İnsanlar neden korsan oyun indirir?

Ben korsan kullanmıyorum, çok güzel bir Steam ve PSN kütüphanem var. Ancak şu da bir gerçek ki bazen firmalar da kaşınıyor. Sony bu ay biliyorsunuz Shadow of the Tomb Raider'ı ücretsiz verdi, ancak tam bu ücretsiz vermenin öncesinde de aynı oyuna %75-80 arası bir indirim yaptı, yanılmıyorsam 60TL civarına oyunu aldım.
Oyunu aldıktan tam 1 gün sonra (daha full indiremedim bile, sadece ilk bölümü yükledi 10 dk introyu oynadım) oyunu ücretsiz vereceklerini açıkladılar. Anlayacağınız 60 TL'yi çöpe attım sayelerinde. Madem oyunu ücretsiz vereceksin bir hafta öncesinde neden indirime sokup insanlara satışını push ediyorsun. Bari Steam gibi 2 saatten az oynanmış ve alımının üzerinden 2 haftadan az geçmiş oyunlara iade imkanı sunsunlar ama o da yok. Basbayağı adam kazıklıyorlar yani, yaptıkları son derece etik dışı.

Bunun haricinde, tabii ki fikri mülkiyete saygı duyuyorum ancak bunun kopyalanmasını "Hırsızlık" diyenlere de gülüyorum, hırsızlıkta birinin malı çalınır ve o kişi o malı kullanma hakkından mahrum kalır, yani kişiye verdiğiniz net bir zarar vardır. Korsanlıkta ise zarar kardan edilir. Mesela benim bir oyunu denemek için korsan indirdiğimi varsayalım, oyunu ehh, şöyle böyle beğenip 2-3 saat oynadığımı sonra bir kenara attığımı farzedelim, mesela ben bu oyunu ücretli olsa kesinlikle zaten almazdım, yani firmanın bilançosunda değişiklik yok, ben zaten o malın müşterisi değilmişim bunu deneyerek görmüş oluyorum, sadece korsan full versiyonu demo gibi kullanmış oluyorum.

Bence korsanda insanın kendi ahlaki değerleri ön planda olmalı, sevdiği ve para ettiğini düşündüğü bir fikre insanlar illa ki para verir, onu üreten firmayı destekler, yeni şeyler üretmeleri için onlara teşvik ve destek sunar. ancak elinizi vicdanınıza koyup söyleyin Playstation Store'daki oyunların yüzde kaçı fiyatlarını gerçekten hak ediyor?

Mesela şu anda sırf örnek verebilmek için PSN'e girdim ve karşıma ön-sipariş çıkan ilk oyuna baktım, Monster Energy Supercross, motokros oyunu ve fiyatı 500TL, ne demek istediğimi anlatabildim diye düşünüyorum :)

Yazının özeti: Korsan teşvik edilmemeli, parası olan tabii ki beğendiği hizmetin ücretini ödemeli ancak her platformda belirli iade şartları karşılandığında iade hakkı verilmeli.
 
Ülkemizde hala daha oyuna para verilir mi diyenler varken, abi ona o para verilir mi bak torrenti var diyenler varken, abi şu oyunu çok bekliyorum crack çıksa da oynayalım diyenler varken, ha birde ülkeye özel fiyatlandırma "hala" yapmayan firmalar varken ben normal görüyorum.
 
Şahsen insanlar korsana karşıysa hackintosha da karşı olmalı bence sonuçta ikisi de yazılım ve bir emek var. Eğer forum sosyale karşı ise hackintosha da olmalı illa macOS kullanmak isteyenler almalı bence.
 
Hocam parası olup almayıp korsan indirenler demişsinizde ben bir açıklama yapmak isterim. Korsanı savunmayacağım neden oynadıklarını anlatacağım. Bende eskiden korsan oynardım nedeni ise param var cüzdanda ama internette harcamalarıma izin verilmiyor Bende mecbur indiriyorum. Oysa babam izin verse hemen gidip bir ininal kart alıp içine para yükleyeceğim. Ama ya aile harcamasına izin vermiyor ya da gerçekten oyuna para verecek durumu yoktur. Edit: Ben artık korsanı bırakmış bulunmaktayım ve Steam'den ücretsiz sevdiğim oyunu aldım ve oynuyorum. Parası olmayanlara tavsiye: Epic Games Launcher ve Steam yükleyin ücretsiz oyunları alın. Hatta Epic Games'de oyunu olmayanlara birkaç tane oyun bulunan hesap verebilirim. Tabii kendime yükledikten sonra
 
Herkes para için diyor. Ama bu bir bahane olabilir mi bilmiyorum. Sonuçta ücretsiz oyunlar da var. Ama tabii ücretli olanlar daha iyi ama sonuçta bu oyunu yapan adam uğraşıyor, emek harcıyor ve bunun karşılığını almak istiyor. Korsan yükleyenler yüzünden de emeğinin tam karşılığını alamıyor. Ben hayatımda hiç korsan oyun yüklemedim. Zaten sadece GTA 5 yükledim. Onu da zamanında Teknosa'dan 220TL vererek almıştım. Bir de bu Epic Games ücretsiz oyunlar falan veriyor o oyunlarda oynanabilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı