[İddia] Seçimin kazanılması için asgari ücrete %80 oranında zam yapılacak

Yahu para basıp neden zenginleşmiyoruz 😀 ? Asgari ücret artsa hiç bir şey değişmeyecek 500tl ödediğin fatura 1000tl olacak en basitinden.
 
Enflasyona %80, 6 aylık %40 dediler yüzde 40 zam yapıldı. Şimdi enflasyona oranla zam yaparlarsa Ocak ayında yıllık enflasyonun %150 olduğunu kabul etmeleri gerekecek çünkü %40 üzerine %80 yapılınca geçen yıla oranla maaşlar %150 artacak. Enflasyonu 80 üzeri açıklattırmayan hükümet neye dayanarak yapacak acaba?
 
2023 yılında Türkiye büyük bir Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir tanesine hazırlanıyor. ''Z kuşağı'' olarak adlandırılan genç kesimin de büyük oranda katılacağı bu seçimde ekonomik kriz ile birlikte iktidara gelen ve 20 yıl boyunca iktidarda kalmayı başarmış olan mevcut hükümetin ekonomik kriz ile gideceği düşünülüyor.

Gelişmiş olan ülkeler ile kıyaslandığında asgari ücret ile çalışan oranı ve asgari ücretin değeri bakımından acı bir tabloya sahip olan Türkiye'de herkesin ekonomiden şikayet etmeye başlamış olduğu kriz ortamında mevcut hükümetin oy alabilmek için son çaresinin yüksek bir asgari ücret zammı yaparak basit bir seçim hamlesi uygulamakta bulduğu konuşuluyor. Aynı zamanda asgari ücrete yapılacak olan zam tüm çalışanların maaşını etkiliyor.

İlk olarak Havuz Medyası'nda ''Vergi Uzmanı'' Muhammet Bayram tarafından asgari ücretin 7.500 TL'ye yükseltileceği iddiası dile getirildi:
Bayram'ın açıklamasının ilgili bölümü şu şekilde:
"1 Ocak 2023 tarihi itibariyle asgari ücrette en az enflasyon oranında bir artış bekliyoruz. O yüzden enflasyon oranında yüzde 40'lık bir artış yapılırsa asgari ücret 7.700 lira civarında olacaktır." dedi.



*Mevcut enflasyon düşünüldüğünde bu oran gerçekçidir.

İkinci olarak ünlü ekonomi yazarı Şeref Oğuz tarafından asgari ücretin seçim için 9.900 TL'ye yükseltileceği iddiası dile getirildi:
Oğuz'un "Faiz tek haneye iner de enflasyon 5 yıl direnir" başlıklı yazısından ilgili bölüm şöyle:
"Seçim ekonomisi sürecinde asgari ücrete %80 ve üzeri oranda zam gelmesi sürpriz olmaz. Zira hükümetin önünde bir sandık var ve ücretlerdeki erozyonun toplumda yarattığı olumsuzluklar ortada… Bu ölçüt, sadece asgari ücret için değil, tabanfiyat, katsayı, kamu işçileri toplu sözleşme zammı, emekli maaşları, öğrenci kredileri ve benzeri tüm sosyal alanlarda geçerli olabilecek. Hal böyle iken üretim yaya kalacak fakat para yağmuru sebebiyle enflasyon vites büyütecek. Kısaca asgari ücretten girecek ve enflasyondan çıkacağız seçim ekonomisinde… Sonuç mu; elbette seçimin ardından zam fırtınası…"




*Mevcut hükümet tarafından kritik bir seçim olacağı ve seçimin kaybedileceği düşünüldüğünde bu oran gerçekçidir.
İstediği kadar zam gelsin asgari ücrete, alım gücünü yükseltmemiz lazım.
 
Asgari ücrete zam yapsa da yapmasa da kendi seçmenleri gözü kapalı oy zaten atacaktır. Önemli olan paranın miktarının yüksek olmasından ziyade o parayla ne kadar hizmet alabildiğindir. Asgari ücrete %80 oranında zam yapılsa da daha asgari ücrete zam gelmeden birçok ürün zamlanıyor ve asgari ücrete zam yapılmasının pek bir anlamı da kalmıyor. Halk eskisinden daha fakir oluyor.

Gözü açık, eğitimli bir kişi bir şeyleri araştırır ve soruşturur. Kısacası anlamsız vaatlere karnı toktur, anlamsız vaatlere de hiçbir zaman için oy atmaz ancak bir kesim var ki vaat yapmasa bile oy atacak başka adam yok der, gider tek kişiye oy atar. Bunlara da beynini kiralatan kişiler diyoruz.

Eğitimli bir insan beynini kiralatmaz, kendi fikir ve düşünceleriyle konuşur. Kendi fikir ve düşünceleriyle hareket eder ki bir kesim var. Bu kesim halkın gözünü açmasını kesinlikle istemiyor. Ortada yıllardır sürmekte olan bir düzen var ve bu düzenin bozulmasından çok korkuyorlar ki bu düzeni de yıkacağız. Bu düzen de yıkılacak.
 

Geri
Yukarı