İlk yabancı dil olarak Almanca öğrenmek mantıklı mı?

berkcan2995

Zeptopat
Daha fazla  
Yıllardır okullarda İngilizce öğretmeye çalıştı hocalar, sağ olsunlar emek verdiler ama eğitim sistemi maalesef kötü olduğu için ülkedeki devlet okullarının büyük çoğunluğunda insanlar yeterli düzeyde İngilizce bilmeden/öğrenemeden mezun oluyorlar. Üniversiteyi İngilizce bir bölümde okusak desek, şans işi; Boğaziçi, ODTÜ vs. haricinde İngilizce kazandığınız bölümde hocalar "millet anlamıyor" diye Türkçe anlatıyor, muhabbetlerini duydum, özellikle de %30 İngilizce programlarında. Okuldan sonra kendim öğreneyim dedim, yeterli disiplin sağlayamadım, yani düzeni yakalayamadım. Dil kurslarına güvenemedim, evet, iyi kurs vardır, kötülemiyorum ama kursa giden arkadaşlarımdan çok fazla olumsuz dönüş aldım. Yurt dışı dil kursu ve work and travel da çok pahalıydı, hâlâ daha pahalı.

Dikey geçiş sınavına girip yıllar sonra iyi bir okulda hazırlıkla yabancı dil öğrenirim diye düşündüm. Almanca hazırlıktayım mevcutta. Hazırlığı geçmeyi başarırsam okula devam etmeyi düşünüyorum. İlk yabancı dili Almanca öğrensem C1 düzeyde, İngilizceyi sonra öğrensem olur mu, yoksa uğraşma, ingilizceye odaklan mı dersiniz? Almanca'da da şunu görüyorum: Doktorlar, hemşireler, mühendisler vs. Almanya'ya gitmeye çalışıyor. Bunun için sıklıkla sosyal medyada böyle bir güruh karşıma çıkıyor. Almanya'da okullar ya ücretsiz ya da çok uygun diyorlar; ABD, İngiltere, Avustralya vs. okul ücretlerinin çok yüksek olduğunu duydum. Okulu seviyorum ve memnunum ama çevreme Almanca öğrenmesini tavsiye etmeme rağmen insanlar bir durup İngilizceye çalışırım diyor. Gurbetçi kitlenin ana dili Almanca, ama bu dolar-Euro kuruyla ve bu maaşlarla Türkiye'de çalışmaz herhalde, üniversite mezunu gurbetçi. Yanılmıyorumdur umarım. Bu konuda da kafam karışıyor: Almancayı biz öğrensek de Almanca şartı taşıyanlar gurbetçileri mi tercih ediyor, ne yapıyor, çok bilgim yok, itiraf edeyim.

Hocam eğer bilgisayar mühendisi değilseniz Almanca öğrenmeniz iyi olabilir fakat Türkiye'de de olduğu gibi Almanya'da da çoğu şirket Almanca zaten ana dilleri olduğu için İngilizce şartı arıyorlar. Almanca'yı öğrenen İngilizceyi de rahat rahat öğrenir fakat ingilizceye maruz kalmanız lazım ki daha rahat ve hızlı bir şekilde öğrenin.

Yıllardır okullarda İngilizce öğretmeye çalıştı hocalar, sağ olsunlar emek verdiler ama eğitim sistemi maalesef kötü olduğu için ülkedeki devlet okullarının büyük çoğunluğunda insanlar yeterli düzeyde İngilizce bilmeden/öğrenemeden mezun oluyorlar. Üniversiteyi İngilizce bir bölümde okusak desek, şans işi; Boğaziçi, ODTÜ vs. haricinde İngilizce kazandığınız bölümde hocalar "millet anlamıyor" diye Türkçe anlatıyor, muhabbetlerini duydum, özellikle de %30 İngilizce programlarında. Okuldan sonra kendim öğreneyim dedim, yeterli disiplin sağlayamadım, yani düzeni yakalayamadım. Dil kurslarına güvenemedim, evet, iyi kurs vardır, kötülemiyorum ama kursa giden arkadaşlarımdan çok fazla olumsuz dönüş aldım. Yurt dışı dil kursu ve work and travel da çok pahalıydı, hâlâ daha pahalı.

Dikey geçiş sınavına girip yıllar sonra iyi bir okulda hazırlıkla yabancı dil öğrenirim diye düşündüm. Almanca hazırlıktayım mevcutta. Hazırlığı geçmeyi başarırsam okula devam etmeyi düşünüyorum. İlk yabancı dili Almanca öğrensem C1 düzeyde, İngilizceyi sonra öğrensem olur mu, yoksa uğraşma, ingilizceye odaklan mı dersiniz? Almanca'da da şunu görüyorum: Doktorlar, hemşireler, mühendisler vs. Almanya'ya gitmeye çalışıyor. Bunun için sıklıkla sosyal medyada böyle bir güruh karşıma çıkıyor. Almanya'da okullar ya ücretsiz ya da çok uygun diyorlar; ABD, İngiltere, Avustralya vs. okul ücretlerinin çok yüksek olduğunu duydum. Okulu seviyorum ve memnunum ama çevreme Almanca öğrenmesini tavsiye etmeme rağmen insanlar bir durup ingilizceye çalışırım diyor. Gurbetçi kitlenin ana dili Almanca, ama bu dolar-euro kuruyla ve bu maaşlarla Türkiye'de çalışmaz herhalde, üniversite mezunu gurbetçi. Yanılmıyorumdur umarım. Bu konuda da kafam karışıyor: Almanca'yı biz öğrensek de Almanca şartı taşıyanlar gurbetçileri mi tercih ediyor, ne yapıyor, çok bilgim yok, itiraf edeyim.

Hocam eğer bilgisayar mühendisi değilseniz Almanca öğrenmeniz iyi olabilir fakat Türkiye'de de olduğu gibi Almanya'da da çoğu şirket Almanca zaten ana dilleri olduğu için İngilizce şartı arıyorlar. Almanca'yı öğrenen İngilizceyi de rahat rahat öğrenir fakat ingilizceye maruz kalmanız lazım ki daha rahat ve hızlı bir şekilde öğrenin.

O zaman Almanca öğrenmeye karar verdim çünkü hazırlık sınıfındayım ve Almanca öğrenme sürecindeyim; İngilizceyi daha kolay öğrenirim.

Peki, şunu da sormak istiyorum hocam:

Almanca ve İngilizce bilmek Türkiye'de ve Almanya'da tercih sebebi mi oluyor, yoksa bu dilleri bilen insan sayısı ihtiyaca göre fazla mı?

Şundan soruyorum: Özellikle insan kaynaklarıyla yapılan iş görüşmelerinde, ücretler ve haklar gibi konularda eliniz güçlü olursa işe ilk girişte veya Online çalışırken isteklerinizi elde etmeniz daha mı kolay oluyor? Dil öğrenme süreci uzun ve meşakkatli bir süreç; verilen emeğe değer mi, yoksa bölümümle ilgili birkaç program öğrenmek gibi alternatifler mi daha mantıklı? Çevremde emek verip karşılığını alamayan ya da çok azıyla yetinmek zorunda kalanları görüyorum.

Sorumu umarım anlatabilmişimdir.

O zaman Almanca öğrenmeye karar verdim çünkü hazırlık sınıfındayım ve Almanca öğrenme sürecindeyim; İngilizceyi daha kolay öğrenirim.

Peki, şunu da sormak istiyorum hocam:

Almanca ve İngilizce bilmek Türkiye'de ve Almanya'da tercih sebebi mi oluyor, yoksa bu dilleri bilen insan sayısı ihtiyaca göre fazla mı?

Şundan soruyorum: Özellikle insan kaynaklarıyla yapılan iş görüşmelerinde, ücretler ve haklar gibi konularda eliniz güçlü olursa işe ilk girişte veya Online çalışırken isteklerinizi elde etmeniz daha mı kolay oluyor? Dil öğrenme süreci uzun ve meşakkatli bir süreç; verilen emeğe değer mi, yoksa bölümümle ilgili birkaç program öğrenmek gibi alternatifler mi daha mantıklı? Çevremde emek verip karşılığını alamayan ya da çok azıyla yetinmek zorunda kalanları görüyorum.

Sorumu umarım anlatabilmişimdir.

Hocam hazırlıkta bir dil öğrenmek dışarıdan emek verilerek dil öğrenmekten daha kolay çünkü odaklanmanız gerek tek bir şey var o da Almanca. İngilizceye gelirsek, dışarıdan öğrenmek eğer A1 veya A2 iseniz çok zor olabilir çünkü ileride tek odağınız İngilizce olmayacak. Ayrıca Almanca sadece Almanya'da işinize yarar fakat İngilizce dünyanın neredeyse her yerinde işinize yarayacaktır. Benim anlamadığım şey bizim ülkenin Almanca düşkünlüğü. Fransızca, İtalyanca gibi bir dil bilirseniz eğer (ingilizcenin yanında) türklere göre hem daha öne geçersiniz hem de Almanya'da muhtemel olarak görebileceğiniz Türk ırkçılığından da bir nebze kurtulmuş olursunuz. Benim tavsiyem eğer illa da Almanca istiyorum veyahut okulumda Almanca hazırlık var diyorsanız mezun olmadan önce kesinlikle İngilizce de öğrenin en az B2 seviyesinde. İşte o zaman çoğu kişinin önüne geçebilirsiniz. Son olarak naçizane tavsiyem, İspanyolca öğrenirseniz İtalyanca'yı da çok rahat öğrenirsiniz ben şahsen öyle yapıyorum şu anda. Sonuç olarak Almanca + İngilizce + Türkçe de gayet işinize yarar(mesleğinizi bilmeden yapıyorum bu yorumu(mühendisseniz ing şart mesela)).

Hocam hazırlıkta bir dil öğrenmek dışarıdan emek verilerek dil öğrenmekten daha kolay çünkü odaklanmanız gerek tek bir şey var o da Almanca. İngilizceye gelirsek, dışarıdan öğrenmek eğer A1 veya A2 iseniz çok zor olabilir çünkü ileride tek odağınız İngilizce olmayacak. Ayrıca Almanca sadece Almanya'da işinize yarar fakat İngilizce dünyanın neredeyse her yerinde işinize yarayacaktır. Benim anlamadığım şey bizim ülkenin Almanca düşkünlüğü. Fransızca, İtalyanca gibi bir dil bilirseniz eğer (ingilizcenin yanında) türklere göre hem daha öne geçersiniz hem de Almanya'da muhtemel olarak görebileceğiniz Türk ırkçılığından da bir nebze kurtulmuş olursunuz. Benim tavsiyem eğer illa da Almanca istiyorum veyahut okulumda Almanca hazırlık var diyorsanız mezun olmadan önce kesinlikle İngilizce de öğrenin en az B2 seviyesinde. İşte o zaman çoğu kişinin önüne geçebilirsiniz. Son olarak naçizane tavsiyem, İspanyolca öğrenirseniz İtalyanca'yı da çok rahat öğrenirsiniz ben şahsen öyle yapıyorum şu anda. Sonuç olarak Almanca + İngilizce + Türkçe de gayet işinize yarar(mesleğinizi bilmeden yapıyorum bu yorumu(mühendisseniz ing şart mesela)).

Hocam, ben okulun mail grubunda şunu gördüm: Almancanız iyi düzeydeyse Online ve hibrit iş fırsatları çok; iş aramanıza bile belki gerek yok. Okulun mail grubuna bakmanız yeterli, şirketler zaten ilan veriyor. Bu benim fikrim; Almanca Avusturya, İsviçre, Almanya, Lüksemburg ve Belçika bölgelerinde konuşuluyor. Zamanında sömürgesi olmamış, bu yüzden bu kitlenin gelir düzeyi ve refahı yüksek sanırım. Kariyere bile öylesine bakıyorum; Almanca yazıyorum. Haftanın beş günü, günde 8 saat satış yapmadan, stresiz ve 30 bin civarında maaş teklif eden işler var; havayolu şirketleri en basitinden.

Birkaç kişiye de danıştım. Neden Almanca ve Almanya diye? Hem okul fiyatları uygunmuş hem de Almanya'nın genç nüfusa ihtiyacı var deniyor. Ben Almanca işletme'deyim mesela, tabii hazırlığı geçip bölüme başlamayı başarabilirsem. Bir hocama sormuştum; dedim ki, işletmeyi Almanca bitirsem çift diploma kapsamında Almanya'da işletme okulundan diploma alsam iş bulabilir miyim? Almanya'nın işletme mezununa ihtiyacı var mı dedim. Bana verdiği cevap, Almanya'nın gence ihtiyacı olduğu, genel olarak nüfusun yaşlandığı yönündeydi. Mesela, Ukrayna savaşı olmasaydı, bir milyon Ukrayna'lı Almanya'ya gelmezdi. Bir süre açığı kapattılar diyorlar ama 3-5 yılı var sanırım büyük işçi alımları için Almanya'nın. Eskiden Türkiye'den giden almancıların çocukları, alman vatandaşı olunca ailesi gibi ağır işler yapmak istemiyorlardır. Bir de şunu duydum; mesela Hırvatistan Ab'ye girince vatandaşların çoğu Almanya'nın yolunu tutuyor, mülteciler de dahil. Avrupa'nın lokomotifi olduğu için merak ediyorum, ben de.

Son zamanlarda almanlar, vergilerin çokluğundan dolayı diğer Almanca konuşulan ülkelere yerleşmeye çalışıyormuş; Avusturya, İsviçre gibi.

Irkçılık konusunu duydum. Evet, mesela onlardaki sistemde yanlış duymadıysam, yabancı dil dersleri vs. alabilmek için veya iyi bir ortalama için almancanızın iyi olması lazım. Şimdi siz Türk bir ailede doğduysanız, aileniz evde Türkçe konuşacağı için Almanca'yı okulda öğreniyorsunuz. Ama bir alman çocuğu evde de Almanca konuşunca sizden önde oluyor. Siz zaten küçük yaşta Almanca'yı halletmeye çalışırken, alman çocukları iyi ortalama elde ettikleri için gymnasium tarzı okullara vb. gidebiliyor. Ama sizin için bu ihtimal daha düşük; okuldaki öğretmen sizi meslek lisesi için uygun gördüyse oraya gidiyorsunuz mecbur. Sistemde başarılı Türk yok mu? Elbette var ama mücadele etmek gerekiyor. Bunu da bizzat orada eğitim almış bir hocamdan duydum.

İstatistiklere de bakmıştım; genç işsizlik oranı Avrupa'da en yüksek ülke İtalya (%22.7) ile en düşük Almanya (%5.8) arasında. Kötü yönleri açısından da sinir olduğum şeyler var: Emekli maaşları düşük geldi; İtalya 1582 euro verirken, Almanya 1550 euro veriyormuş, ki bu bir de ortalama. Bir de evli ve çocuklu değilseniz, çok vergi ödüyorsunuz. Bir de sanki Avrupa'nın yükünü Almanya çekiyor gibi. Düşünsene, vergi veriyorsun, devlet verdiğin vergileri başka ülkelere yardım ediyor; ab bütçesinin %21, 6'sını Almanya karşılıyormuş. Buna NATO, savunma sanayi bütçesi vs. de eklenmesi gerekiyor. Enerji krizi, mülteci yardımları daha saymadım bile; bunlar vatandaştan vergi olarak çıkıyor.

Karışık yani, iyi yanları olduğu kadar kötü yanları da var Almanya'nın. Bence şu an talep görmesinin sebebi, turist vizesiyle de olsa giriş yapsan ülkeye iş bulduğunda kalabilirsin deyince, Almanca şartı koşarak tabii, millet de buna yüklendi bence.

İtalya'nın da iyi yönlerini duydum; burs konusunda iyi bir ülkeymiş. İsviçre'de lugano var, biliyor musunuz bilmiyorum ama İtalyan kantonu mesela. Milano'ya trenle 1.5 saat; İtalya'da yaşayıp İsviçre'de çalışan çok İtalyan varmış, öyle duydum.

Bu arada şunu duydum; ab dışı ülkelerde yaşayan vatandaşlar, Ab'ye yeni girince ve girmeyince Almanya'ya gitmek istiyor. Almanya, İngiltere, Hollanda vb. ülkelerin vatandaşları da orada yaşayanlar, İsviçre'ye geçmeye çalışıyormuş.

Almanya'da asgari ücret 1584 euro, İsviçre'de 4131 euro (3900 frank). İspanyolca ve İtalyanca'nın ne gibi avantajları var, ben de öğrenmek istiyorum bu arada, aktiniz olursa. İspanyolca, evet, 1 milyar civarı insan tarafından konuşuluyormuş ama çoğunluğu fakir kitle. Bir kararsız kalmıştım yıllar önce (ekmek aslanın ağzında olunca rakipler daha dişli oluyor ya, o mantık düşünmüştüm). Bir vazgeçmiştim tabii, bu dediğim lise dönemi falandır belki.

Siz de düşüncelerinizi yazarsanız sevinirim; hem yanlış biliyorsam doğrusunu öğrenmiş olurum, bilmiyorsam da bilmiş olurum. Tekrar tekrar teşekkürler :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı