i7 9750H oyunlarda %50 kullanımı aşmıyor

Benim bildiğim heatbreak özelliği işlemciyi engeller.
Yani islemci ısısı 85-89 arasında çıkınca çalışma frekansını düşürür. Yani mesela kullanım 50 yi geçmez. Bu daha sen oyuna girerken oluşan bir durum. FPS ye bakmana fırsat kalmadan gerçekleşir. Tr de ki bir youtuber bu konu ile ilgili video hazırlamıştı oradan aklımda kaldığı kadarı bu.
İstersen kapatabilirsin ama tavsiye etmiyorum.
 
Merhabalar,
Bilgisayarım HP Pavilion Gaming 17, i7 9750H, GTX 1660 Ti Max-Q, 16 GB Dual Channel RAM ve 512 GB NVMe HDD'ye sahip.

Tüm oyunlarda Ultra'da açınca GPU kullanımı %100 oluyor ve işlemci kullanımı genelde %30-40 aralığında oluyor ve FPS değerleri olması gerektiği gibi(1660 Ti Mobile'dan %6-7 civarı az). Buraya kadar sorun yok ama PUBG-Warzone gibi oyunlarda 140-150 FPS'lere çıkmak için 1080P'de lowest ayarlara alınca GPU kullanımı %50-60'lara düşerken işlemci kullanımı ise %50'yi hiçbir zaman geçmiyor. O yüzden Ultra ile Low grafikler arasında aşırı bir fark olmuyor. O yüzden ayarları düşürünce almam gereken FPS artışını bir türlü alamıyorum. Afterburner ile işlemciye baktığımda tüm çekirdekleri (sanallar dahil) kullanıyor görünüyor ama Total CPU kullanımı %50'yi hiç geçmiyor. Hatta throttle stop ile Turbo'yu kapattığımda ya da hızı düşürdüğümde bile oyunlarda işlemci kullanımı %50'yi geçmiyor.

Cinebench vs sentetik testlerde sorun yok 2700 civarı puan alıyorum. İşlemci sıcaklığı 4GHz'de kullanırsam 85 derecelerde, ekran kartı stok halde 68-69 derece civarlarında dolaşıyor thorttle gibi bir durum söz konusu değil. BIOS'tan Hyper threading i kapatıp denemek istedim ama HP sağ olsun BIOS'a öyle bir seçenek koymamış.
Güç planım yüksek performans, işlemci çekirdek park etme kapalı.

İşlemci 45W PL2 planına sahip ve hiçbir şekilde değiştirilemiyor sebebi bu olabilir mi?
Daha önce başına gelen var mı?

Sana tavsiyem:
HP ile iletişime geç.
Uzaktan yardım ederler.
Mutlaka bir çaresine bakarlar.
Olmadı servise göndermeni isterler.
 
Yeni konu açmak istemedim. 20 Kasım'da gelen Bios Update'i ile birlikte BIOS'a Hyper Threading'i kapatma imkanı geldi. Ht'yi kapattıktan sonra işlemci kullanımı %50'yi geçiyor. Üstelik 5-10 derecelik bir sıcaklık düşüşü ve FPS'de artış yaşadım. Oyunların %90'ında Intel HT bir işe yamadığı gibi işlemcinin stabilitesini bozuyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı