i7 8700K ve GTX 1080 - FPS düşüşü sorunu

Samet99

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba. Arkadaşlar ocak ayında Vatan’dan PC topladım. İlk 1-2 hafta sıkıntısını yaşamadım fakat daha sonra hafif takılmalara şahit oldum bazen masaüstünde bile sanki FPS düşüşü olur gibi durumlar oluyor. Nvidia driverlerim güncel, bugün Nvidia denetim masasını stok ayarlara çektim. Orjinal Win 10 kullanıyorum oyunlarda etkilemesin diye Xbox uygulamasını kapattım. Donanımdan çok anlamıyorum lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim. Yaşadığım sorunlar şu şekilde:

Rainbow Six Siege: Benden daha düşük sistemlerin 155-180 arası FPS’te çalıştırması benim ise 144 sabitinden 135, kalabalık veya bazı ortamlarda 115’e düşmesi/ shop ekranında silahlar veya skinler etrafında hızlıca geçiş yapınca kasmalar yaşıyorum. Oyunla ilgilimi bilmiyorum fakat 144’ten 125 FPS’ye düşüyor.

Overwatch’ta battle.net uygulaması açık iken yoğun savaşlı ortamlarda 1-3 saniyelik FPS dropların yaşanması. Uygulamayı açmadan girince bu durum %80 azaldı fakat bazen yaşıyorum.

CS:GO’da 300 FPS alıyorum 144’e sabitlesem bile FPS düşüşü oluyor. En çok FPS düşüşü olan oyun CS:GO.

Bütün detayları yazdığım için kusura bakmayın pek anlamıyorum. Özetle sabit bir FPS alamayıp düşüşler yaşıyorum. Çok nadir de olsa masaüstünde de bu durumu yaşıyorum. Bir forumda 8. nesil işlemcinin 6 çekirdekli olduğu için optiminizasyonu olmadığını söylediler. İşlemcide mi sorun var onu da bilmiyorum. Lütfen yardımcı olursanız sevinirim. Bütün oyunları 1920x1080 oynuyorum. Monitorum 144Hz fakat yüksek çözünürlüklerde acınca ekran bir garip oluyor. Kalite farkını göremeyip üstüne FPS’yi daha da düşürüyor.

İşlemci : Intel Core i7 8700K
Ekran kartı : ASUS GeForce GTX 1080 ROG STRIX A8G
Anakart : ASUS ROG STRIX Z370-H GAMING
RAM: GSKILL 16 GB ( 2x8 ) RipjawsV DDR4 3200MHz
işlemci sogutucum = XIGMATEK TYR SD1264B
PSU : 750 W 80+ bronze / 5 fanlı kasa

Isınma sorunu yaşamıyorum sistem boşta 33-36 gidip geliyor / Driver güncel

Adsız.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Bahsetmiş olduğunuz oyunlar SSD'de mi kurulu?

@Neurevt
Overwatch hariç bütün oyunlar harddiske kurulu

İyi günler 2 TB olan mekanik diskinizi bypass ederek yani Ana kart ile iletişimini keserek kullanarak yanıt verebilir misiniz ? Elektrik ve sata kablosunu diskten ayırın. Sebep nedir diye soracaksınız ya da soranlar olacak eklediğiniz resimde mekanik diskinizde gerçek anlamda sorun var görünmektedir. Sorun ne Health Statüs her Ok dediğinde disk temiz değil sarı ile işaretli kısımlar var diskinize ait olan okuma kafası ya da motor ile alakalı sıkıntı yaşıyor görünmekte.

Hocam dediğinizi tam olarak anlamış değilim kabloyu anakarttan cıkarttıktan sonra hangi işlemi gerçekleştireceğim orayı anlayamadım. Birde parçalara dokunmaktan çok çekiniyorum fazla tecrubem olmadığı için, şunuda sormak istiyorum bu sarı noktalar tam olarak ne tarz bir sorun çıkartıyor ?

attığınız fotoğraftaki programın ismi nedir acaba ?
İlk fotoraftaki programın ismi CAM
Harddisk taraması yapan ise HD Tune

Daha önce adını hiç duymadığım bir antivirus programı yorum yapamıycam. Fakat Avast var ücretsiz sürümü gayet yeterli seviyede detaylı bir tarama yapın arka planda çalışan uygulamalarınızı dikkatlice tarayın. Oyun oynarken o sırada işinize yaramayacak arka plan uygulamalarını kapatın. Hard Diskinizde herhangi bir sorun yok sağlıklı. Eğer tüm bunlar fayda etmez ise tüm sürücülerini kaldırıp son sürümleri elle indirip kurarmısınız driver bulucu kullanmayın yanlış driver buluyor genellikle. Eğer hiç biri çözüme ulaştırmazsa bi temiz format işinizi çözecektir. Daha önce bu tip sorun yaşanlar ya virus buldu yada format attıktan sonra düzelmişti.

Edit : Bir de oyun içinde MSI Afterburner ile kullanım ve sıcaklık değerlerinizi paylaşırmısınız.

Hocam avast ile taramayı gerçekleştirdim. MSI afterburner kullanmıştım sildim fakat haftasonu yükleyip oyunları deneyeceğim. Vize haftasının ortasındayım da

Dosya Ekleri

• avastr.jpg
    avastr.jpg
    103,1 KB · Görüntüleme: 122
Overwatch hariç bütün oyunlar harddiske kurulu

Hocam dediğinizi tam olarak anlamış değilim kabloyu anakarttan cıkarttıktan sonra hangi işlemi gerçekleştireceğim orayı anlayamadım. Birde parçalara dokunmaktan çok çekiniyorum fazla tecrubem olmadığı için, şunuda sormak istiyorum bu sarı noktalar tam olarak ne tarz bir sorun çıkartıyor ?

İlk fotoraftaki programın ismi CAM
Harddisk taraması yapan ise HD Tune

Spin Retry Count diskin uykuya girip çıkması esnasında diskin okuma kafasında ya da hareketli olan çember ile ilgili sorunlara işaret. Aynı durumu daha önce yaşadığımdan dolayı biliyorum aynı model diskten bendede var 2 adet değerler aynı fakat uyarı yok . bendede sizin bahsettiğiniz gibi anlık çakılmalar meydana gelmekteydi hatta son dönemlerinde disk uykudan çıktığında kafa atıyordu arada. Sizdeki parçada henüz başlangıç aşamasında görünüyor durum.
Unkown attribute dediği kısımlar diskte var olan bazı kesimlere ait olan smart verileri okuyamadığı için sarı işaretli.

Harddiskten çıkartmanız yeterli kabloyu ana karta takılı olan ucu ayırmanıza gerek yok sadece ssd takılı çalışsın cihaz test amaçlı 2. diske ait sorunlar nedeni ile makine anlık çakılıyor. Windows 10 işletim sisteminde hiç sevmediğim bir olay zaten harddiskin keyfe keder dur kalk yapması o yüzden sürekli kapalı tutarım zaten bu özelliğini. Bu sık sık dur kalk durumu mekanik diskler için bana göre zararlı diski hazırlayıp ilgili veriye ulaşması bayağı bir zaman harcıyor uygulamalar.

Spin Retry Count diskin uykuya girip çıkması esnasında diskin okuma kafasında ya da hareketli olan çember ile ilgili sorunlara işaret. Aynı durumu daha önce yaşadığımdan dolayı biliyorum aynı model diskten bendede var 2 adet değerler aynı fakat uyarı yok . bendede sizin bahsettiğiniz gibi anlık çakılmalar meydana gelmekteydi hatta son dönemlerinde disk uykudan çıktığında kafa atıyordu arada. Sizdeki parçada henüz başlangıç aşamasında görünüyor durum.
Unkown attribute dediği kısımlar diskte var olan bazı kesimlere ait olan smart verileri okuyamadığı için sarı işaretli.

Harddiskten çıkartmanız yeterli kabloyu ana karta takılı olan ucu ayırmanıza gerek yok sadece ssd takılı çalışsın cihaz test amaçlı 2. diske ait sorunlar nedeni ile makine anlık çakılıyor. Windows 10 işletim sisteminde hiç sevmediğim bir olay zaten harddiskin keyfe keder dur kalk yapması o yüzden sürekli kapalı tutarım zaten bu özelliğini. Bu sık sık dur kalk durumu mekanik diskler için bana göre zararlı diski hazırlayıp ilgili veriye ulaşması bayağı bir zaman harcıyor uygulamalar.

Hocam şimdi harddiske takılı bir kablo var ve onu çıkarıcağım öyle değil mi ? Fakat bu durumda harddiski kullanamayacağım anlamına mı geliyor takılı olmazsa. Diskin bozuk olduğuna mı işaret bu ? kusura bakmayın donanımdan açıkcası hiç anlamıyorum tak çıkar nasıl yapacağım onu bile bilmiyorum fakat eğer tek çözüm buysa haftasonu yapacağım. Dediğiniz gibi kabloyu çıkartıp test amaçlı pc yi kullanmaya devam edeceğim fakat oyunların çoğu hdd ye kurulu 240 gb ssd yeterli olmuyor ve bu arada ssd de bir sıkıntı yok galiba öyle değil mi ?

Sorduğun sorular ile ilgili bir sıkıntı yok sık boğaz ettin isyanı yapmam bu konuda merak etme basit bir olay olmadığının farkındayım. Bu dediğimi sadece test edebilmen için dedim evet geçici süreliğine o diski kullanmayacaksın ve bu şekilde oyun aç render yap takılma sorunu yaşamazsan senin 2. diskin bariz arızalı değilse bile şu an için yakın zamanda arızalanacağı kesi o sarı işaretlere istinaden. ssd sağlam ssd elektrik nedeni ile yüksek yada düşük voltaj sorunu yaşamadıkça çok zor bozulur birde sürekli %100 full kullanırsan bozulur.

Sorduğun sorular ile ilgili bir sıkıntı yok sık boğaz ettin isyanı yapmam bu konuda merak etme basit bir olay olmadığının farkındayım. Bu dediğimi sadece test edebilmen için dedim evet geçici süreliğine o diski kullanmayacaksın ve bu şekilde oyun aç render yap takılma sorunu yaşamazsan senin 2. diskin bariz arızalı değilse bile şu an için yakın zamanda arızalanacağı kesi o sarı işaretlere istinaden. ssd sağlam ssd elektrik nedeni ile yüksek yada düşük voltaj sorunu yaşamadıkça çok zor bozulur birde sürekli %100 full kullanırsan bozulur.

Hocam çok teşekkür ederim tekrardan ilginiz için. Benim windows ssd ye kurulu yani sadece gb si yüksek olan oyunlar hdd de. Tak çıkar yerine aynı oyunu direk ssd ye kursam ve orda denesem bi sorun veya fark olur mu ?

arızalı disk sistem tarafından göründüğü sürece çözülmez ne yaparsanız yapın sistemin performansını dibe çeker. ssd ne kadar hızl olursa olsun mekanik diskte en ufak sorunda performans düşer ta ki diski sökene kadar. Deneme yapmak o kadar uzun sürmez zaten 1 saate belli olur sadece ssd çalışmasına rağmen sorun devam ederse birkaç değişik sorun bu duruma sebebiyet verebilir onlara geçmeden önce donanımların test edilmesi daha kolay. disk arızalıysa garantiye gönderirsin dediğim gibi işten anlayan bir teknik personele denk gelirsen zaten değişim yapılır. Sorunu detaylı anlatınca garantiden hemen değişime 19 yıllık süreçte sadece 3 kere denk geldim zaten. 1 kere Asus servisinde 1 kerede Tp-link firmasında onun haricinde daha 1 kerede garantide değişim gelen cihazım olmadı.

arızalı disk sistem tarafından göründüğü sürece çözülmez ne yaparsanız yapın sistemin performansını dibe çeker. ssd ne kadar hızl olursa olsun mekanik diskte en ufak sorunda performans düşer ta ki diski sökene kadar. Deneme yapmak o kadar uzun sürmez zaten 1 saate belli olur sadece ssd çalışmasına rağmen sorun devam ederse birkaç değişik sorun bu duruma sebebiyet verebilir onlara geçmeden önce donanımların test edilmesi daha kolay. disk arızalıysa garantiye gönderirsin dediğim gibi işten anlayan bir teknik personele denk gelirsen zaten değişim yapılır. Sorunu detaylı anlatınca garantiden hemen değişime 19 yıllık süreçte sadece 3 kere denk geldim zaten. 1 kere Asus servisinde 1 kerede Tp-link firmasında onun haricinde daha 1 kerede garantide değişim gelen cihazım olmadı.

Ben hdd yi internetten almıştım güvenilir bilindik bir site fakat değişim yaparlar mı bilmiyorum. Bu HDD olayını haftasonu deneyeceğim hocam teşekkürler denedikten sonra geri dönüş yapacağım

Hocam başka bi çözüm yöntemi varmı hdd işini denedim fakat birşey değişmedi. Hala aynı fpsleri alıyorum. virüsten şüpheleniyorum fakat anlamadım tam olarak. Bugun crash vermeyen oyun crash verdi yani işlemcidemi sıkıntı var anlayamıyorum

En basit aşamayı aştık diski sökmemize rağmen sorun devam ediyorsa. İşletim sisteminiz en son güncellemeleri aldı mı ? Aldıysa eğer güncellemeleri silerek ve ekran kartı sürücünüzü en son sürüm olan 391.01 sürümüne güncelleyiniz.

Grafik Sürücüsü - GeForce Game Ready Driver | NVIDIA

Genelde yeni gelen güncellemeler ile stabilite sorunu yaşanabilmektedir ben bile en son sürüm olan 1511 sürümüne daha dün geçişi gerçekleştirdim ilk çıktığında çok fazla blue screen ve donma sorunu yaşamıştım.
Kullandığınız ana karta ait olan biosu son sürüme güncelleyin. Virüs programı olarak güncel Kaspersky ürününü kullanarak taratabilirsiniz. Anti virüs olarak kullandığınız yazılıma bağlı bir sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz varsa eğer onu' da kaldırın geçici olarak.
Bütün bunlara ek olarak yasal olmayan yazılım Windows 10 ve Office kullanıyorsanız bunlarda sorun yaşatır ona göre yönteminizi değiştirin.
Legal olmayan bir yöntem ile işletim sistemi ya da Office olan sistemde sorun yaşandığında en garanti çözüm sistemi sıfırlamak.
Bu yazdıklarımdan öte bir şey yok şu an için başka denemeden görmek çok zor ilerisini.

En basit aşamayı aştık diski sökmemize rağmen sorun devam ediyorsa. İşletim sisteminiz en son güncellemeleri aldı mı ? Aldıysa eğer güncellemeleri silerek ve ekran kartı sürücünüzü en son sürüm olan 391.01 sürümüne güncelleyiniz.

Grafik Sürücüsü - GeForce Game Ready Driver | NVIDIA

Genelde yeni gelen güncellemeler ile stabilite sorunu yaşanabilmektedir ben bile en son sürüm olan 1511 sürümüne daha dün geçişi gerçekleştirdim ilk çıktığında çok fazla blue screen ve donma sorunu yaşamıştım.
Kullandığınız ana karta ait olan biosu son sürüme güncelleyin. Virüs programı olarak güncel Kaspersky ürününü kullanarak taratabilirsiniz. Anti virüs olarak kullandığınız yazılıma bağlı bir sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz varsa eğer onu' da kaldırın geçici olarak.
Bütün bunlara ek olarak yasal olmayan yazılım Windows 10 ve Office kullanıyorsanız bunlarda sorun yaşatır ona göre yönteminizi değiştirin.
Legal olmayan bir yöntem ile işletim sistemi ya da Office olan sistemde sorun yaşandığında en garanti çözüm sistemi sıfırlamak.
Bu yazdıklarımdan öte bir şey yok şu an için başka denemeden görmek çok zor ilerisini.

Hocam driver güncel.Win10 kutulu orjinal.Free antivirus avast var onuda geçenlerde kurmuştum legal olmayan birşey yok açıkcası. Bios güncelleme işini hiç bilmiyorum hocam o nasıl yapılacak tahminimce günceldir vatan computere herşeyi kurun demiştim daha makine 1.5 aylık. Ben şeyden şüphelenmeye başladım Öncelikle virüs ( bunun için pre antivirüs almayı düşünüyorum ) 2. side windows 10 uptadeleri. 2 kere filan uptade geldi win 10 a ondan sonra makine bi garip oldu. Bu olayı nasıl çözecem

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı