İlahi Takvim: 13 Ay & 364 Gün

Takvim Nedir?
Takvim kelimesi Arapça kwm kökünden olup "düzeltme, doğrultma, reform vs." anlamlarına gelir. Yani takvim gelince aklınıza Güneş takvimi veya Ay takvimi gelmesin. Evrenin ölçülü bir şekilde hayatta kalmasına takvim denilir. Bir insanın düzenli rutini, bir varlığın ölçülü işleyiş şekli vs. Şuan sadece Güneş ve Ay üzerinden gideceğim. Çünkü 2000 senedir aşkın haftaların ve ayların düzenli gitmediği bir takvimi kullanıyoruz, miladi takvimini kastediyorum.

Takvim Oluşturma
Geldik sorunu çözmeye! Şimdi, haftaların ve ayların düzenli gitmesini sağlayacak bir takvim oluşturmaya çalışacağız. Bunu da nereden faydalanacağız? Tabi ki de Ay'ın evrelerinden! Size desem değişmez olan şey nedir diye? Yaşadığımız evren derim. Evrene baktığınız zaman her şey aynı gidiyor değil mi? Güneş'in, Ay'ın ve diğer gezegenlerin hiç sapmadan aynı hızlarda hareket etmeleri, ağacın tohumundan ağaç çıkması, meyvelerin tohumundan meyve çıkması, bir insanın doğup ölmesi vs. Baktığınızda meyve tohumu kararını değiştirip hiçbir zaman sebze çıkarmaz veyahut Güneş ve Ay karar değiştirip canı istediği gibi farklı hızlarda tur atmazlar. Biz insanoğlu olarak bir şeylere pes eder ve kararı değiştiririz ama yüce yaradan bunu yapmaz. Evreni bir kararlılıkla yaratıp sürdürüyor. O yüzden biz de düzenli bir takvim oluşturmak için Ay'ın evrelerinden faydalanacağız.

Biliyorsunuz ki Ay'ın 28 evresi vardır. 1,5 gün karanlık Ay vardır. Yani Ay'ın bir turu 29,5 gündür. Demek ki bir ayların 28 gün olması gerekiyormuş. Şimdi siz yeni yıl için bir başlangıç seçerseniz ve o başlangıçtan itibaren 28×28×28 diye sürdürürseniz bir Güneş yılına 13 ay tam sığdığını göreceksiniz. Bu da bir yıl 364 gün demektir. Normalde bir tam Güneş yılı 365 gündür. O yüzden 365. gün de 0. gün yani yılbaşı günü olarak adlandırılır. Ay'ın son 1,5 günü karanlık Ay olması da buna işarettir zaten. Ay gökcismi en mükemmel bir takvim oluşturmak için bir işarettir aslında. Sadece Ay için değil; eğer ki bir şeyin kesin cevabını bulmak istiyorsanız cevabı doğadadır her zaman. Düşünün ki ilkel bir adam da herşeyin cevabını doğadan alabilir. İlla ki teknolojinin olmasına gerek yoktur. Hatta Kuran'da bir ayeti size söyleyeceğim "O Allah'dır ki, senelerin sayısını ve hesabını bilesiniz diye Güneş'i bir ışık, Ay'ı da bir nur yaptı. Ve Ay'a menziller tayin etti. Allah bunu hak olarak yarattı. O, bilecek olan bir kavim için âyetlerini ayrıntılı olarak açıklar." Şimdi diyeceksiniz "Bu ayet hicri takvimine işaret etmiyor muydu?" falan diye. Baktığınızda Kuran'ın tamamen doğa ve evrensel bir kitap olduğu apaçık belli olacaktır.


Diğer Takvimlerin Doğruluğu
Şimdi geçtik diğer takvimlerin doğruluk oranlarına. Yukarda bir ayet söyledim Ay ve Güneş ile ilgili. Sanıyorsunuz ki hicri takvime işaret ediyor bu takvim falan filan. Bi kere hicri takvim baştan aşağı sahtedir. Şuan kullandığımız takvim sahtedir. Daha bunun gibi birçok takvimler tam mükemmel değildir, hepsi sahtedir. Hicri takvim niye sahtedir? Çünkü hicri aylarının isimleri belli bir mevsimi temsil ediyor. Mesela Rebiülevvel ayının anlamı bahar demek, Ramazan ayının anlamı güz mevsiminin başı demek. Peki niye bu aylar her yıl Güneş takviminden 11 gün geride? Aslında Çin ve İbrani takvimlerine bakarsanız öyle olmadığını görürsünüz. Onların takvimlerinde artık Ay vardır. 2 veya 3 senede bir artık Ay ekleyip mevsimlerle sabit tutmaya sağlarlar. Peki bu hicri takvimde neden artık Ay uygulaması yok? Ayların isimlerinden anlaşılıyor ki Muhammed döneminde ayları mevsimlerle sabit tutmak için 2-3 yılda bir artık ay ekliyorlardı araplar. Bir de haram aylar mevzusu var. Kuran'da deniliyor 4 ay haramdır diye mesela. Bunlar hangileri: Recep, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem. Bunlar da yanlış aslında. Baktığınız zaman Araplar yazın savaşmakta zorlanıyorlardı yazın sıcaklığı nedeniyle. O yüzden kışın savaşmayı daha uygun görüyorlardı ve aynı zamanda hayvanların üreme mevsimi de kış olduğu için kışın daha kolay avlayabiliyorlardı hayvanları. İşte Allah ta Arapların savaşmasını engellemek ve hayvanların üremesini sağlamak için 4 aya haram ay yaptı. Bu ayların da kış mevsimine geldiği aşikar demek ki. Rebiülevvel ayının anlamı bahar dedik ya, o zaman Mart ekinoksuna düşmesi lazım bu ayın. Ordan itibaren 12 ay sayarsanız bulacaksınız haram ayların hangileri olduğunu. Bunlar Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Safer aylarıdır. Şimdi anladınız değil mi Kuran'ın doğa ve evrensel bir kitap olduğunu?

Anlatmaya çalıştığım takvime geri dönecek olursak bana kalırsa tek mükemmel takvim 13 Aylık & 364 Günlük bir takvimdir. Hem 4 mevsime bölünebiliyor, hem de aylar ve haftalar birbirine paralel gidiyor. Şimdi diyeceksiniz "İyi de 13 ay var ama, 13 tam bölünmüyor ki 4'e?" falan diye. Size şimdi Kadir Gecesi'ni anlatacağım.

Biliyorsunuz Kadir Gecesi Kuran'ın Hz. Muhammed'e indirilmeye başlandığı gecedir. Kadir kelimesinin anlamına baktığınız zaman ölçü, değer anlamlarına da geliyor. Yukarda ne demiştik? Ramazan ayının anlamı güz mevsiminin başı diye. Bildiğim kadarıyla bu Eylül ekinoksuna denk geliyor. O zaman Kadir gecesinin Eylül ekinoksunda olması muhtemeldir. İşte 13 aylık takvimde de yılbaşını Mart ekinoksu olarak ayarlarsak eğer ki yılın tam ortası Eylül ekinoksuna denk gelecektir. Aslında 13 ayı tam ikiye ayırdığınızda 6 sağda, 6 solda ve tam ortada bir ay olacaktır. Bu da işte 1 yıllık ölçülerin belirlendiği aydır. Kuran'da sadece Ramazan ayını söylemesi de bundan dolayıdır diye düşünüyorum. Şehri Ramazan diye söyler Kuran. Bi nevi terazi ayıdır aslında. Yılın ve 4 mevsimin tam ortasında çünkü. Zaten terazi takımyıldızı Eylül ekinoksuna denk geliyor. Gece gündüz eşitliği var bir de.

Arkadaşlar bu benim ilk makalem oldu. Tam düzgün yazamamış olabilirim. Elimden geldiği kadar bildiklerimi anlatmaya çalıştım. Dediklerimi harfiyen inanmak zorunda değilsiniz. Siz gidin kendiniz araştırın, sorgulayın. Ondan sonra yolunuza devam edersiniz.
 
Geri
Yukarı