İngilizcem nasıl gelişir?

İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız, İngilizceyi hayatınızın her alanına sokmanız gerekiyor. Her yerde her şekilde İngilizceye maruz kalmalısınız. Bilgisayarınız, telefonunuz gibi sık kullandığınız şeyleri İngilizce olarak kullanmak, emin olun fayda sağlayacaktır. Ancak tek başına tabii ki yeterli olmayacaktır. Bilmediğiniz kelimeleri, belirli gramer notlarını yazdığınız bir defteriniz olması ve bu defteri düzenli olarak tekrar etmeniz gerekmektedir. Dizilerin İngilizcesi ile günlük hayat konuşmalarının İngilizcesi bazı noktalarda uyuşmayabiliyor. İngilizce alt yazılı dizi/film izlemenize ek olarak YouTube üzerinden İngilizce vlog izlemenizi önereceğim. Evet bu dizi/film izlemeye göre çok daha zor çünkü herhangi bir alt yazı yok, ancak orada duyduğunuz şeyleri anlamaya çalışmak, anladığınız şeylerin anlamını çıkarmaya çalışmak gerçekten fayda sağlayacaktır. Bir şey için ne kadar çabalarsanız o kadar verim alırsınız. Ders durumunuzu bilmiyorum ancak, günlük minimum 1.5-2 saat arası İngilizce çalışmanızı önereceğim. Ek olarak Cake programının da verimini ben sıkça alıyorum.
İngilizce/Türkçe alt yazı konusunda ise şunu söyleyeyim, ben İngilizce alt yazılı izlenmesi taraftarıyım. Evet bir çok bilmediğiniz kelime çıkacak, ancak zaten siz bunları not alıp sürekli olarak tekrar edeceksiniz. Böylece de gün geçtikçe öğrenmiş olacaksınız. Başarılar dilerim.
 
Podcast dinle, özellikle Bill Burr'ün Monday Morning Podcast serisi var soundcloud.com'da. Konuşma tarzı gayet tane tane ve açık genelde. Onun dışında film izleyebilirsin sadece ingilizce ve talkshow izleyebilirsin David Letterman, Johnny Carson gibi. Alt yazı hem takip etmeni zorlaştırır, hem de tembelleştirir. Kelimeleri seçmeye çalış ve bilmediklerini videoyu ya da filmi durdurup sözlükten bak.
Tabi bunları ingilizcen orta seviyede iken yapabilirsin. Duolingo'da ispanyolca çalışıyordum ve podcastleri var Duolingo'nun. Türkçesi var mı bilmiyorum ama İspanyolcamı ingilizce üzerinden altyazısız bayağı ilerilettim bu şekilde. Eğer Türkçesi varsa bu da işine gelecektir.
 
Birisi ile Türkçe konuşuyor gibi İngilizce maalesef yıllar geçse bile konuşamazsınız. Kelimeleri daha iyi anlamak ve telaffuzlarını öğrenmek için Voscreen kullanabilirsin, konuşmanın gelişmesi içinde pratik yapman gerek. Kurslarda conversation clublara gidebilirsin veya Cambly'den pratik yapabilirsin.

Konuşabilirsiniz. 50 yıl ana dili İngilizce olan bir yerde yaşarsanız o dil ana diliniz hâline gelir, o dilde düşünür, o dile hâkim olursunuz. Örnek vereyim. Benim amcam 15 yaşına kadar Çerkezce konuşuyormuş sadece, ana dili buymuş. Sonrasında ise Türkçe öğrenmiş. Şu an kendisiyle sohbet ettiğimde Çerkezceyi hiç hatırlamadığını söylüyor. Gördüğünde de Kiril alfabesini okuyamıyormuş.
 

Geri
Yukarı