaşık 1 saat boyunca yük altında tutup denedim.
-BIOS üzerinden Intel hardware monitörü vs. kapattım, denedim. Düzeltemedim.
-İşlemci güç yönetimi ile ilgili hem Windows'tan kontrol ettim hem de BIOS üzerinden işlemci ile ilgili neredeyse bütün özellikleri kontrol ettim.
- CS:GO'da bu sorunları yaşadığım dönemde format attıktan sonra sorun garip bir şekilde düzelmişti. CS:GO'da, Witcher 3'te deneme yaptım herhangi bir sorun ile karşılaşmadım ama belirli bir süre sonra Cyberpunk 2077'ye girdiğimde direk 0.80 sabitleme sorunu başladı.

Sistemim;

Intel i7 7700K.
MSI Gaming M7 Z270A anakart.
Corsair Vengeance 16 GB(8x2) 3200 CL16 RAM.
NZXT Kraken X53 sıvı soğutma.
WD 1TB HDD (Witcher, Cyberpunk vb burada kurulu ancak diskleride test ettim sorun ile karşılaşmadım.)
XPG 512 GB M.2 SSD (Windows burada kurulu.)

Sorunu çözemiyorum hiçbir şekilde. Güvenip gönderebileceğim bir serviste yakınlarda maalesef yok.
Yardımcı olursanız, sorunu çözebilirsek mükemmel olur. İyi forumlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yabancı kaynakların bazılarında buna benzer bir sorun daha önce güncellenen BIOS sürümünün XMP destekli bellekleri doğru düzgün stabil hızlarda çalıştıramamasından kaynaklı bir CPU throttle durumundan kaynaklandığı ifade edilmiş. Anakartın resmi sitesinde eski sürüm BIOS varsa onu yükleyip deneyin bir de, normal şartlarda güç modu dengelide bile olsa oyunda veya herhangi CPU odaklı bir işlemde işlemci optimum hızına ulaşması gerekiyor çünkü.

@erengore hocam da müsait olduğu zaman isterse yardımcı olabilir belki, özellikle işlemci + güç limiti konusunda bilgili bir arkadaşımız.

Herkese tek tek mesaj atıp mesaj kirliliği yapmamak adına ;

- Windows üzerinden işlemci güç sınırını %100"e çektim. Güç seçenekleri kontrollerimi yaptım maalesef o konuda değişen bir şey olmadı. Çözüme ulaştıramadım.

- ThrottleStop programını da daha önce denedim maalesef onunla da sorunu çözemedim. Tekrar denerim ama normal oyun için kullanım esnasında sürekli programa ihtiyaç duymak biraz sorunu gizlemek ; ağrı kesici alıp ağrıyı hissetmeyi engelleyip tedavi olmamak gibi geliyor. Programsızda stabil çalışması gerekmez mi sistemin ?

- Bios eski sürümüne geçirmeyi denemedim ancak xmp kapatıp denemiştim dediğim gibi maalesef onda da sorunu çözemedim ancak gün içerisinde eski bios sürümünü denerim. Umarım çözüme kavuşur...

Anlamadığım nokta şu ; İşlemci güce ihtiyaç duyduğunda yapıyorsa bu problemi neden Prime95 gibi bir program ile stres testinde işlemciyi %100'de kullanmam gerektiğinde vesaire herhangi bir sorunla karşılaşmıyorum ? Muhtemelen bir yazılım başka bir yazılımla çelişiyor veya bilemiyorum arkadaşlar. İşlemciye overclock yaptığımda dahi prime95 ile herhangi bir sorun yaşamıyorum. Bir türlü akıl erdiremedim...

Herkese tek tek mesaj atıp mesaj kirliliği yapmamak adına ;

- Windows üzerinden işlemci güç sınırını %100"e çektim. Güç seçenekleri kontrollerimi yaptım maalesef o konuda değişen bir şey olmadı. Çözüme ulaştıramadım.

- ThrottleStop programını da daha önce denedim maalesef onunla da sorunu çözemedim. Tekrar denerim ama normal oyun için kullanım esnasında sürekli programa ihtiyaç duymak biraz sorunu gizlemek ; ağrı kesici alıp ağrıyı hissetmeyi engelleyip tedavi olmamak gibi geliyor. Programsızda stabil çalışması gerekmez mi sistemin ?

- Bios eski sürümüne geçirmeyi denemedim ancak xmp kapatıp denemiştim dediğim gibi maalesef onda da sorunu çözemedim ancak gün içerisinde eski bios sürümünü denerim. Umarım çözüme kavuşur...

Anlamadığım nokta şu ; İşlemci güce ihtiyaç duyduğunda yapıyorsa bu problemi neden Prime95 gibi bir program ile stres testinde işlemciyi %100'de kullanmam gerektiğinde vesaire herhangi bir sorunla karşılaşmıyorum ? Muhtemelen bir yazılım başka bir yazılımla çelişiyor veya bilemiyorum arkadaşlar. İşlemciye overclock yaptığımda dahi prime95 ile herhangi bir sorun yaşamıyorum. Bir türlü akıl erdiremedim...
Dediğim şeyi deneseniz sorunun dediklerinize bakılırsa çözülmesi gerekiyor lütfen dener misiniz?

Stabil çalışması gerekmez çünkü BD PROCHOT zaten bir anakart özelliğidir. İş laptoplarının anakartına genelde eklerler ama değişebilir. Performans sistemlerine de ekliyorlar yada anakartlarına. Dediğim şey bir anakart termal koruma limiti. Anakartta bir birim ısınıyorsa işlemci sıcaklığına bakılmaksızın işlemci yavaşlatılır. O limiti kaldırmalısınız ve sorun düzelmeli. Çoğu performans sisteminde bu ayar kapalıdır.

Öyleyse madem bize sorunu göstermelisiniz. ThrottleStop'u açın. Limits sekmesine Clear çekin. Arka plana alın. Çektikten sonra frekans düşmesi yaşadığınız işlemi uygulayın. Artık oyun oynuyorsanız oyun oynayın. Oyundan çıkınca ise ThrottleStop Limits sekmesini bizlerle paylaşın. Bu sorunu kesin olarak gösterir.

Dediğim şeyi deneseniz sorunun dediklerinize bakılırsa çözülmesi gerekiyor lütfen dener misiniz?

Stabil çalışması gerekmez çünkü BD PROCHOT zaten bir anakart özelliğidir. İş laptoplarının anakartına genelde eklerler ama değişebilir. Performans sistemlerine de ekliyorlar yada anakartlarına. Dediğim şey bir anakart termal koruma limiti. Anakartta bir birim ısınıyorsa işlemci sıcaklığına bakılmaksızın işlemci yavaşlatılır. O limiti kaldırmalısınız ve sorun düzelmeli. Çoğu performans sisteminde bu ayar kapalıdır.

Öyleyse madem bize sorunu göstermelisiniz. ThrottleStop'u açın. Limits sekmesine Clear çekin. Arka plana alın. Çektikten sonra frekans düşmesi yaşadığınız işlemi uygulayın. Artık oyun oynuyorsanız oyun oynayın. Oyundan çıkınca ise ThrottleStop Limits sekmesini bizlerle paylaşın. Bu sorunu kesin olarak gösterir.

Resimde göründüğü üzere. Şimdi anladım nereye değinmek istediğinizi. Bu sorunlar nedir peki ?
thrtllss.jpg

Resimde göründüğü üzere. Şimdi anladım nereye değinmek istediğinizi. Bu sorunlar nedir peki ?
thrtllss.jpg
Kırmızı yanan resimde net görünmemiş olabilir. PL1 kendileri

Resimde göründüğü üzere. Şimdi anladım nereye değinmek istediğinizi. Bu sorunlar nedir peki ?Eki Görüntüle 1159644

Kırmızı yanan resimde net görünmemiş olabilir. PL1 kendileri
TPL sekmesini açın. Hepsini 250 ayarlayın. Power Limit 4'te sağdaki kutuya 0 değerini girin ve Apply'a basın. Ardından FIVR sekmesine girin. Tablonun hemen altındaki Disable and Lock turbo power limits butonunu tikleyin.

SpeedStep'i devre dışı bırakın. (ThrottleStop Ana Ekranında.)

FIVR sekmesinde Non Turbo Ratio'yu 1 ayarlayın. Apply'a basın. İşlem tamam olmalı.

TPL sekmesini açın. Hepsini 250 ayarlayın. Power Limit 4'te sağdaki kutuya 0 değerini girin ve Apply'a basın. Ardından FIVR sekmesine girin. Tablonun hemen altındaki Disable and Lock turbo power limits butonunu tikleyin.

SpeedStep'i devre dışı bırakın. (ThrottleStop Ana Ekranında.)

FIVR sekmesinde Non Turbo Ratio'yu 1 ayarlayın. Apply'a basın. İşlem tamam olmalı.
Şu forumda yılın üyesi seçilecek olursa oyum senindir değerli kardeşim :D

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı