Instagram'dan küfür eden biri nasıl dava edilir?

Sorun değil, silebilir. Bir şey değişmez. Şuradan da bilgi alabilirsiniz. Avukat hanım anlatıyor nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini.

Cimere atması bir işe yaramaz. Şikayetler cimer üzerinden değil savcılık veya karakollara yapılır. Yanlış bilgi vermeyin.

Bildiğim kadarıyla cimerden ediliyordu dava sanki. Ben oradan birini şikayet ettim çünkü sonra vazgeçmiştim gerçi.
Bu arada bana hakaret eden kişinin liseye giden bir velet olduğunu düşünüyorum. 18'den küçükse bile ceza alır mı?

Hakaret suçunun yukarıda bahsedilen temel şeklinde, hakaret eden kişinin cezalandırılması, mağdurun şikayetine bağlı olmakla beraber, hakaret eden kişiler 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası ile cezalandırılırlar.
-18 SE para cezası büyük ihtimal.
 
Malesef param olmadığı için avukat tutamıyorum :D

O halde yarın karakola gidip derdimi anlatıyorum . Yardım falan da isterim dilekçe yazarım.
Siz bilirsiniz, ben olsam direkt savcılığa giderdim.
Parayı karşı taraftan alırlar. Avukat masraflarını da ödetirsin. Aklı tam başına gelir
Emin olmamakla beraber manevi tazminat davası da açabilir. Sonuçta herkese açık bir ortamda arkadaşımızın ailevi değerlerine hakarette bulunmuş.
 
Bu arada bana hakaret eden kişinin liseye giden bir velet olduğunu düşünüyorum. 18den küçükse bile ceza alır mı ?
18 yaşından küçükse, ailesiyle ortak ikametgahta olduğu varsayarak gidecektir. İlk şoku aile bireyleri yaşayacaktır. Kişinin yaşı bir etken değildir. Çıkan para cezasını reşit olmadığı için babası ödeyecektir.

@Yeyil cimer ile alakası yok canım kardeşim. Bireysel cezaların Cumhurbaşkanıyla ne alakası var.
Siz bilirsiniz, ben olsam direkt savcılığa giderdim.

Emin olmamakla beraber manevi tazminat davası da açabilir. Sonuçta herkese açık bir ortamda arkadaşımızın ailevi değerlerine hakarette bulunmuş.
TCK 125. Maddesine dayanarak Hakaret davası açılır. Bunun için kanıt olarak deliller koyulması gerekir. Onu da arkadaş SS alarak karşılamış oluyor.

"Hakaret davasına konu olan ve şerefe karşı suçlar başlığı altında tanımlanan şekilde kanunun suç saydığı sözlü veya yazılı, eylem veya eylemlere maruz kalan kişinin, altı ay içerisinde suçun işlendiği yer Cumhuriyet Başsavcılığı’na olayı anlatan bir şikâyet dilekçesiyle müracaatı ile soruşturma başlatılır. "


Konuyla ilgili olarak Av. Bahadır PAKSOY'un yorumu var onu burada paylaşmak istiyorum.

"18 yaşından küçük bireyler her ne kadar çocuk olarak nitelendiriliyor olsa da suç unsuru taşıyan eylemlerde bulunabilmektedir. Hal böyle olunca Ceza Muhakemesi Kanunumuz, 18 yaşından küçük suç işleyen kişileri ayrı bir kategoriye koyarak suça sürüklenen çocuk olarak nitelendirmektedir.

Suça sürüklenen çocuk, Türk Ceza Kanunu madde 31’e göre, 12 yaşından küçük ise herhangi bir cezai sorumluluğu yoktur. Suça sürüklenen çocuk 12-15 yaş aralığında ise suça sürüklenen çocuğun işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin gelişip gelişmediğine göre cezai sorumluluğu belirlenecektir. Suça sürüklenen çocuk 15-18 yaş aralığında ise artık işlediği eylemin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin gelişip gelişmediğine bakılmayacaktır. Suça sürüklenen çocuk 15-18 yaş aralığında ise cezai olarak sorumluluğu mevcuttur. Yalnızca o eylem için kanunda belirtilen cezada indirim yapılacaktır.

Somut olayımızda size karşı hakaretvari eylemlerde bulunan kişilerin 18 yaşından küçük olması, eylemi suç olmaktan çıkartmayacaktır. Böyle bir durumda hakaret içeren yorumlar ve paylaşımların ekran görüntülerini alarak, yerleşim yerinizde bulunan Cumhuriyet Başsavcılığına bir dilekçe ile şikayet başvurusunda bulunabilirsiniz. Şikayet dilekçenizde eğer mümkünse hakaret eden kişinin adı-soyadı ve sosyal medya bilgilerini şikayet dilekçenize eklemenizi tavsiye ederim. Size hakaret eden kişi ünvan kullanıyor ise veya sosyal medya hesabından kimliğini ortaya koyabilecek herhangi bir çıkarım yapılamıyorsa maalesef bu tür basit olarak nitelendirilebilecek hakaret suçlarında gerek savcılık gerekse emniyet birimleri IP araştırması yapmamaktadır. Bu durumlarda hakaret eden kişilerin yaptıkları yanına kar kalmaktadır.

Hakaret eden kişilerin kimlik bilgilerini çıkarım yapabiliyor iseniz; hakaret içeren paylaşımın ve paylaşımı yapan kişiyi öğrendikten sonra 6 aylık süre içerisinde savcılık şikayetini yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde şikayet hakkınız düşecektir.

Hakaret, suç olmanın yanında aynı zamanda kişilik hakkını zedeleyen bir eylem olduğu için Asliye Hukuk Mahkemesinde hakaret eden kişi hakkında manevi tazminat davası açabilirsiniz. Hakaret eden kişi ceza mahkemesince suçu sabit görülerek cezalandırılır ise manevi tazminat davasında eliniz çok daha güçlü olacaktır.

Savcılık şikayetiniz ile birlikte; sosyal medya üzerinden gerekli bildirim ve şikayeti yaptıktan sonra bu tür paylaşım yapan hesabı engellemek yapabileceğiniz en basit ve kesin çözümdür."
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı