İnsanlar artık hazzı tekrar yaşamak için oyun oynadığını düşünüyorum

Pwieh

Kilopat
Katılım
5 Aralık 2016
Mesajlar
2.632
Makaleler
4
Çözümler
16
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Geçen günlerde Twitch'de yayın izlerken yayıncının söylediği sözü düşünüyorum epeydir. Gayet'te doğru buluyorum. Bundan dolayı sizlere de sunmak istedim.

Öncelikle yeni oyunları oynayanlar, veyahut oyun oynamaya yeni başlayanlar için bunu söylemiyorum. Aynı oyunu sürekli oynayanlar veyahut sadece bir tarz oyun oynayanlar için düşünmekteyim.

Benim neslimin oynadığı oyunlar belliydi. KO döneminin ortalraında olsam da KO'dan zevk alamamış Metin2 başlamıştım. Hiç unutmam 18 levele kadar kasıldım kendi başıma ve bir noktadan sonra başkaları ile sohbet etmeye ve oyanayanların ortamlarına girmeye başlamıştım. Genellikle bulundugum yerdeki lokal gruplardı ki hep beraber yaptıgımız şeylerde aldıgım zevki şuan hiçbir şekilde alamıyorum. Birçok kişinin de aynı oldugunu görüyorum. Bundan dolayı sürekli yeni oyunlar oynayarak o zevki yeniden almaya çalıştıklarını düşünüyorum.

Örneğin ben 2015'ten beri Grand Strategy türünü oynuyorum. En çok oynadığım oyun EU4 ki yapmış oldugumuz multileri sürekli devam ettiriyoruz. Neden? Çünkü aramızda ki o rekabet, o arkadan satılmadaki hissettiğimiz öfke, birisi ile beraber olup kazandıgımız zaferler sürekli tatlı geliyor bana.

Ya da 4000 saat CS:GO oynayanlar var. Arkadaşlarımın çoğu ilk girdiklerinde yaptıkları başarılar gibi sürekli yeni şeyler başarmak için oynuyorlar. Birşeyleri tekrardan hissetmek için oynuyorlar. Yoksa karşılıklı çatışmanın oldugu bir oyun 4000 saat oynanmaz (benim düşünceme göre). Yeni bir oyun çıktıgında ise o oyunda birşeyleri 'ilk defa' başardığında cidden mutlu oluyor insan. Başaramaz ise o konudan uzaklaşıyor ki bunu gerçek hayatımızda da görüyoruz. İlk yaptığımız resim ile 10. kötü olursa bırakıyoruz değil mi? Ya da 5 kıza çıkma teklif edip reddedilince bırakıyoruz. Şahsen ben sürekli karşılaştığım kız tiplerinin aynı olmasından, sürekli birilerini tanı, ilk birkaç ay canım cicim geçsin ondan sonra hiç te düşündüğün (hayalinde kurdugun) gibi çıkmadıgında üzüntü yaşa, bir müddet sıkıl sonra yeni birisini bul işinden sıkıldım. (Tipim de var, konuşmam da herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum karşı tarafla).

Demek istediğim insanların başarılı oldugu bir konuda daha ilerleyecek nokta olmamasına rağmen tekrar tekrar yapması o zevki tekrar yaşamak oldugu için düşünüyorum. Kendimizi belirli kalıplar içerisine sokuyoruz 'Sadece Fps abi başka hiçbirşey oynamam.' deyip geçmemizden kaynaklanıyor. Hiç denedin mi? Evet. Kaç defa? 3. E 3 defada mı öğrenilir bu?

Bunu farkeden belirli başlı firmalar da sürekli aynı oyunu makyajlayıp makyajlayıp bize sunuyorlar. (PES-FİFA serisi)

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sadece bi online oyunu sürekli oynayanlar genelde daha iyi oyunları oynamamış sadece arkadaşlarıyla oyun oynamayı seven kişiler oluyor. Mesela arkadaşımın kardeşi. Yeni gaming laptop aldılar. Epic gamesteki beleş oyunları filan almıyor çocuk ve "ben bunu oynucam ki lol oynamayi seviyorum ben."
Ama haklısın genel olarak. Ben mesela witcher 3'ü 3 kere bitirdim. Bunu da o hazzı verebilen başka oyun olmadığı icin yaptım.
 
Geçen günlerde Twitch'de yayın izlerken yayıncının söylediği sözü düşünüyorum epeydir. Gayet'te doğru buluyorum. Bundan dolayı sizlere de sunmak istedim.

Öncelikle yeni oyunları oynayanlar, veyahut oyun oynamaya yeni başlayanlar için bunu söylemiyorum. Aynı oyunu sürekli oynayanlar veyahut sadece bir tarz oyun oynayanlar için düşünmekteyim.

Benim neslimin oynadığı oyunlar belliydi. KO döneminin ortalraında olsam da KO'dan zevk alamamış Metin 2 başlamıştım. Hiç unutmam 18 Level'e kadar kasıldım kendi başıma ve bir noktadan sonra başkaları ile sohbet etmeye ve oyanayanların ortamlarına girmeye başlamıştım. Genellikle bulundugum yerdeki lokal gruplardı ki hep beraber yaptığımız şeylerde aldıgım zevki şu an hiçbir şekilde alamıyorum. Birçok kişinin de aynı oldugunu görüyorum. Bundan dolayı sürekli yeni oyunlar oynayarak o zevki yeniden almaya çalıştıklarını düşünüyorum.

Örneğin ben 2015'ten beri Grand strategy türünü oynuyorum. En çok oynadığım oyun EU4 ki yapmış oldugumuz multileri sürekli devam ettiriyoruz. Neden? Çünkü aramızda ki o rekabet, o arkadan satılmadaki hissettiğimiz öfke, birisi ile beraber olup kazandıgımız zaferler sürekli tatlı geliyor bana.

Ya da 4000 saat CS:GO oynayanlar var. Arkadaşlarımın çoğu ilk girdiklerinde yaptıkları başarılar gibi sürekli yeni şeyler başarmak için oynuyorlar. Birşeyleri tekrardan hissetmek için oynuyorlar. Yoksa karşılıklı çatışmanın oldugu bir oyun 4000 saat oynanmaz (benim düşünceme göre). Yeni bir oyun çıktıgında ise o oyunda birşeyleri 'ilk defa' başardığında cidden mutlu oluyor insan. Başaramaz ise o konudan uzaklaşıyor ki bunu gerçek hayatımızda da görüyoruz. İlk yaptığımız resim ile 10. kötü olursa bırakıyoruz değil mi? Ya da 5 kıza çıkma teklif edip reddedilince bırakıyoruz. Şahsen ben sürekli karşılaştığım kız tiplerinin aynı olmasından, sürekli birilerini tanı, ilk birkaç ay canım cicim geçsin ondan sonra hiç de düşündüğün (hayalinde kurdugun) gibi çıkmadıgında üzüntü yaşa, bir müddet sıkıl sonra yeni birisini bul işinden sıkıldım. (Tipim de var, konuşmam da herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum karşı tarafla).

Demek istediğim insanların başarılı oldugu bir konuda daha ilerleyecek nokta olmamasına rağmen tekrar tekrar yapması o zevki tekrar yaşamak oldugu için düşünüyorum. Kendimizi belirli kalıplar içerisine sokuyoruz 'sadece FPS abi başka hiçbir şey oynamam.' Deyip geçmemizden kaynaklanıyor. Hiç denedin mi? Evet. Kaç defa? 3. e 3 defada mı öğrenilir bu?

Bunu farkeden belirli başlı firmalar da sürekli aynı oyunu makyajlayıp makyajlayıp bize sunuyorlar. (Pes-FIFA serisi)

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ben oyunları bitiririm çünkü ya yeni oyun almışımdır ya da 200 oyunun arasında ezilmiştir bu aralar Batman arkam Knight'a başladım hiç oynamadım yeni de almadım.
 
Apex legends ve yarış oyunları dışında oyun oynadığımda başım ağrıyor. 200 saat geçirdiğim oyunlar bile. Psikolojik bir durum galiba.
 
Kardeşim haklısın kesinlikle, sırf o dönemlerdeki zevki aldığımız için takılı kalıyoruz Knight Online ve LoL tarzı oyunlara. Bu ismini verdiğim 2 oyunu hala daha bırakamadım ve bırakmayı düşünmüyorum. Aynı odamda aynı masamda Windows XP eşliğinde nasıl 2006- 2007 yılında ağzımın suları akarcasına keyifle Knight Online oynuyorsam, aynı o şekilde ( XP yaması kullanıyorum, malum windows 10 şart oldu) hala daha devam ediyorum. Çocukluğumu kaybetmek istemiyorum, o zamanki benliğimi ve heveslerimi seviyorum.
Çünkü tüm mutluluk orada saklı. Bunun kıymetini insan iş işten geçince anlıyor. Aynı şey LoL için de geçerli. 2010 civarında başlamıştım ve korsan server arayışı içindeyken yarama merhem olmuştu Lol. Bağlanmıştım aşık olmuştum resmen. Ve bana bu saydığım 2 oyunun sıcaklığını hiç bir oyun vermedi, çok denedim çeyreğini bile hissetmedim bir çok oyunda. He arada gündemi takip ediyorum mesela Black Desert Online oynuyorum kenardan. Ama bilmiyorum ya, eskiden güzeldi :). Bu yüzden ''eskiden güzeldi'' diye kesip atmıyorum, mutlu olduğum şekilde devam ediyorum.

Ha bu arada, kimseyle oyun oynamayı sevmem, zorunlu bir ortam varsa mikrofonumu kapalı tutarım. Tespit doğru ama ikisi farklı şeyler yani.

Ayrıca imzamdaki sisteme RTX 3080 alacağım, ama LoL'e devam edeceğim. Belki farklı ve yeni bir kaç oyun yüklerim bilmiyorum, ama ben kendimi tanıdığım için biliyorum olacak olanı :).
 
Hak verenler olunca yalnız olmadığımı duyunca sevindim. Yüksek donanımlı cihazlar alıyoruz fakat belli başlı oyun dışında oyun oynamıyoruz. Arada arkadaşlarla Roblox, Metin2, Minecraft tarzı oyunlar oynuyorum hala. Elimin altındaki cihaz çok güçlü ama o zevki vermiyor. Bundan dolayı da Youtube, Twitch gibi yerlerin çoştugunu düşünüyorum. O hazzı biz alamayınca başkasının almasını izliyoruz.
 

Geri
Yukarı