İkinci el iPhone alırken dikkat

Katılım
10 Şubat 2016
Mesajlar
969
Çözümler
1
İkinci el iPhone alırken şu hususları göz önünde bulunduralım.

1-) İlanlara bakarken faturası olmayan ilanları eleyelim. “Muhasebeye gider olarak gösterildi” veya “taşınırken kayboldu” gibi yalanlara kanmayın. Android için şart olmasa da iPhone alırken fatura kırmızı çizginiz olmalı. Çünkü iCloud şifrenizi unutursanız fatura ile serviste açtırabilme imkanınız var.

2-) “iCloud şifresi unutuldu, istenirse açtırılabilir” ibareli ilanları geçiniz. Büyük ihtimalle çalıntı bir telefon ile karşı karşıyasınızdır. iCloud açtırma/kırdırma diye bir şey yok. “Açıyoruz” diyenlere paranızı kaptırmayın.

3-) İlanda “acil satılık veya takaslı” ibaresi var ise kesinlikle uzak durunuz. Herhangi bir arızadan dolayı satıcı telefondan kurtulmak istiyordur.

4-) Aksesuarların tamamen orijinal olmasına dikkat edin. Üzerlerindeki seri numarasından anlayabilirsiniz. Bir çok satıcı kutuya yan sanayi şarj aleti, kulaklık vs koyup orijinal aksesuarları ayrı ayrı satma yoluna gidiyor. Bu yüzden ilan sahibinin diğer ilanlarına da mutlaka bakın.

5-) “ X liralık bir masrafı var, vaktim olmadığı için yaptırmıyorum” yalanlı ilanları direkt geçelim.

6-) “touch ID çalışmıyor” ibareli bir ilan görürseniz ilana konu telefonun sıvı teması aldığını veya ekranı değiştirilirken iş bilmeyen tamirciler tarafından touch ID fleksilerinin koparıldığını anlayabilirsiniz.

7-) Lightning girişinin iki yanında bulunan vidalar ışık altında parlıyorsa cihaz açılmış demektir.

8 -) Yan sanayi ekranlar, orijinal ekranlara göre bir tık daha soluktur. Gözünüz aşina değilse ilk bakışta anlayamayabilirsiniz. iPhone 8 ve üstü modellerde true tone ekran özelliği vardır. Orijinal çıkma ekran takılsa bile bu özelliğin aktif edilmesi gerekir. Mümkünse alacağınız modeli kullanan bir yakınınız ile giderek cihazları yan yana koyarak karşılaştırınız.

9-) Apple garanti sorgulama sayfasına gidip cihazın seri numarasını giriniz, sayfada garanti bilgileri dışında cihazın rengi ve modeli hakkında bir görsel olur. Bu görsel, kasanın değişip değişmediği hakkında size fikir verir. Bu sayfa sayesinde kasası veya ekranı değişmiş cihazlar tespit ederek dolandırılmaktan kurtulanlar var. Örnek olarak birkaç satıcı siyah ekranlı product Red 7 Plus satmak istemişler.

10-) Şarj ve kulaklık girişlerindeki kırmızı noktalar, cihazın sıvı ile temas ettiğini gösterir.

11-) Alıcı ve satıcı arasında yapılan satış sözleşmesi, noter tasdiki olmadan hiçbir işe yaramıyor. Fakat bazı satıcılar, satış sonrası telefonlarının çalındığını ileri sürerek şikayette bulunuyorlarmış. Mağdur olmamak için satıcı ile yapmış olduğunuz yazışmaları saklamanızı öneririm.

12-) E-devletten IMEI kontrolü yaptığınızda “ithalat yolu ile kayıt ettirilen cep telefonu” ibaresi görürsünüz. Bu nedenle cihazın ithalatçı garantili olduğu fikrine kapılabilirsiniz. *#06# ile ekranda çıkan IMEI ve seri numaraları, kutu, fatura ve kasanın arkasındaki numaralar ile birebir aynı olmalıdır.

Son olarak alacağınız telefonun ahize ve hoparlör ızgaraları ne kadar tozlu ise ve pil sağlığı ne kadar düşükse o kadar alınasıdır. Zorda kalmadıkça ikinci el cihaz almaktan kaçınalım.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı