i7 7700K 0.8 GHz'e sabitleniyor

kursadben

Kilopat
Daha fazla  
Arkadaşlar herkese merhabalar. Daha önce buna benzer konular açılmış ancak hiçbir şekilde çözüm bulamadım. O yüzden yeni konu açmak durumunda kaldım. Son 1 haftadır işlemcim ile ilgili sorun yaşıyorum;

Prime95 ile işlemcimi stres testine soktuğumda herhangi bir sorun ile karşılaşmadım. Şu anda da karşılaşmıyorum ancak bazı oyunlara girdiğimde garip bir şekilde oyun esnasında işlemci hızını 0.80GHz'ye sabitliyor ve oyunu kapatana kadar hiçbir şekilde normal hızına dönmüyor.

Ek olarak;

-İşlemcim hiçbir şekilde fazla ısınmıyor. Sıcaklıkları her zaman 70 derece altında kalıyor. Prime 95 ile bile genellikle maksimum 60-65 dereceleri görüyorum. Yani ısınma kaynaklı bir sorun olmadığından eminim.

-BIOS resetlemeyi denedim. Anakart üzerinden de BIOS'a giriş yaparakta.
-BIOS updateledim. BIOS'um güncel.
-Bu sorunu daha önce CS:GO gibi hafif bir oyunda yaşamıştım. Hiçbir şekilde düzeltemiyordum ancak o dönemde Prime95'te vesaire herhangi bir hata/ısınma sorunu ile karşılaşmadım. Yaklaşık 1 saat boyunca yük altında tutup denedim.
-BIOS üzerinden Intel hardware monitörü vs. kapattım, denedim. Düzeltemedim.
-İşlemci güç yönetimi ile ilgili hem Windows'tan kontrol ettim hem de BIOS üzerinden işlemci ile ilgili neredeyse bütün özellikleri kontrol ettim.
- CS:GO'da bu sorunları yaşadığım dönemde format attıktan sonra sorun garip bir şekilde düzelmişti. CS:GO'da, Witcher 3'te deneme yaptım herhangi bir sorun ile karşılaşmadım ama belirli bir süre sonra Cyberpunk 2077'ye girdiğimde direk 0.80 sabitleme sorunu başladı.

Sistemim;

Intel i7 7700K.
MSI Gaming M7 Z270A anakart.
Corsair Vengeance 16 GB(8x2) 3200 CL16 RAM.
NZXT Kraken X53 sıvı soğutma.
WD 1TB HDD (Witcher, Cyberpunk vb burada kurulu ancak diskleride test ettim sorun ile karşılaşmadım.)
XPG 512 GB M.2 SSD (Windows burada kurulu.)

Sorunu çözemiyorum hiçbir şekilde. Güvenip gönderebileceğim bir serviste yakınlarda maalesef yok.
Yardımcı olursanız, sorunu çözebilirsek mükemmel olur. İyi forumlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
TPL sekmesini açın. Hepsini 250 ayarlayın. Power Limit 4'te sağdaki kutuya 0 değerini girin ve Apply'a basın. Ardından FIVR sekmesine girin. Tablonun hemen altındaki Disable and Lock turbo power limits butonunu tikleyin.

SpeedStep'i devre dışı bırakın. (ThrottleStop Ana Ekranında.)

FIVR sekmesinde Non Turbo Ratio'yu 1 ayarlayın. Apply'a basın. İşlem tamam olmalı.
Galiba farklı ThrottleStop sürümleri kullanıyoruz. Ben size SS göndereyim. Siz beni yönlendirin.
TPL sekmesinde hepsini 250 ayarlayın derken nerden bahsediyorsunuz anlayamadım.
Power Limit 4 hali hazırda kilitli ve sağdaki kutu 0 değerinde.
FIVR sekmesindeyse girer girmez far gören geyiklere döndüm. 😁
FIVR sekmesinde CPU cache ratio dikkatimi çekti. Min. 8 ayarlı iken Maks. 42 ayarlı. Kendimce bir ilgisi olabilir mi diye düşünmedim değil. Çünkü 0.80Ghz'ye çektiği için.

İlginiz için tekrardan teşekkürler.
TPL.jpg
fıvr.jpg

Uzun uzun yazdım cevapla dedikten sonra bir anda mesajım kayboldu. 😁

Öncelikle zannediyorum farklı ThrottleStop sürümleri kullanıyoruz.

TPL sekmesini açıp hepsini 250 ayarlayın demişsiniz. Hepsi derken neyi kastettiğinizi maalesef anlayamadım.
Power limit 4 hali hazırda kilitli ve sağdaki kutu 0 değerinde.
FIVR sekmesine girdikten sonra far gören geyiklere döndüm. 😁 Disable and Lock turbo power limits butonunu bu sekmede bulamadım. Ayrıca FIVR sekmesinde cache ratio bölümünde Min 8 Maks 42 değerlerini gördüm. İşlemciyi 0.80Ghz'ye çektiği için bununla bir ilgisi olabileceğini düşündüm ama sizin kadar tecrübeli olmadığım için yanlış bir şey yapmak istemiyorum.

Ben size sslerimi göndereyim siz beni yönlendirin.

İlginiz için teşekkürler.
TPL.jpg
fıvr.jpg

Şu forumda yılın üyesi seçilecek olursa oyum senindir değerli kardeşim :D
Öyle bir şey olur mu bilmem ama katılıyorum.😁 Sorunu çözemesek bile çaba, ilgi takdire şayan.

Son düzenleme:
Galiba farklı ThrottleStop sürümleri kullanıyoruz. Ben size SS göndereyim. Siz beni yönlendirin.
TPL sekmesinde hepsini 250 ayarlayın derken nerden bahsediyorsunuz anlayamadım.
Power Limit 4 hali hazırda kilitli ve sağdaki kutu 0 değerinde.
FIVR sekmesindeyse girer girmez far gören geyiklere döndüm. 😁
FIVR sekmesinde CPU cache ratio dikkatimi çekti. Min. 8 ayarlı iken Maks. 42 ayarlı. Kendimce bir ilgisi olabilir mi diye düşünmedim değil. Çünkü 0.80Ghz'ye çektiği için.

İlginiz için tekrardan teşekkürler.Eki Görüntüle 1159666Eki Görüntüle 1159667
3. Güç limitleri gibi görünüyor sebebi. Bu 3. Güç. Limitleri maalesef değiştirilemez. Bunlar değiştirilebilir parametreler değildir. Geçmiş olsun. 3. Güç limitlerinin böyle ayarlanmasının sebebini kestiremiyorum. BİOS'unuza bakın yine de. Belki orada işinize yarayacak birşey bulabilirsiniz.

3. Güç limitleri gibi görünüyor sebebi. Bu 3. Güç. Limitleri maalesef değiştirilemez. Bunlar değiştirilebilir parametreler değildir. Geçmiş olsun. 3. Güç limitlerinin böyle ayarlanmasının sebebini kestiremiyorum. BİOS'unuza bakın yine de. Belki orada işinize yarayacak birşey bulabilirsiniz.
Anladım. Sanıyorum donanımsal bir problemimiz var peki sistemin Prime95 veya bazı oyunlarda örneğin aşağı yukarı 3-4 saattir kardeşim GTA 5 oynuyor. Arkaplanda ThrottleStop açık ancak en ufak limit uyarısı olmadı. Bu sorunla neden her oyunda karşılaşmıyorum bununla ilgili bir ön görünüz var mı ?

Anladım. Sanıyorum donanımsal bir problemimiz var peki sistemin Prime95 veya bazı oyunlarda örneğin aşağı yukarı 3-4 saattir kardeşim GTA 5 oynuyor. Arkaplanda ThrottleStop açık ancak en ufak limit uyarısı olmadı. Bu sorunla neden her oyunda karşılaşmıyorum bununla ilgili bir ön görünüz var mı ?
Hangi oyunda karşılaşmıştınız? 3. Güç limitleri ile de ilgili değilse sisteme tanınan maksimum Watt değerine takılıyor olabilir. Bu da elektriksel dizayn sebepli Throttle anlamına geliyor.

Hangi oyunda karşılaşmıştınız? 3. Güç limitleri ile de ilgili değilse sisteme tanınan maksimum Watt değerine takılıyor olabilir. Bu da elektriksel dizayn sebepli Throttle anlamına geliyor.
Bilgisayarı formatlamadan önce CS:GO'da bile karşılaşıyordum ancak oyuna girip grafiklerin işlenmesi esnasına gelmeden başlıyordu. İşlemci kullanımının minimum düzeyde olduğu oyun ana menüsünde bile bu sorunla karşılaşıyordum.Formattan sonra sorun düzeldi. Şimdi ise CS:GO , GTA 5 gibi oyunlarda en ufak bir sorun almıyorum ancak dün Cyberpunk 2077'ye girmeyi denediğimde ana menü yüklenirken dahi bir noktadan sonra bir anda 0.80Ghzye çekiyor. Yani işlemciye henüz yük dahi binmeden. Bunu sadece oyuna girdiğimde yapıyor. Anlamlandıramadığım , bir türlü işin içinden çıkamadığım noktada bu zaten. Yanlış biliyorsam beni düzeltin ama Prime95 ile stres testine girdiğimizde zaten işlemciyi çok ciddi yük altında çalıştırıyor. İşlemciyi 1-2 saat boyunca bu şekilde %100 yük altında bıraktım ancak herhangi bir sorun ile karşılaşmadım, gel gelelim oyuna(Cyberpunk) girmeye çalıştığım esnada henüz oyunun ana menüsünde bile 0.80Ghz ile sabitlemeye başlıyor. Hızı kesmesinin ana nedeni ne en ufak bir fikrim bile yok çünkü henüz işlemciye ihtiyacım olmadan kesintiler başlıyor zaten. Oyunu kapattıktan bir süre sonra işlemci hızı normal haline dönüyor ancak bu defada 4.17ghz gibi bir sınırı hiçbir şekilde geçmiyor. Standart hızı 4.20'ye de gelmiyor turboda açmıyor. Sonrası zaten biliyorsunuz...

Şöyle düşünün aslında hızı bir anda düşürmese gayet düzgün çalışan ve size sorun çıkarmayan sizi tatmin edebilecek bir sisteminiz var birden bire böyle bir durumla karşılaşıyorsunuz. Üstelik her zaman oluşan bir sorun olmadığından yahu benim parçam bozuldu gideyim yenisini alayımda diyemiyorsunuz. Teşhisi bir koysak tedavi sağlayacağız bir şekilde ama başarılı bir teşhis oluşturamadık henüz. Çok garip.

Bilgisayarı formatlamadan önce CS:GO'da bile karşılaşıyordum ancak oyuna girip grafiklerin işlenmesi esnasına gelmeden başlıyordu. İşlemci kullanımının minimum düzeyde olduğu oyun ana menüsünde bile bu sorunla karşılaşıyordum.Formattan sonra sorun düzeldi. Şimdi ise CS:GO , GTA 5 gibi oyunlarda en ufak bir sorun almıyorum ancak dün Cyberpunk 2077'ye girmeyi denediğimde ana menü yüklenirken dahi bir noktadan sonra bir anda 0.80Ghzye çekiyor. Yani işlemciye henüz yük dahi binmeden. Bunu sadece oyuna girdiğimde yapıyor. Anlamlandıramadığım , bir türlü işin içinden çıkamadığım noktada bu zaten. Yanlış biliyorsam beni düzeltin ama Prime95 ile stres testine girdiğimizde zaten işlemciyi çok ciddi yük altında çalıştırıyor. İşlemciyi 1-2 saat boyunca bu şekilde %100 yük altında bıraktım ancak herhangi bir sorun ile karşılaşmadım, gel gelelim oyuna(Cyberpunk) girmeye çalıştığım esnada henüz oyunun ana menüsünde bile 0.80Ghz ile sabitlemeye başlıyor. Hızı kesmesinin ana nedeni ne en ufak bir fikrim bile yok çünkü henüz işlemciye ihtiyacım olmadan kesintiler başlıyor zaten. Oyunu kapattıktan bir süre sonra işlemci hızı normal haline dönüyor ancak bu defada 4.17ghz gibi bir sınırı hiçbir şekilde geçmiyor. Standart hızı 4.20'ye de gelmiyor turboda açmıyor. Sonrası zaten biliyorsunuz...

Şöyle düşünün aslında hızı bir anda düşürmese gayet düzgün çalışan ve size sorun çıkarmayan sizi tatmin edebilecek bir sisteminiz var birden bire böyle bir durumla karşılaşıyorsunuz. Üstelik her zaman oluşan bir sorun olmadığından yahu benim parçam bozuldu gideyim yenisini alayımda diyemiyorsunuz. Teşhisi bir koysak tedavi sağlayacağız bir şekilde ama başarılı bir teşhis oluşturamadık henüz. Çok garip.
Power Throttling diyor ama Power Throttling değil sebebi sorun orada başlıyor.

FIVR sekmesinde Disable and Lock turbo power limits kutusunu tiklediniz mi? DPTF müdahale ediyor olabilir ama bunu işaretleyip OK'a bastıktan sonra edemez.

Sisteminiz birden Power Limit'leri düşürüyor bana göre. Ama hangi uygulama arayüz yada birim yapıyor bunu kestiremiyorum. Aniden Power Limit'leri düşürüyor.

Power Throttling diyor ama Power Throttling değil sebebi sorun orada başlıyor.

FIVR sekmesinde Disable and Lock turbo power limits kutusunu tiklediniz mi? DPTF müdahale ediyor olabilir ama bunu işaretleyip OK'a bastıktan sonra edemez.

Sisteminiz birden Power Limit'leri düşürüyor bana göre. Ama hangi uygulama arayüz yada birim yapıyor bunu kestiremiyorum. Aniden Power Limit'leri düşürüyor.
Evet o kutuyu tikledim. Ona rağmen sorun devam ediyor. Hala donanımsal mı yoksa yazılımsal mı bir sorun olduğunu çözemedim. Dikkatimi çekti , SpeedStep tiki kaldırsam dahi kendi kendine tikleniyor. İlgisi var mıdır bilmiyorum.

Evet o kutuyu tikledim. Ona rağmen sorun devam ediyor. Hala donanımsal mı yoksa yazılımsal mı bir sorun olduğunu çözemedim. Dikkatimi çekti , SpeedStep tiki kaldırsam dahi kendi kendine tikleniyor. İlgisi var mıdır bilmiyorum.
Evet vardır. Bir modül sistemin Voltaj ve Güç limitleriyle oynuyor. Sorun burada başlıyor. Oradan gördüğümüz Power Limitler de değişiyor muhtemelen. Hatta 17W'a sabitlendiğini düşünüyorum nedense. DPTF sürücülerini kurmayın. DPTF kaldırmayı araştırır mısınız?

Evet vardır. Bir modül sistemin Voltaj ve Güç limitleriyle oynuyor. Sorun burada başlıyor. Oradan gördüğümüz Power Limitler de değişiyor muhtemelen. Hatta 17W'a sabitlendiğini düşünüyorum nedense. DPTF sürücülerini kurmayın. DPTF kaldırmayı araştırır mısınız?
Pek fazla yerel kaynak bulamadım. Yabancı kaynaklarda ise genellikle dizüstü bilgisayarlar için bir takım yöntemler var. Bilgisayar marka ve modeline göre değişmekte. ThrottleStop programı ile FIVR menüsünden yaptığımız Disable and Lock Turbo Limits işlemimizi öneren yabancı kaynaklara ulaştım ama elde tutulur çok fazla bir bilgi bulamadım henüz. DPTF sürücüleri nasıl , nereden kaldırılır pek bir bilgi bulamadım ki msi sitesinden driverları indirdiğimde bu DPTFirmware hangi driver paketinin içinde onu da bilemiyorum. Ben biraz daha deneme yanılma yöntemleri ile ilerleyeyim geniş çaplı iyice bir araştırmaya çalışayım. Çözüm bulabilirsem buradan bildiririm. Sizde konuyla ilgili yeni bir şeyler öğrenir denememi isterseniz buradan bildirin. Her bilgisayar açışımda forumu kontrol ediyorum. Tekrardan ilginiz için çok teşekkürler.

Pek fazla yerel kaynak bulamadım. Yabancı kaynaklarda ise genellikle dizüstü bilgisayarlar için bir takım yöntemler var. Bilgisayar marka ve modeline göre değişmekte. ThrottleStop programı ile FIVR menüsünden yaptığımız Disable and Lock Turbo Limits işlemimizi öneren yabancı kaynaklara ulaştım ama elde tutulur çok fazla bir bilgi bulamadım henüz. DPTF sürücüleri nasıl , nereden kaldırılır pek bir bilgi bulamadım ki msi sitesinden driverları indirdiğimde bu DPTFirmware hangi driver paketinin içinde onu da bilemiyorum. Ben biraz daha deneme yanılma yöntemleri ile ilerleyeyim geniş çaplı iyice bir araştırmaya çalışayım. Çözüm bulabilirsem buradan bildiririm. Sizde konuyla ilgili yeni bir şeyler öğrenir denememi isterseniz buradan bildirin. Her bilgisayar açışımda forumu kontrol ediyorum. Tekrardan ilginiz için çok teşekkürler.
Rica ederim. Kolay gelsin.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı