İnsanlar hiçbir yazılım olmadan nasıl yazılım çıkarttılar?

Yazılım konusuna gelirsek. Bu komut dizilimi dediğimiz olay sayesinde oldu. Anahtar sistemi 1 ve 0 elektriksel sistemden oluşuyor. Yazılımın oluşmasını sağlayan komut sistemi bu anahtar dizilimine uygun çıkartılmıştır. 2+2 = 4 sonucunu verecek anahtar sistemler 1000'den az transistörün arasında bulunan parçalarla mantıksal sonuçlara ulaştırıldı. Bunun gibi komut dizilimlerine gönderilen özelliklerle donanımları ve bu donanımlarda kullanılabilecek teknolojileri oluşturdu. Bu teknolojilerden biride işin yazılımı. Yazılım mimarisi ilk temelde komut sistemine dayanarak oluşturuldu ve birbiri ardına türeyen programlama dilleri oluşturuldu. Daha detaylı anlatmaya çalışırsam elektronik bilgisi, işlemci mimarisi, işlemci komut sistemi gibi bir dünya işi bilmeniz gerekir.
 
İnsanlar hiçbir yazılım olmadan nasıl yazılım çıkarttılar?

Bir tahta parçasından nasıl anakart yaptılar çok merak ediyorum.
Programlamanın matematikten ibaret olduğunu ve birkaç bakır tel ve anahtar grubunu belirli koşullar çerçevesinde bağladığında aslında ilkel bir programlama işlemi yapmış olduğunun farkına varabilirsen bazı şeyleri anlaman kolaylaşır.
 
Hocam bildiğim kadarıyla yazılım dillerini makine dili ile yapıyorlar.

Geliştirilen tüm programlar komut sistemi ile çalışırken her zaman makine diline dönüyor zaten. İlk yazılım dili işlemci komut sistemiyle sadece 0 ve 1 komutlarını göndererek 00'dan başlayarak FF e giden bellek yapılandırmasıyla geliştirildi. Bayağı manuel bir geliştirme.
 
Makine dili ve protokollerle.

Aramizda anlastik, sen kapi zilini caldiginda ben odamin isigini yakip sondurecegim.
Eger bir defa yakip sondurursem ev bos demek.
Iki defa yakip sondurursem ev dolu demek.

Boylece aramizda 2 bitlik haberlesme protokolu imzaladik. Artik sen, evdeki isiga duyarli bir sey "programlayabilirsin", evin bos mu dolu mu oldugunu anlayan bir program yazabilirsin isiga duyarli bir sensorun varsa.

Islemciler de tam olarak bu protokoller uzerine calisiyorlar. ( bkz: instruction-set )

Eger sen protokolu bilirsen, makine diliyle programlama yapabilirsin.
O halde Assembly dilini makine diline donusturen ve makine diliyle yazilmis bir program yapabilirsin.
O halde C'yi Assembly koduna donusturen ve Assembly ile yazilmis bir program yapabilirsin. ( Ilk C Compiler'i Assembly ile yazilmistir )
O halde Python'i C koduna donusturen X diliyle yazilmis bir interpretor yazabilirsin.

(Bkz: Turing-machine )
 
İnsanlar hiçbir yazılım olmadan nasıl yazılım çıkarttılar?

Bir tahta parçasından nasıl anakart yaptılar çok merak ediyorum.
Her şeyin sırrı tranzistörlerde icadıyla birlikte belki de dünya çapında bir adım atılmış oldu. Elektronik her şeyin temelinde yatan şeydir. Araştırınca ne demek istediğimi anlıcaksınız.
 
Gunumuzdeki progmlama dillerinin evrimini soruyorsun aslinda.
Aslinda butun diller bir grup devreyi acip kapatmakdan baska birsey yapmiyor.
0-1 muhabbetide ordan geliyor zaten.
Her programlama dillerinin compailer (derleyici)`i olur. Bu derleyiciler baska diller ile olusturulabilir. Ve gorevleri Guncel yazilim dillerini Assembly dillerine cevirmektir. Assembly ise en ilkel dildir. Sonra bu Assembly dili ise kullanilan islemcinin icindeki donusturucu ile islemci mimarisine uygun makine diline donusturulur ve islemcideki devlerek acilip kapanir yani 0-1 islemleri gerceklesir. Senin soruna gelecek olursak ilk programlama dili Assembly dir diyebiliriz ve tek gorevi devredeki elemanlarin acilip kapanmasini saglamasidir.

Go programlama dilinin evirimini kisaca assagidaki gibi dusunebilirsin.
Go derleyicisi C dili ile yazilmistir
C dili derleyicisi BCPL dili ile yazilmistir. (BCPL genel olarak derleyici yazmak icin olusturulan bir dildir.)
Liste boyle gidiyor ve finale yaklasildikca programalma dillerinin anlisabilirligi zorlasiyor ve makine diline yakinligi artiyor. Daha fazla donanim destegi isin icine giriyor ve artik asambly dilini derlemesi icin (ASM51) ASSEMBLER`lar calismaya basliyor. Bundan sonraki asama ise makine dilidir.
Go > C > BCPL ........ Assembly > Makine dili (0-1)
 
Merhaba,

Şu resimlere baktığında programlama dilllerinin nasıl evrimleştiğini daha kolay anlayabilirsin.

Burda önemli olan hangi dilin neden/nereden olduğu değil? İlk tekerin nasıl döndüğü !!!

programming-languages-evolution-2.jpg


image001.jpg
 

Yeni konular

Geri
Yukarı