iPad Pro 4 2020 12.9 inç kullanıcı yorumu

Arkadaşlar merhaba, bu benim ilk rehberim olduğu için eksiklikler olabilir. Şimdiden kusura bakmayın, değinemediklerimi soru yoluyla iletirseniz cevaplamaya çalışırım :)

Öncelikle daha önce masaüstü kullanıcısıydım fakat oyun oynama serüvenim iş yoğunluğuna yenilince ister istemez daha portatif bir ürün arayışına girdim. Tabii önceliğim laptop oldu fakat Windows'dan sıkılmış biraz da ekosistemindeki birçok cihaza sahip olduğum için MacBook'lara yöneldim. Birçok inceleme videosu izleyip yabancı forumlardaki değerlendirme yazılarını okuduktan sonra M1 çipli MacBook Air‘de karar kıldım ve siteleri aramaya, ucuz fiyat kovalamaya ucuz ikinci el piyasasını takibe aldım. Fakat ararken şans eseri denk geldiğim birkaç kronik problemle karşılaştım, bu problemlerden çip yamukluğu hakkında Faruk Bey (@iphonedo) paylaşımda bulunmuş çökme hakkında 2-3 haber bulabildim ve M1 çip almaktan vazgeçtim.

1. Problem: Fabrika çıkışlı M1 MacBooklarda yamukluk olabiliyormuş. Hem kasa da hem çipte. Tam performans sonuçlarını bulamadım ama o kadar para verip yamuk ürün almak istemedim.
2. Problem: M1 MacBooklarda sıfırlama işlemi yapılınca hafıza çökebiliyor. Bırakın internetten yükleme yapmayı USB disk ile dahi boot edilemiyor. Kısacası hafıza çipe dahil olduğu için çöktüğünde servis yolu görünüyor. (Biz denedik, yetkili servis eşliğinde denedik fakat ürün garanti kapsamında değişmek zorunda kaldı.)

Üniversite son sınıfta iPad Pro güncellenmiş benim de bu tasarım çok hoşuma gitmişti. Dedim acaba ön yargımı yıkıp laptop yerine tablet mi denesem? Neden olmasın? Sonuçta aradığım kriterlere uyuyordu.

Krilerlerim:
1- Portatif Olması
2- Şarj sorunu yaşamamak
3- Güzel bir ekran
4- İşlevsel (yazım, not tutma, üretkenliği destekleme vb)
5- Güçlü bir donanım.

Çok uzattım, en son öğrenci indirimi vs derken 128 GB LTE versiyonunu aldım.

Şu an kullandığım şekildeki fotoğrafı da bırakıyorum alta. Birlikte kullandığım parçalar;
1- Apple Pencil
2- Smart Folio
3- Logitech K380 Bluetooth Klavye
4- Logitech Pebble Bluetooth Mouse (bunlar biraz

Gel gelelim kullanışa;

-Öncelikle Emin Çıtak Bey'in söylediği kesinlikle doğru, böyle bir cihazı bir şey üretmek için almıyorsanız pahalı bir Netflix, YouTube ya da okuma cihazından öteye geçemiyor. Ben hem öğrenciyim hem çalışan. İşim gereği (bir kurumda PSK danışmanlık yapıyor idim) sürekli okuma yapıyorum, güncelliğimi korumak ve gelişmelerden uzak kalmamak adına. PDF okumaları için gerçekten faydalı hele ki üzerine not alabilmeniz gerçekten sizi bir adım öteye taşıyor. Çünkü geri dönüp hatırlamanız gereken bir nokta olduğunda kısa ve etkili bir hatırlama yapabiliyorsunuz.

-Ben hala daha öğrenciyim, öğrenmeye devam ediyorum. Bu cihaz beni kitap ve defter derdinden kurtardı diyebilirim. (Kitaplar da pahalı olduğu için bazen PDF elzem olabiliyor:') ). Bütün notlarımı nizami alabiliyor, ister telefonda ister tablette tekrar edebiliyor ekleme çıkarma yapabiliyorum. Dahası bunların hepsi bedava (öğrenci kimliğim sağ olsun) yani günümüz Türkiye'sinde bedava olan çok az şey kaldı hele ki öğrencilerin işini kolaylaştıran.

-Mail ve yazışmalarımı yaparken aynı anda klavye, fare ve AirPods'u bağlayabiliyorum ve hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Hiçbir kesinti yaşamadım şu ana kadar. Amatörce yazdığım yazılar ve çeviriler var. Bunları belki ilerleyen zamanlarda, paylaşmaya değer görürsem yine buraya eklerim. Fakat tablette birden çok işi aynı anda yürütünce bile tık yok, inanılmaz güçlü. Kıyaslamak doğru değil tabii fakat gerçekten çoğu laptoptan daha akıcı ve stabil.

-Donanım olarak ekran ve hoparlörler gerçekten çok iyi ve gayet tatmin edici. Uzun ömürlü bir cihaz olduğu zaten buradan belli. Magic Keyboard almayı düşünüyor muyum? Hayır. İzlediğim ve kısa sürede deneyimlediğimden yola çıkarak kesinlikle yeterli değil. Birincisi yine bir laptop gibi kullanamıyorsunuz. İkincisi açıdan dolayı klavyede hakimiyet kurmaz zor ve 12.9 inç için dengesizlik yapıyor. Üçüncü olarak ise haddinden fazla pahalı. Ben klavye ve mouse için 450 TL gibi bir fiyat ödedim. Ve bana daha işlevsel geliyor. Şu an gayet memnunum.

Dezavantajlarına gelecek olursam:

-Öncelikle bir bilgisayar değil. Yani bahsettiğim gibi daha üretkenlik ve adaptif bir kullanım için aramıyorsanız bu ürün size göre olmayabilir. Bilgisayar gibi değili biraz daha açarsak; mesela çoklu görev (multi-tasking) sınırlandırılmış. Maksimum 4 pencere açabiliyorsunuz ekranda (ekranı yarıya bölme, yan pencere ve video). Yapamayacağından değil bence tamamiyle yazılımdan kaynaklı. Bundan dolayı bir bilgisayar olmaktan henüz çok uzak.

-İkincisi bağlantı noktaları. Sadece bir adet USB-C bağlantısı var. Tabii bir Hub alıp çözebilirsiniz fakat ekstra masraf hele ki bağlantı noktalarını sıkça kullanan biriyseniz dosya aktarımı, taşınabilir belleklere erişim vs hala daha pek kullanışlı değil. Yani mühendislik okuyorsanız bu cihaz size göre değil.

-Depolama, Apple yine Apple yani. Mecburen ek çözümler üretmeniz gerekiyor (bulut depolama) ya da para vermeniz gerekiyor (taşınabilir diskler). Depolama ile ilgili problem yaşayabileceğinizi düşünüyorsanız yine size göre değil.

-Son olarak fiyat bazında gerçekten pahalı bir cihaz. Yani iyice değerlendirip karar verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde satmak zorunda kalabilirsiniz ya da evde sadece ekran olarak kullanılan bir cihaza dönüşerek gereksiz masraf olacaktır.

Kendi görüşlerim, eğer bilgisayar olmaması sizi zor duruma sokmayacak, bütçenizi aşmayacaksa alınabilir. Çünkü üretkenliğe teşvik ediyor. Sizin hayalgücünüze bağlı ve her yola gelebiliyor. Uygulama ücretlerini bir şekilde aşabiliyorsunuz. Her uygulamanın ücretsiz bir muadilini bulmak mümkün hele öğrenci kimliğiniz varsa çok kolay. Mesela not alma uygulamaları (Notability vb.) 100 TL civarında fakat One Note öğrenciler için ücretsiz ve gerçekten kullanışlı. Hatta birçok avantaj bile sağlıyor (bulut erişimi, çoklu cihaz). Ama ülkemiz koşullarında derdimiz aslında bu cihazın kendi fiyatı. Hele ki son zamanlardaki yabancı para birimlerinin TL'yi sörf tahtası gibi kullanıp dalgalanmasından sonra fiyatlar aldı başını gitti.

Söyleyeceklerim bu kadar. Aklıma gelenler, satın alma maceram ve karşılaştıklarım bunlar. Merak ettiğiniz bir şey olursa cevaplamaya çalışırım. İyi forumlar :)
 

Dosya Ekleri

  • 4063A3EF-C86E-4A2F-BD2C-622ECD91CEB5.jpeg
    4063A3EF-C86E-4A2F-BD2C-622ECD91CEB5.jpeg
    159 KB · Görüntüleme: 67
  • BB2B4689-4C64-48D5-B73C-570D37ABB24D.jpeg
    BB2B4689-4C64-48D5-B73C-570D37ABB24D.jpeg
    156,9 KB · Görüntüleme: 68
M1 MacBook Pro kullanıcısı olarak sıfırlama işlemi yaparken kanser olmuştum. Baya uzun sürmüştü fakat sağ salim yapmıştım.
Gerçekten bizde kanser olduk, 2 saat uğraştık olmadı. Teknik servis yönlendirmelerini denedik yine olmadı. En son serviste dahili depolama çöktüğü için garantiye gönderdik. İşin kötüsü bunu inceleyen tonla teknoloji yazarı bunlardan bahsetmemişti. En çok şikayet edilen bir diğer durum ram tam yük altına girdiğinde otomatik uygulama kapatmasıydı. Galiba M1 pro ve max te çözdüler. Daha bi haber okumadım bunlarla ilgili
 

Yeni konular

Geri
Yukarı