İdam cezası etik mi?

Etik bulmuyorum. Günde yüzlerce kişinin bir suçtan hapise gittiği zamanlarda idam cezası çarpıtılarak suçsuz olanlar da idam edilebilir. Bin tane gerçek suçlu idam edilecek, arasında 1 tane de suçsuz idam edilecek olsa yine etik bulamazdım.
 
İdam olup sonradan suçsuzluğu ispatlanmış insanları düşününce üzücü bir durum.
Hapis cezasıda günümüzde otel edasıyla devam ediyor. Özellikle cinayetten girenlerin çok rahat bir cezaevi serüveni oluyor.
Mesele caydırıcılıksa şeriat en iyisidir. En azından bazı suçlar için.
Hepsinden önemli gerçekten adelet ve hukuk olursa her ceza belirli ölçüde caydırıcı olur. Hak ve hukuk ülkemizde kişiden kişiye göre değişiyor maalesef.
 
İdam cezası etik midir? Bir otorite ceza olarak bir insanı öldürebilir mi? Bu durum etik midir? Bunun felsefi tarafı dışında idam cezasının suçları önlemek konusunda işe yaradığını düşünüyor musunuz?
İdam cezası etik değildir ve büyük bir insanlık suçudur. (%100 kanıtlanmış bir suçu olsa bile) Ölme kararı sadece ötenazi isteyenlere tanınması gereken bir haktır. Bir suçlunun, cezası ne olursa olsun, ister tecavüz ister cinayet olsun, öldürmenin yanlış ve saçma olduğunu düşünüyorum. O kişiyi öldürünce karşı tarafın eline hiçbir şey geçmeyecek, ki suç işleyen insanın psikolojik durumunu ve hayat standartlarını bilemeyiz. İdam gibi absürt bir ceza yerine üretime katkı sağlamalı ve cezaevi sistemleri iyileştirilmeli ve mahkumların topluma faydalı işler yapması sağlanmalı. (İster müebbet olsun ister birkaç ay, teşvik edilmeli ve topluma faydası dokunmalı.)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı