İki sistemde SSD değiştirme

• Konuyu başlatan Syeux
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 13
  • Görüntüleme 606

Syeux

Hectopat
Anakart
Gigabyte A620M-H
Merhaba, iyi Sosyaller.

Yeni bir sistem aldım akşam ilk kez açacağım. Eski sistemimdeki SSD ile yeni sistemdeki SSD'yi değiştirmek istiyorum. Windows'un kendi bilgisayarı sıfırlama seçeneği ile SSD'nin içini boşaltırsam (verilerim silinsin istiyorum) ardından eski sistemden yeni sisteme SSD'yi dümdüz taksam sistem işletim sistemi dahil sorunsuz çalışacak mıdır? Çalışacaksa BIOS'tan tanımlamam gerekecek mi yoksa kendi görecek mi?

(İki sistemde de tek M.2 SSD girişi var iki SSD de M.2 SSD)

Eski olanın içini boşaltacağınızı yazmışsınız, Windows'u biçimlendirip takmak yerine yeni sisteminize takıp USB ile format atmak iyi olmaz mı? Windows'u sıfırladıktan sonra yeni sisteme takıp kullanabilirsiniz yalnız CSM Support'u kapatmanız gerekebilir BIOS'tan.

Eski olanın içini boşaltacağınızı yazmışsınız, Windows'u biçimlendirip takmak yerine yeni sisteminize takıp USB ile format atmak iyi olmaz mı? Windows'u sıfırladıktan sonra yeni sisteme takıp kullanabilirsiniz yalnız CSM Support'u kapatmanız gerekebilir BIOS'tan.
Takınca Driverların/sürücülerin vb. şeylerin çakışmasından korkuyorum. Böyle bir sorun olmaz mı ? Veriler kesinlikle silinsin demiyorum aslında sadece işimi rahata almak için veriler silinsin istiyordum.

CSM Support dediğiniz nedir ? Ne için öyle yapmalıyım açıklarsanız sevinirim.

Hocam en iyisi yeni sisteme sıfırdan yeni Windows kurmaktır. Windows kurulurken bile sistem özellikleriniz de göz önünde bulundurarak kurulumu gerçekleştiriyor bildiğim kadarıyla. Zaten en fazla 10 dakikanızı alacak tamamen yeni format atmak USB 3.0 bir USB bellek ile. Hem temiz format da atmış olursunuz.

Hocam en iyisi yeni sisteme sıfırdan yeni Windows kurmaktır. Windows kurulurken bile sistem özellikleriniz de göz önünde bulundurarak kurulumu gerçekleştiriyor bildiğim kadarıyla. Zaten en fazla 10 dakikanızı alacak tamamen yeni format atmak USB 3.0 bir USB bellek ile. Hem temiz format da atmış olursunuz.
Peki nasıl ilerlemem gerekiyor adım adım açıklar mısınız ? Eski sistemdeki SSD'yi düm düz bir diğerine mi takayım herhangi bir şey yapmadan nasıl ilerlemeliyim ?

Hocam şimdi öncelikle hangi Windows'u kuracaksanız bir kurulum USB'si hazırlayın. Yeni bilgisayarınıza direkt istediğiniz SSD'yi takın. Tabi öncesinde yedeklemek istediğiniz datalar varsa yedeğini alın. Çünkü disk tamamen sıfırlanacak. Yeni bilgisayarda boot menüsünden USB'yi seçip sonrasında kurulum usb'sinin anakarta takıp sistemi yeniden başlatın. Kurulum ekranına girdiğinizde zaten Özel şeklinde temiz sıfırdan kurulum ekranına yönlendirileceksiniz. Orada sisteminizde takılı olan diskleri görebilirsiniz. Tüm görünen dik alanlarını sil yapın. BU sayede SSD'niz tamamen parçalanmamış tek halde olacak. Sonrasında yeni birim oluşturup Windows kurulumuna devam edebilirsiniz. Windows kurulduktan sonra BOOT menüsünden SSD'nizi birincil olarak seçmeyi unutmayın. Aslında bu kadar basit bir konu.

Hocam şimdi öncelikle hangi Windows'u kuracaksanız bir kurulum USB'si hazırlayın. Yeni bilgisayarınıza direkt istediğiniz SSD'yi takın. Tabi öncesinde yedeklemek istediğiniz datalar varsa yedeğini alın. Çünkü disk tamamen sıfırlanacak. Yeni bilgisayarda boot menüsünden USB'yi seçip sonrasında kurulum usb'sinin anakarta takıp sistemi yeniden başlatın. Kurulum ekranına girdiğinizde zaten Özel şeklinde temiz sıfırdan kurulum ekranına yönlendirileceksiniz. Orada sisteminizde takılı olan diskleri görebilirsiniz. Tüm görünen dik alanlarını sil yapın. BU sayede SSD'niz tamamen parçalanmamış tek halde olacak. Sonrasında yeni birim oluşturup Windows kurulumuna devam edebilirsiniz. Windows kurulduktan sonra BOOT menüsünden SSD'nizi birincil olarak seçmeyi unutmayın. Aslında bu kadar basit bir konu.
Teşekkürler. Aslında işletim sistemi kurmayı biliyorum ama benim aklıma takılan soru yukarıda belirttiğim gibi ben düm düz SSD'yi çıkarıp yeni sisteme taktığımda kendi kendine Windows'u açmaya çalışacak mı acaba ondan önce sıfırlamalı mıyım ? Açmaya çalışırken driverlar çakışıp sisteme zarar verir mi veya bir bölümde takılı kalır mı diye korkuyorum.

Hocam öyle bir şeyi denese bile siz zaten sistem açılmadan BOOT menüsüne girip başlangıç diski olarak USB'nizi seçeceksiniz. Yani sizi sıkıntıya sokacak bir durum yok. Windows kurulumunda da sıfırlayabilirsiniz yani. Ekstra bir çaba sarfetmeniz gerekmiyor.
Teşekkürler yeniden o zaman şöyle yapıyorum. SSD'lerde yazılımsal hiç bir şey yapmadan hatta sistemleri çalıştırmadan SSD'lerin yerlerini değiştiriyorum. Yeni sistemde F12 ile boota girip USB'den Windows10 kurulumunu seçip SSD'yi seçip kur diyorum doğru muyum ? Kur dediğimde kendi kendine içindekileri sıfırlayacak anladığım kadarıyla üstüne kurmaya çalışmaz herhalde. (Eski SSD'min yani yeni sisteme takacağım SSD'nin içi %70 dolu bu arada)

Aklınıza takılan ilk soruyu cevaplayayım, SSD'yi taktığınız gibi BIOS'ta gözükecek hocam.

İkincisi ise kurulum USB nizi başlatıp eski SSD'yi seçtiğinizde üstüne yazılmaması için önce sıfırlayacak daha sonra üstüne yazacak.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı