IBM Dünyanın Tüm Bilgisayarlarını Birleştiriyor

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.067
Makaleler
289
Çözümler
2.269
Yer
İstanbul
Dünyanın bütün bilgisayarları, sosyal sorumluluk için birleşin!

Watson’ın Jeopardy zaferinin ardından, bu makinenin dünyanın en güçlü bilgisayarı olduğu sonucuna vardıysanız, tam olarak haklı sayılmazsınız. Watson kazandığı ödülün yarısını, World Communty Grid’e bağışladı ve bu sistem aslında IBM’in geliştirdiği sosyal sorumluluğa adanmış dünyanın en büyük sanal süper bilgisayarı. Bu olağanüstü güçlü bilgisayar AIDS gibi hastalıklarla mücadele eden bilim insanlarının emrine veriliyor.

IBM’in geliştirdiği ve kurucusu Watson’un adını taşıyan bilgisayarı Amerika’da televizyon yarışmalarında 74 kez şampiyon olan ve yarışmalarda bugüne kadar 3.3 milyon dolar kazanan iki insana karşı geçtiğimiz hafta yarışıp 1 milyon dolarlık ödülü kazanmıştı.

İki büyük şampiyonu canlı yayında yenip birinci olan Watson, kazandığı 1 milyon doların 500 bin dolarını dünyada adalet ve yoksullukla mücadele eden Dünya Vizyon Örgütü’ne, (World Vision) 500 bin dolarını ise World Community Grid’e (Dünya Toplum Sistemi) verdi.

Bu sistem 80’den fazla ülkede, 530 bin gönüllünün 1 milyon 700 bin adet kişisel bilgisayarlarına ait kullanılmayan gücün bir araya getirilmesiyle çalışıyor. Daha sonra bu büyük bilgi işlem gücü, bu gücü başka türlü elde edemeyecek bilim insanları tarafından kullanılıyor.

World Community Grid aslında IBM’in geliştirdiği dünyanın en büyük sanal süper bilgisayarlarından biri. Bu sistemle dünyanın neresinde olursa olsun kullanılmayan her bilgisayar sanal ortamda süper bir ağın parçası oluyor ve bu olağanüstü güçlü bilgisayar AIDS gibi hastalıklarla mücadele eden bilim insanlarının emrine veriliyor.

Dünyanın her yerinden gönüllü bilgisayar sahipleri World Community Grid - Home adresine kaydolup, Windows, Macintosh ya da Linux işletim sistemleriyle çalışan güvenli bir yazılımı kurarak, bu büyük sanal bilgisayar ağına zaman bağışlayabiliyorlar.

IBM Türk Genel Müdürü Michel Charouk, “Watson’un başarısından sonra World Community Grid’e olan ilgi yüzde 700 oranında artış gösterdi. İlginin bu denli büyümesi bizleri çok sevindirdi” şeklinde konuştu.

Watson’un büyük sanal güce bağışladığı 500 bin dolar dünyanın değişik ülkelerinde kanser ve sıtma gibi hastalıklara karşı savaşan araştırma kuruluşlarına bölüştürülüyor.



World Community Grid Programı hakkında

Dünyanın sosyal sorumluluğa adanmış olan en büyük sanal bilgisayarı nasıl çalışıyor?

•Her saniye gönüllülerin bilgisayarlarından 7 bilgi işlem sonucu alıyor, bu da altı yıl önce programın başladığı tarihten bu yana toplam 500.000.000 sonuç alındığı anlamına geliyor.

•392.000 yıla eşdeğer hesaplama işlemleri gerçekleştiriyor.

• Aynı meslek grubundaki insanlar tarafından değerlendirilmiş ve yayınlanmış 31 adet bilimsel makalenin yazılmasına destek sağladı.

•Neredeyse her kıtadaki akademik ve araştırma kuruluşları tarafından yürütülen bilgi işlem projelerini gerçekleştiriyor.

•Ortalama bir bilgisayarda yalnızca fazladan üç watt’lık bir güç harcıyor, bu da yedi watt’lık gece lambasının harcadığı enerjinin yarısından daha az.

•Saniyede 400 trilyon kayan nokta işlemini gerçekleştiriyor.

World Community Grid’in destek verdiği bazı projeler:

•Çocuk Yaşta Kanser ile Mücadele : Chiba Kanser Araştırma Merkezi ve Chiba Üniversitesi / Japonya (World Community Grid - Research - Help Fight Childhood Cancer)
•Dang İlaçlarının Bulunması: Texas Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Chicago Üniversitesi / ABD (World Community Grid - Research - Discovering Dengue Drugs - Together - Phase 2)
•AIDS ile Savaş: Scripps Araştırma Enstitüsü / ABD (World Community Grid - Research - FightAIDS@Home)
•Temiz Su Kaynakları Programlama: Tsinghua Üniversitesi / Çin (World Community Grid - Research - Computing for Clean Water)
•Kanseri Yenmeye Yardım: New Jersey Kanser Enstitüsü, Rutgers Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi / ABD (World Community Grid - Research - Help Defeat Cancer)
•Kanserle Savaşını Kazan : Ontario Kanser Enstitütsü / Kanada (worldcommunitygrid.org/research/hcc1/overview.do)
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı