Intel Coffee Lake Serisi İşlemcilere Genel Bir Bakış

Bugün sizlerle Intel'in piyasaya sürmüş olduğu Coffe Lake serisi adı altında 8. ve 9. nesil serisi işlemcilere genel itibari ile bakacağız.

8. Nesil İşlemciler:



Intel'in yaptığı en garip seri olabilir Coffee Lake serisi. Nedeni ise işlemci performanslarından ziyade çekirdek ve thread sayılarıydı. Karşıda 6 Core 12 thread olan AMD'nin yeni çıkmış olduğu ve zirvelere ilk adım olan Zen mimarisine bir karşılıktı 8. nesil Intel işlemciler. Peki bu yarış nasıl mı sonuçlandı? Intel'in çoklu çekirdekte tahtı büyük bir şekilde sallandı. Zira Ryzen 5 1600 AE modeli i5-8400'ü tam anlamıyla çoklu çekirdekte haşat etmişti. Tek çekirdek performansı hala Intel'in elindeydi. O dönemde ikili ayrım olmuş, Çoklu işlev ihtiyacı olan AMD işlemci, tek çekirdek veya oyun oynamak isteyen kişiler Intel alıyordu. 8. nesilde Intel'e en büyük eleştirim şu şekildedir. i7-8700'ün 6 Core 12 thread ile çıkmış olmasıydı. Böylesine bir saçmalık son kullanıcı için özellikle iş amaçlı olarak Intel kullanan müşteriler için büyük bir hayal kırıklığı idi. Zira bu kullanıcılar, AMD'ye geçmiş oldu. Ama esas hayal kırıklığı sadece çekirdek sayıları değil, en büyük mesele Intel'in halen bile eleştirdiğimiz bir konu olan soket değişimi de artık kullanıcıyı bezdirmişti. En güzel örnek ise 6. ve 7. nesilde 1151 V1 pin kullanılırken, 8 ve 9. nesil Intel işlemcilerde soket pin değişmezken 1151 V2 versiyonunun çıkmış olması. Zira LGA 1151 V1 anakart kullanan kişi Intel 8 ve 9. nesil işlemci kullanamıyordu. Bir de AMD'nin soket değişmeyecek sözü de Intel'i oldukça zor durumda bırakmaya yetmeye başlamıştı bile. Evet halen kabul etmekteyim o yıllarda çıkan 8 ve 9. nesil Intel işlemcilerin hala oyun performansları kabul edilebilir ve güzel bir seviyede. Bu yadsınamaz elbette.

9. Nesil İşlemciler:



Büyük bir fiyaskoya var mısınız? Sizce Intel hatalarından ders çıkarmış mıdır? Cevap oldukça kısa, hayır. Sebebini kısaca anlatacağım. 14nm konusunda Intel'in hala diretmesi ki bu sorundan dolayı ağzımız 2021 yılında bile yanıyor. Intel'in aslında bu seride yapmış olduğu ve AMD'ye kısa sürelide olsa bazı çoklu çekirdek ve tek çekirdek performansında kök söktürdüğü bir işlemci vardı. Namı değer i9-9900K. i7-10700K'ya denk olan bu işlemci oldukça güzel özellikler vaat ediyordu. Ama tek sıkıntısı çıkmış olduğu dönemde aşırı pahalı olması, yine büyük bir sıkıntıydı. Intel aslında şunun farkına varmıştı, Çoklu çekirdek konusunda yenilgiyi kabul ettiğini 9. Nesil'in çıkmasıyla bu sinyal kullanıcıya verilmişti. Ama tek çekirdek konusunda tahtı bırakmayacağını ve oyun olarak hala tercih edilebilecek bir işlemci olduğunu gözler önüne sermek istiyordu. Peki hala bu geçerliliğini koruyor mu? İnanın orasını ayrı bir makalede çok ayrıntılı bir şekilde anlatacağım. :)

CB20-2.jpg


(Tek Çekirdek Cinebench R20 Testi)

CB20_Multi.jpg


(Çoklu çekirdek Cinebench R20 Testi)

Çoklu çekirdekte i7-7700K, Ryzen 5 1600'e yeniliyor arkadaşlar. Durumun ne kadar içler acısı olduğunu o dönem için anlamış bulunmaktayız. Tekelleşmenin acılarını Intel çok sonradan fark etti 10. nesilde. Rekabet iyidir, son kullanıcı için. Umarım Intel Alder Lake serisinde daha iyi işler çıkarır.

Dipnot: Üzerinde konuşulacak en ilginç konulardan bir tanesi ise Nm Transistör meselesidir. Şöyle ki Intel'in Transistör yoğunluğu AMD'ye nazaran daha fazla olduğu için Intel bu konuda avantajlı. Intel'in 10nm yapmış olduğu Transistör mesafesi, aslında AMD'nin 7nm mesafesine denk sayılır. Biliyorsunuz Intel kendi iletkenini kendisi yapıyor. AMD ise İletken devi TMSC'ye yaptırıyor. Bu yüzden Alder Lake'in 10nm çıkacak olması söylentisi, umutlarımızı TDP değerini ve sıcaklık konusundaki sıkıntılarımızı yeşertiyor desem yeridir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Elinize sağlık hocam, konuya yaklaşım tarzınız özellikle hem objektif somut veriler sunmanız açısından hem de son kullanıcı yorumu bakış açısıyla beraber bütünleşik yapıcı bir dilde sunmanız yapmış olduğunuz incelemeyi akıcı bir şekilde okunur kılmış 🙂.

Bu arada yukarıdaki incelemenizde belirttiğiniz üzere 8 ve 9.nesildeki i7 fiyaskosunun yanısıra Sandy Bridge'lerden beri devam ettirdiği standart çekirdek konfigürasyonunu 6 ve 7.nesilde de devam ettirmesi özellikle sizin de ekte belirttiğiniz üzere son kullanıcı açısından büyük bir hayal kırıklığına neden oldu, bu en azından 6.nesilde örneğin i5 serilerinde en azından 6/6, 8 ve 9.nesilde 6/12 şeklinde çıkış yapsaydı aradaki uçurum en azından başından bu kadar artmayacaktı. Ama sanırım hala akıllanmış değil bu Intel, rakibi sunucu makinelerinde kullanılması olası çift soket üzerinden 128/256 yapısında özel EPYC mimari bazlı yeni bir işlemci serisi planlarken, hala yıl olmuş 2021 geleneksel 56 çekirdek Xeon projesiyle ilgileniyorlar. Bence sunucu pazarını da şu anki masaüstü işlemci sınıfında da olduğu gibi eskisi gibi elinde tutamayacak.
 
Elinize sağlık hocam, konuya yaklaşım tarzınız özellikle hem objektif somut veriler sunmanız açısından hem de son kullanıcı yorumu bakış açısıyla beraber bütünleşik yapıcı bir dilde sunmanız yapmış olduğunuz incelemeyi akıcı bir şekilde okunur kılmış 🙂.

Bu arada yukarıdaki incelemenizde belirttiğiniz üzere 8 ve 9.nesildeki i7 fiyaskosunun yanı sıra Sandy Bridge'lerden beri devam ettirdiği standart çekirdek konfigürasyonunu 6 ve 7.nesilde de devam ettirmesi özellikle sizin de ekte belirttiğiniz üzere son kullanıcı açısından büyük bir hayal kırıklığına neden oldu, bu en azından 6.nesilde örneğin i5 serilerinde en azından 6/6, 8 ve 9.nesilde 6/12 şeklinde çıkış yapsaydı aradaki uçurum en azından başından bu kadar artmayacaktı. Ama sanırım hala akıllanmış değil bu Intel, rakibi sunucu makinelerinde kullanılması olası çift soket üzerinden 128/256 yapısında özel EPYC mimari bazlı yeni bir işlemci serisi planlarken, hala yıl olmuş 2021 geleneksel 56 çekirdek Xeon projesiyle ilgileniyorlar. Bence sunucu pazarını da şu anki masaüstü işlemci sınıfında da olduğu gibi eskisi gibi elinde tutamayacak.

Hocam değerli yorumunuz için sizlere çok teşekkür ederim. Evet genel bir özet olursa. Dediğiniz gibi artık iş istasyonunda liderlik gitti Intel'in. Eski mimarilerin bir getirisi olmadığını anlamaları lazım. Şu an Intel, AMD'nin 2017-2018 arasında ki konumuna düştü, hatta tam düştü bile diyemem. O yıllarda AMD çoklu çekirdekte de Intel'e kök söktürüyordu. 😂 AMD'nin piyasaya girmesi de iyi oldu. Yoksa hala bize 4 Core 8 Thread'i dayatacaklardı. Ah Intel işleri kendin bu hale getirdin. Bu CPU yarışları 2000'li yılların başlarını da hatırlatmıyor değil. Tekrar sizlere değerli yorumunuz için teşekkür ederim hocam.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı