İnsanın yaptığı kötülüklerden toplum mu, yoksa kendisi mi suçlanmalıdır?

Toplumsal yapı ve sosyokültürel yapı insanların tercihleri doğrultusunda gerçekleşen iyilik ve kötülük olgusunda söz sahibidir tabii ki. Bir toplumda yapılan hareket, o toplumun sahip olduğu kültür dolayısıyla kötülük ve küfür gibi algılanabilirken farlı bir toplum ve kültürel yapıda takdir edilebilir.

Bizi diğer canlı varlıklardan üstün kalan en önemli unsur zeka, irade ve seçim yapabilme özgürlüğüdür. Toplum tarafından kanına işlenen ama genel geçer olarak kötü bir şey olduğunu bildiğin bir olayı yapıp yapmama özgürlüğü senin elindeyse toplumun etkilediği kararın niteliğini belirlemek sana kalır.

Kısacası; insanın iyi ve kötüyü seçerken izlediği yolda yetiştiği toplum ve maruz kaldığı kültürün izleri vardır ancak seçim şansına sahip hür insanlar son kararı kendi akıl süzgecinden geçirerek verir. Bunu yapamayanlar toplumun kulu olmuş koyun sürüsü grubuna giriyor, önemsemeye gerek bile yok kendilerine verilmiş en büyük nimeti kullanmaktan aciz insanları.
 
Hareketlerinden, sevdiklerinden, nefret ettiklerinden, korktuklarından, üzüldüklerinden vb. Akla gelecek birçok şey toplum ve aile etkisiyle oluşabilir. Oluşur demiyorum, oluşabilir diyorum çünkü sonuçta işin ucunda düşünebilen bir akıl var.

Kötülüklerden ise büyük oranda birey sorumludur. Doğru ile yanlışı ayırt etmek için çok mükemmel bir yerde büyümeye gerek yok. Ancak küçüklükten beri beyni yıkanıp belli şeyler empoze edildiyse çevre etkisi oluşabilir insanda.

Yine de her ne olursa olsun aklın ve iraden var. Yapılan kötülükte ağır basacak taraf bireydir.
 
Genelde kabul edilen toplulukların sorumlu olduğu, yani bir kişinin yaptığından bulunduğu topluluğun sorumlu olduğunun kabul edilmesidir.

Ben aksine her insanın yaptığından kendisinin sorumlu olduğunu düşünüyorum. Bence ayırt edilemeyen şey, toplumun yapılan davranışta bir etkisi olması.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı