İnsan bilmediklerinden hep korkar mı?

Katılım
6 Ekim 2014
Mesajlar
14.322
Makaleler
7
Çözümler
83
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Havacılık Sektörü
Profil Kapağı
1522248089
Soru açık ve basit. Neden insan anlayamadığı şeyden korkar? Yapay zeka, bilim, gelişim, ilerleme, robotsal üretim vs. daha tam olarak hayata geçmemesine rağmen insanoğlu bunlardan bu kadar korkuyor? İlk çağlarda şimşek çakmasını anlayamadığı için buna tanrı dedi bazı toplumlar. Çoğu yararlı şey aslında anlaşılamadığı için yıllarca zararlı sayıldı. Ya da anlamsız birçok şeye mana yüklendi yersizce. Bunlar hep korkudan mı? Bir yapay zekanın bir insanın işini daha iyi yapacağından dolayı bir korku mu?

Önemli Uyarı: Konuyu din veya siyasete çekip kavga çıkarmaya çalışana bütün yetkilerimi kullanırım(!) ona göre:)
 
Son düzenleme:
Bilmediği şeylerden korkar, korktuğu şeye de anlam yükleme çabasına girer. Uyku felcine "karabasan" demek gibi. Verdiğin diğer örnek ve benzerleri gibi...

Yapay zeka ve genetik konularında oluşan korkuları anlayabiliyorum. Eskiden olduğu gibi görmemek lazım. Öngörü neticesinde, bazı şeylerin risklerinden korkuyoruz sadece. Elimizdeki tek silahımız düşünce yetisi. Bu konuda bizden daha üst bir varlık ortaya çıkarırsak, o zaman işler kesinlikle ters gidebilir. :)
 
Yapay zeka ve genetik konularında oluşan korkuları anlayabiliyorum.
Bunu biraz "Hollywood Effect" olarak görüyorum ben. Filmlerde hep "öcü" gibi gösterilmesinin etkisi var galiba:)
Elimizdeki tek silahımız düşünce yetisi. Bu konuda bizden daha üst bir varlık ortaya çıkarırsak, o zaman işler kesinlikle ters gidebilir. :)
Bu daha mantıklı evet. Yani iddaa edilen tek özel yeteneğimizin aslında o kadar da özel olmadığını görmek istemiyoruz sanırım:)
 
Bacon'ın dediği gibi "Bilgi güçtür." Bilmemekte güçsüz hissettireceğinden mütevellit korku duyması normaldir. Ama sorudaki "hep" kelimesinden dolayı daha derin düşünmek gerekiyor. Kimi hayatlar vardır bilmemek heyecanlandırıp, meraka iter. Göreceli.
 
Böyle bir soruyu okuduğumda aklıma hemen Batman Başlıyor'daki Ducard'ın repliği geldi.
Ducard: Korkuları içine çek. Onlarla yüzleş. Korkuyu fethetmek için korkunun kendisi olmalısın. Başkalarının korkularında yüzmelisin. İnsanlar en çok göremedikleri şeylerden korkarlar.
 
Korku tamam mücadele edilebilir ama insanoğlu anlayamadığı şeyden önce korkup sonra ona mana vermek istiyor. Buna anlam veremiyorum aslında. Galiba kolay kaçmak biraz içgüdüsel bir durum.
 
@painkiller Özel olmaması bir yana, zayıf düşmek istemiyoruz. Muhteşem bir ego var hepimizde. En tepede olmalıyız, her şeye hükmetmeliyiz. Her şey etrafımızda dönsün, her şeyin sebebi bizler olalım kaygısı var. Buna karşı çıkan kişi bile bir tür ego sergiler.

Şimdilik zor ama "bir gün bizim türümüz geriye düşerse" düşüncesini bile kabul etmek istemiyoruz. Hepimiz tek bir yerden geldik. Aynı yapı taşlarını taşıyoruz ama başka bir varlığın zirveyi ele almasına tahammülümüz yok. Bu da içgüdüsel olarak bizlerin savaşı maalesef. Her tür devamlılığı için savaşır. Elleriyle bir rakip oluşturmak da istemez.
 
Korku tamam mücadele edilebilir ama insanoğlu anlayamadığı şeyden önce korkup sonra ona mana vermek istiyor. Buna anlam veremiyorum aslında. Galiba kolay kaçmak biraz içgüdüsel bir durum.
Hayvanlar aleminde de bu sıkça görülüyor. Misal bir kedi bir cismi uzun süre koklar ve patisini atınca hareket anında korkarak geri sıçrar. Devamında korkmaz ve ondan zarar gelmediğini kavrar. Korktuğumuz şeyleri kavramamız gerekiyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı