İnsan özünde iyi midir?

WosTidReis

Hectopat
Makaleler
1
Evet size bu soruyu soruyorum. İnsan özünde iyi midir? Sizce yapılan kötü şeylerin bu dünyada ve diğer dünyada cezası olmasa, insanlar yine de iyi olmaya devam eder miydi?

Bunun işine karakter de giriyor aslında. Bir insan böyle bir dünya da vicdanı ve karakteri gereği iyi olmaya yeltenebilir. Ancak yaşadığı şeyler yüzünden buna devam edemez bence.

İyilik ve kötülük kavramlarının karşılığı olmazdı. İyi-kötü, ahlaklı-ahlaksız terimleri kaynağa muhtaçtır. Subjektif ahlak ve iyilik kaostur.

İyilik ve kötülük kavramlarının karşılığı olmazdı. İyi-kötü, ahlaklı-ahlaksız terimleri kaynağa muhtaçtır. Subjektif ahlak ve iyilik kaostur.
Benim sorum iyi kötü olur muydu olmaz mıydı değildi hocam. O kavramlar yine var ancak insan yaptığı şeylerin hiç bir şekilde bedelini ödemeyeceğini bildiği için hala iyi kalmaya devam eder miydi yoksa etmez miydi?

Evet size bu soruyu soruyorum. İnsan özünde iyi midir? Sizce yapılan kötü şeylerin bu dünyada ve diğer dünyada cezası olmasa, insanlar yine de iyi olmaya devam eder miydi?

Bunun içine iyi ve kötünün ne olduğuda giriyor. Ama iyilik ve kötülük algısına baktığımızda saf bir insan iyi olabilir ama, insanın içgüdüsü ile birlikte bu dünyanın düzeninin oluştuğuna baktığımızda iyi değil diyebiliriz.

Benim sorum iyi kötü olur muydu olmaz mıydı değildi hocam. O kavramlar yine var ancak insan yaptığı şeylerin hiç bir şekilde bedelini ödemeyeceğini bildiği için hala iyi kalmaya devam eder miydi yoksa etmez miydi?
O kavramların varlığının bağımsız değil bağımlı oluşundan dolayısıyla bedelin temelinde öncelikle bu kavramların sağlam bir zemine oturtulması gerektiğinden bahsettim. Dünyada ve ahirette bedel ödenmeyecek demeniz için öncelikle her türlü İslami ve insani kanunları yok saymanız gereklidir. Bu kanunlar iyiliği ve kötülüğü tanımladığından iyi-kötü kavramları anlamını yitirir, anlamını yitiren kavram yok olur yahut unutulur. Bu sebeple "İnsan özünde iyi midir?" sorusu da anlamsızlaşır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı