İktisada Giriş 1 Vize Soruları

GhettoBeatZ

Kilopat
Katılım
27 Mayıs 2016
Mesajlar
193
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar iktisada giriş, arz ve talep eğrisi konularından anlayan bir arkadaş yardımcı olursa sevinirim. 2 adet sorum var yarına kadar cevaplanması gereken sorular şu şekilde;

1-) Zeytinyağı fiyatındaki artışın, zeytinyağı talep eğrisi boyunca nasıl ve ne yönde bir harekete neden olacağını ve tüketicilerin fiyatı artan zeytinyağı yerine çiçekyağına yönelmelerinin çiçekyağı talep eğrisini hangi yöne kaydıracağı hususunu şekil yardımı ile açıklayınız.

2-) Bir malın fiyatı düştüğünde talep kanunu gereğince tüketicilerin o maldan daha fazla alacağı bilinmektedir. Ancak o maldan ne kadar daha fazla alacağı da önemlidir. Böyle bir durumda talep edilen miktarın ne kadar değişeceğini belirleyen hususu ayrıntılı biçimde açıklayınız.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Cevaplar için artık geç mi bilmiyorum ama yine de cevaplamak isterim.

1-) Arz - talep eğrisinde, eğriyi kaydıran etkenler ile eğri üzerindeki harekete sebep olan etkenler farklıdır. Yani talepte değişme ile talep edilen miktar arasındaki değişme farklıdır. Fiyat değişiklikleri talep eğrisini kaydırmaz, talep eğrisi üzerinde harekete sebep olur. Ancak fiyat dışı diğer etkenler (örneğin gelir, tercihler, beklentiler vb.) talep eğrisinin sağa veya sola kaymasına sebep olur.

Bu yüzden zeytinyağının fiyatındaki artış zeytinyağı talep eğrisi boyunca sola doğru harekete sebep olur ancak grafik yer değiştirmez. Sadece talep eğrisinin üzerindeki noktanın yeri değişir. Zeytinyağının ikamesi olan yani onun yerine kullanılabilecek alternatif bir ürün olan çiçek yağına talep artar. Ancak bu durumda zeytinyağından farklı olarak, talep etkilendiği için (fiyat dışı bir etken olduğu için, çiçek yağının fiyatı değişmediği için) çiçek yağının talep eğrisi sağa doğru paralel bir şekilde kayar.

2-) Bir malın fiyatı düşse bile bireylerin o ürünü tercih etmesinde sadece fiyat etken değildir. Burada en önemli etken gelir, bir diğer yakın anlamıyla bütçedir. Her bireyin sınırlı bir bütçesi olacağı için alım gücü de sınırlı olacağından bütçesine ve malın fiyatına göre sınırlı sayıda ürün alacaktır. Bütçe kısıtı olarak da geçen bu tanım, tüketicinin gelirinin ya da bütçesinin tamamını harcadığı zaman satın alabileceği mal ve hizmetlerin bileşimini gösterir.

Bir diğer etken olarak da o üründen alınan fayda sayılabilir. Toplam fayda ve ürün başına alınan marjinal fayda da ürüne olan talebi etkilemektedir. Bütçenin yeterli olması koşuluyla üründen alınan toplam faydanın maksimum olduğu noktaya kadar, yani marjinal faydanın sıfır olduğu noktaya kadar tüketici bu ürünü almaya devam edebilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı