İngilizce Kelime Öğrenme Metodu

@5062 dediğin doğru ancak ilk mesajımda verdiğim linkte zaten öğrenilen kelimeleri deftere işlerken telaffuzlarını da dinleyip seslendirmemiz gerektiği anlatılıyor. Yani telaffuz ederek kelime tutmamız gerektiğinin farkındayım ve afedersin bu yazdığınız yanıtı şimdiik silseniz ve en son yazdığım soruları @ardelia cevapladıktan sonra yazsanız da konunun bütünlüğü bozulmasa daha iyi olur.

Son düzenleme:
Arkadaşlar bunun için konu açmak istemedim o yüzden bu konu altında sormak istedim bilen arkadaşlar cevaplarsa çok sevinirim.

İngilizce de Vahşi Batılı ;
Wild Western olarak mı yoksa Wild West olarak mı yazılır?

@ardelia cevabınız tam zamanında oldu zira birkaç güne kelime defteri tutmaya başlayacaktım. Bu yanıtı yazmasaydınız H.Demirtaş hocanın şu linkteEki Görüntüle 373239 (fotoda görülen) söylediği yöntemi uygulayacaktım. Anladığım kadarıyla fihrist oluşturmanın ve kelime karşısına sözlük gibi anlam yazmanın öğrenmyi zorlaştıran yanlışlar olduğunu söylüyorsunuz. Yani üstteki fotoda görülen yöntemi uygalamamızı önermiyorsunuz, doğru mudur? Eğer öyleyse kelimenin birebir anlamını yazmaktan beni kurtarmış oldunuz. Cevabınız için çok teşekkürler. En başta önerdiğiniz yöntemi kaydettim inşaallah uygulayacağım.

Ancak... Şimdi aklıma gelen bazı sorular var. Bazı kelimelerin malumunuz 2-3-5 anlamı oluyor ve yine bazı kelimelerin "to, for, out, in, at" gibi ekler ile deyime dönüşüp farklı manada bir ifade oluşturduğunu biliyoruz. Sorularım:
  1. Önerdiğiniz yöntemde bahsettiğim çok anlamlı kelimeler için her anlamına karşılık alt alta birer örnek cümle yazmam gerekir (mesela "get" için alt alta 4-5 farklı cümle), diye düşünüyorum. Sizce?
  2. Bir kelime, bahsettiğim eklerden alıp veya farklı bir kelimeyle yan yana gelip deyim (phresal verb) oluşturduğu zaman bunları da deftere farklı bir kelime gibi ayrıca işlemeliyim. Doğru mudur?

Tekrar merhaba :) En önemlisi kelimenin Türkçe karşılığını yazmanın işi tamamen zora soktuğunu belirtmek istiyorum. Çünkü beynimiz ister istemez kolay olan, zaten bildiği şeyi hatırlamayı tercih ediyor. Bu nedenle de İngilizce-Türkçe ezber yapıldığında "ya ben yabancı kelimesini biliyordum ama hatırlamıyorum" deriz. Çünkü yabancı kelimesini zaten biliyordur, onu akılda tutması, ona dikkat etmesi daha kolaydır.

1. Bence yazabilirsiniz ama alt alta değil. Her hafta farklı anlamlarını yazabilirsiniz. Zaten bir süre sonra cümlenin bağlamından kelime anlamını anlamayı öğreniyorsunuz. Bu yöntemin asıl faydası, okuma yaparken kelimeyi bilmeseniz bile takılmamanızı sağlıyor aslında.
  2. Phrasal verbler ayrı kelime olarak değerlendirilmeli.

Püf noktası alfabetik sırayla yazmamak, çok yakın anlamlıları art arda yazmamak. Beynimizin zayıf noktalarını böylece ekarte etmeye çalışıyoruz aslında.
Konuda verilen taktikler hakkında kesinlikle olumsuz bir yorumum yok ancak eksik bir kısmı belirtmek isterim.

Bu konuda önerilen çoğu şey kelime öğrenmenize yardımcı olur ancak asıl öğrenme bence dil içerisine girerek, sürekli tekrar ile olur. Defter tutarak güzel bir kelime temeli atabilirsiniz ama o defterden asla tam bir bina yapamazsınız.

Ayrıca yazma, okuma kısmına çok fazla ağırlık vermiş oluyorsunuz bunları uygulayarak. Kelimeyi yazabilir, okuyabilirsiniz ancak o kelimeyi telaffuzu ile öğrenmezseniz ileride o kelimeyi bir konuşma esnasında kullanmak istediğinizde büyük ihtimalle bildiğiniz diğer kelimelerin telaffuzlarına göre oluşturduğunuz mantık ile aklınızdaki kelimeyi telaffuz etmeye çalışacaksınız. Bunun sonucunda doğru telaffuz etmiş olma olasılığınız olsa da büyük ihtimalle kendinizi rezil edeceksiniz.

Bu tür şeylerden kaçınmak için benim önerim yeni karşılaşılan bir kelimenin (eğer konuşma, dinleme esnasında karşılaşmadıysanız tabii) hemen telaffuzunu öğrenmeniz, cümle içerisindeki kullanımına göz gezdirip birkaç kez kendiniz de telaffuz etmeye çalıştıktan sonra deftere yazmanız (veya kelimeler için her ne yapıyorsanız artık).

Aksi taktirde İngilizce sadece kağıt üzerinde kalmış olur ve konuşma-dinleme yapmaya çalıştığınız zaman çok zorluk çekersiniz.

İşin özeti: Kelimeleri telaffuzlarını dinleyerek ve kendiniz de telaffuz etmeye çalışarak öğrenin. Her şeyi kağıt üzerinde yapmayın. Dil öğrenmek matematik problemi çözmeye benzemiyor maalesef.

Ben bu başlıkta zaten sadece kelime öğrenmeyi anlattım. İngilizce nasıl öğrenilir diye değil :)

Bir dili öğrenmek için aynı anda çalışılması gereken dil bilgisi (gramer), kelime, okuma, yazma, dinleme, konuşma alanları vardır. Bir ayda öğreneyim, hiç kullanmayayım, işim düşerse 5 sene sonra yine konuşabileyim demeyecek kadar bilince sahip olduğunu varsayıyorum insanların.

Benim kardeşim de dahil olmak üzere çoğu lise öğrencisi o kadar dersleri arasında kelimeleri öğrenememekten şikayet ediyorlar. Bu yöntem de sadece bir adet sorunlarına basit bir çözüm sunuyor, o kadar :)

Bu arada kelimelerin okunuşlarını, aksanlarına göre incelemek isterseniz de şuraya bakabilirsiniz: Forvo: Telaffuz kılavuzu. Dünyadaki bütün kelimelerin yerlisinden telaffuzları

Telaffuzum berbat diye de kimse düşünmesin. Anadiliniz gibi konuşmak zorunda değilsiniz. Bir İngiliz Türkçe konuşurken aksanımızı yapamıyor diye güler misiniz? Aksine hoşunuza gider. Önemli olan o dili konuşup, anlayabilmeniz. Aksan çok da gerekli değil, sadece estetiktir.
Arkadaşlar bunun için konu açmak istemedim o yüzden bu konu altında sormak istedim bilen arkadaşlar cevaplarsa çok sevinirim.

İngilizce de Vahşi Batılı ;
Wild Western olarak mı yoksa Wild West olarak mı yazılır?

Wild Western diye bir kullanım yaygın değil. Amerika'ya giden kovboyları kastediyorsanız "American Frontier" kullanılabilir. Wild Western bir çizgi roman adı bu arada, karışabilir.

Son düzenleme:
Tekrar merhaba :) En önemlisi kelimenin Türkçe karşılığını yazmanın işi tamamen zora soktuğunu belirtmek istiyorum. Çünkü beynimiz ister istemez kolay olan, zaten bildiği şeyi hatırlamayı tercih ediyor. Bu nedenle de İngilizce-Türkçe ezber yapıldığında "ya ben yabancı kelimesini biliyordum ama hatırlamıyorum" deriz. Çünkü yabancı kelimesini zaten biliyordur, onu akılda tutması, ona dikkat etmesi daha kolaydır.

1. Bence yazabilirsiniz ama alt alta değil. Her hafta farklı anlamlarını yazabilirsiniz. Zaten bir süre sonra cümlenin bağlamından kelime anlamını anlamayı öğreniyorsunuz. Bu yöntemin asıl faydası, okuma yaparken kelimeyi bilmeseniz bile takılmamanızı sağlıyor aslında.
  2. Phrasal verbler ayrı kelime olarak değerlendirilmeli.
Püf noktası alfabetik sırayla yazmamak, çok yakın anlamlıları art arda yazmamak. Beynimizin zayıf noktalarını böylece ekarte etmeye çalışıyoruz aslında.

Ben bu başlıkta zaten sadece kelime öğrenmeyi anlattım. İngilizce nasıl öğrenilir diye değil :)

Bir dili öğrenmek için aynı anda çalışılması gereken dil bilgisi (gramer), kelime, okuma, yazma, dinleme, konuşma alanları vardır. Bir ayda öğreneyim, hiç kullanmayayım, işim düşerse 5 sene sonra yine konuşabileyim demeyecek kadar bilince sahip olduğunu varsayıyorum insanların.

Benim kardeşim de dahil olmak üzere çoğu lise öğrencisi o kadar dersleri arasında kelimeleri öğrenememekten şikayet ediyorlar. Bu yöntem de sadece bir adet sorunlarına basit bir çözüm sunuyor, o kadar :)

Bu arada kelimelerin okunuşlarını, aksanlarına göre incelemek isterseniz de şuraya bakabilirsiniz: Forvo: Telaffuz kılavuzu. Dünyadaki bütün kelimelerin yerlisinden telaffuzları

Telaffuzum berbat diye de kimse düşünmesin. Anadiliniz gibi konuşmak zorunda değilsiniz. Bir İngiliz Türkçe konuşurken aksanımızı yapamıyor diye güler misiniz? Aksine hoşunuza gider. Önemli olan o dili konuşup, anlayabilmeniz. Aksan çok da gerekli değil, sadece estetiktir.

Wild Western diye bir kullanım yaygın değil. Amerika'ya giden kovboyları kastediyorsanız "American Frontier" kullanılabilir. Wild Western bir çizgi roman adı bu arada, karışabilir.
Peki hocam Wild West hem vahşi batı hemde vahşi batılı anlamına da gelir mi?

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı