Rehber İnternetten yetkili satıcılar dışında profilo ürün alırken dikkat edin

theFaceless

Kilopat
Katılım
23 Kasım 2017
Mesajlar
1.227
Makaleler
3
Çözümler
5
Yer
Budapeşte
Profilo BSH grubunun bir üyesi. Hasarlı ürünlerden dolayı şirket oldukça zarara uğruyormuş ve aynı zamanda gerçek bayi olmayan özetle spotçuların marka izlenimini zedelediklerini düşünüyorlarmış (yeterli bilgi verememe, yanlış yönlendirme, yanlış içerik görsel sunma gibi) Bu sebeple yetkili satıcıların Gittigidiyor, Hepsiburada, N11, Amazon, Trendyol vb. e ticaret sitelerinden ürün satışı yasaklanmış. Bu sitelerde satış yapan mağazaların yetkili satıcı olmadığını anlamış olacaksınız bu yolla.

Yetkili satıcılar sadece kendi internet siteleri üzerinden BSH’nin talimatlarına uygun şekilde (ürün özelliklerinin net verilmesi, doğru görsel kullanılması, kimlik, marka imajı, kalite ve güvenlik standartları vb.) satış yapabilecekler.

Peki bu durum kimleri nasıl etkiliyor? Bu durum internet üzerinden spot ürünleri satan satıcıları şimdiye kadar hiç etkilemiyordu fakat şirketi ve müşteriyi olumsuz yönde çok etkiliyor.

Spot ürün nedir? Spot ürün bir nevi Donanım Haber ölücülerinin 😆 ticareti gibi. Bu spotçular zor durumda olan esnaflardan dip fiyata ürünleri alırlar. Ya da ayıplı ürünleri alırlar. Ardından çok dip fiyata aldıkları için normalde olması gereken fiyatın altına satarlar. Her çeşit ürün, farklı farklı markaların ürünleri ellerinde bulunur. Müşteri için en önemli nokta aynı ürünü daha ucuza almaktır fakat işin detaylarını bilmediğinden kolayca tuzağa düşebilir.

Yetkili satıcılar dışında herhangi bir e ticaret sitesinden örneğin Profilo marka bir çamaşır makinesi aldınız. Güvenceniz büyük e ticaret firmaları. Örneğin Hepsiburada olsun. Güvenle ödemenizi yaptınız ve ürün kargoya verildi. Kargo ürünü evinize getirdi ve montaj için servisi beklemeniz gerekiyor. Ürünü açmamanız gerekiyor. Ürünü herhangi bir problemin olma olasılığından dolayı servisin raporlaması adına servisin açıp montajını yapması gerekiyor. Bu durumda sorumluluk kargo firmasından çıkmış oluyor. Peki sorumluluk kimde?

Müşteri ürünü açamaz, servisi beklemek durumunda. Kargo firması ürünü teslim eder ve gider. Dışarıdan baktığınızda belki herhangi bir problemi göremezsiniz fakat yetkili servis gelip ürünü açtığında bir hasarla karşılaşırsa maalesef bu ürün yetkili satıcılar ve firmanın ev teslimatı için anlaşmalı lojistik firması aracılığıyla alınmadığı için yetkili servis bu hasar durumunda değişim, ücret indirimi vs. yapmaz. Bu durumda müşterinin eli kolu bağlanır. Servis ve şirket ile sorunu çözmek istediğinde olumlu cevap alamaz.

Sebebi de şu: Ürünün taşımasını, sevkiyatını sadece yetkili satıcılar ve ev teslimatı için anlaşmalı lojistik firması yapabilir. Bu durumlarda sorumluluk şirkete kalmaz hasar durumunda lojistik firması sorumlu tutulur. Şimdi şirket neden başkalarının hatasının bedelini ödesin?

Kalkıp ürünü aldığınız spot satıcıdan ve e ticaret sitesiyle muhatap olmanız gerekecek bu durumda. Peki satıcı bu durumda ne diyecek? Ben ürünü sağlam şekilde gönderdim. Evet eliniz kolunuz bağlı. Bu defa ürünü aldığınız e ticaret sitesiyle iletişime geçeceksiniz e ticaret sitesi de size diyecek ki ürünü neden kontrol etmeden hasarlı aldınız? Eh, kargoyu getirenlerin zaten bu durumda bir sorumluluk üstlenmesini bekleyemezsiniz...

Bu konuda dikkatli olmanız için bu bilgiyi sizinle paylaşıyorum.
P4 teslimi dışında farklı kargolar ile gönderilen cihazlarda oluşacak nakliye hasarları kabul edilmeyecektir. (P4, bayilerin il dışındaki müşterilerine sattığı ürünlerin operasyonudur. Ürünler Çerkezköy'den bayi adına faturalanır ve Lojistik platformları üzerinden tüketicilere teslimat yapılır.)

BSH’ın belirlediği cihaz taşıma süreçleri dışındaki yöntemler sonucunda cihazda oluşabilecek nakliye hasarı bu prosedür kapsamına girmez.

ONLINE SATIŞ SİTELERİ ÜZERİNDEN ALINAN CİHAZLARDA NAKLİYE HASAR


Bosch, Siemens ve Profilo internet sitelerinden alınan cihazlar: Bosch, Siemens ve Profilo internet sitelerinden alınan cihazlarda bayi irsaliyesi veya BSH faturası olması kaydıyla Nakliye Hasarı Prosedürü uygulanır. Bayilere ait internet siteleri üzerinden alınan cihazlar: Bayiler kendi internet siteleri üzerinden sattıkları cihazların taşımasını sadece BSH aracılığında yapılan ev teslimatı anlaşması kapsamındaki lojistik firmalar ve koşullar ile yapabilir. Bu kapsamda, bayilerin kendilerine ait internet sitelerinden alınan cihazlar için ilgili lojistik firma irsaliyesi ve faturası olması kaydıyla Nakliye Hasarı Prosedürü uygulanır. Anlaşmalı lojistik firmanın cihazı bayinin deposundan P4 dışında kargo yöntemi ile alarak başka illere taşıması durumunda Nakliye Hasar prosedürü uygulanmaz. BSH’ın belirlediği cihaz taşıma süreçleri dışındaki yöntemler sonucunda cihazda oluşabilecek nakliye hasarı bu prosedür kapsamına girmez. e-Ticaret (Hepsiburada, Trendyol, n11, Amazon vs. ) sitelerinden alınan cihazlar bu prosedür kapsamına girmez. Bayinin bu sitelerden kendi stoklarından P4 taşıma ile yaptırdığı cihazlar da bu prosedür kapsamında değerlendirilmez.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı