İnceleme iPhone 16e

• Konuyu başlatan Kayzer1
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 11
  • Görüntüleme 173
1 yıl önce sıkça gömülen şimdi ise fiyatı azaldığı için övülen iPhone 16e incelemem.

tasarım:
Arka kapak tasarımı olarak iPhone SE serisinin aynısı kullanılmış. Ön ekran tasarımında ise iPhone 13 / iPhone 14'ün ekranı kullanılmış. Cihazda iPhone 15 ve yeni modellerin aksine dinamik ada yer almıyor. Cihaz için en büyük eksi bu bence.

ekran:
60Hz OLED, retina xdr ekran kullanılmış. Cihazda 800 nit ve 1200 nit maksimum parlaklık var. Ekran parlaklığı güneş altında yetersiz kalıyor. Hz olayında ise 10 bin liralık Android telefonlarda bile 120 Hz varken buna 60Hz koyulması büyük bir eksi. En azından 90 Hz koyabilirlerdi. Diğer konu ise üsttede belirttiğim gibi telefonda dinamik ada yok. Apple işi.

kamera:
Arka kamerada Apple'ın iPhone 16 serisinde tanıttığı 48 MP ikisi bir arada yani Fusion kamera sistemi kullanılmış ƒ/1.6 diyafram açıklığı kullanılmış,geniş açı kamerası yok. Ön kamerada ise iPhone 15 ve 16'da kullanılan 12 MP ön kamera kullanılmış.

Arka kamera düşük ışıkta iPhone 15'ten daha başarısız. Bunu belirtmiş olayım.
video:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ancak: Telefon kamerası bayağı iyi. S25 bu telefondan şu an 8 bin TL daha pahalıya satılıyor ama 16e daha iyi çekiyor.
test videosu:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

performans:
Gelelim en önemli konulardan birisine. Telefonda iPhone 16'da kullanılan A18 işlemci kullanılmış. fakat telefonda 1X GPU eksik geliyor. Oyunda sizi etkilemez çünkü tüm oyunlarda 60Hz olayından dolayı 60 FPS alırsınız. Render, video yükleme işlemlerinde 3-4 dakika daha fazla beklersiniz.

RAM konusunda cihazda 8 GB RAM var. Bu RAM'ler Apple optimizasyonundan dolayı bayağı yeterli oluyor. Sizi 4-5 yıl götürür.

Performans konusunda iPhone 15'ten daha iyi.

Apple Intelligence:
Apple Intelligence olayında ise Apple yapay zekasının ne kadar (söylersem uyarı alırım) olduğunun farkına vardı ve Google ile anlaşarak Gemini yapay zeka teknolojisinin altyapısını Apple Intelligence kullanacak. Kısacası Apple Intelligence 1-1.5 seneye çağ atlayacak. tabii "ben bu özellik olmadan yapamam, yaşamayam" bir özellik mi? Bence hayır.

batarya:
telefonda 4005 MAh'lık bir batarya var. Bu batarya Apple yazılımıyla beraber 1 gün hatta 1.5 günü rahat geçiriyor. Bu bataryanın rakibi Android tarafında 5000 mAh falan.

2.el piyasası:
Telefon 2. elde diğer iPhone modeller kadar ilgi görmüyor. Tabii bu da telefonu elden çıkartırken başınızı ağrıtmaya neden oluyor biraz. O yüzden üstüne basa basa söylüyorum ki kesin karar vermeden almayın! cihazı ölü fiyata veya 1-2 ayda cihazı 4-5k aşağısına satmaya neden olabilir.

kısacası:
16e şu an en ucuz iPhone telefon olarak ( 40 bin lira) öne çıkıyor. Yazılım, performans konusunda kesinlikle üzmeyecek bir cihaz. Bu cihaz şu an garanti 2030 yılına kadar yazılım güncellemesi alacak. Kamera ve tasarım konusunda iPhone 15 bu cihazdan kamera olarak önde. Tasarım olarak bayağı önde ama iPhone 15'e 7K fazla vermeye gerek var mı? Kullanıcıdan kullanıcıya değişir ben sırf geniş açı kamerası, daha yüksek ekran parlaklığı ve dinamik ada için 7 bin lira daha üste çıkmam. Eğer ben bu telefonu tercih etmeseydim Xiaomi 15T Pro veya Samsung S24+ bakardım. Eğer iOS sizin için şart değilse bu cihazlarada bakın derim.

Son düzenleme:
Tam aradığım inceleme olmuş hocam. Ben de şuan 16e mi 15 mi kararsızlığının içerisindeyim (illa ios istiyorum bu arada). Çok araştırdım 16e yi sizin yorumunuzu okumak da hoşuma gitti. Teşekkürler.

Tam aradığım inceleme olmuş hocam. Ben de şuan 16e mi 15 mi kararsızlığının içerisindeyim (illa ios istiyorum bu arada). Çok araştırdım 16e yi sizin yorumunuzu okumak da hoşuma gitti. Teşekkürler.
Kesinlikle iPhone 15 bu arada. 15 Pro kullanıcısı olarak söylüyorum

Rica ederim.

Kesinlikle iPhone 15 bu arada. 15 Pro kullanıcısı olarak söylüyorum
Bahsettiğim gibi hocam 2 telefonunda - yönlerini orda paylaştım. 16e'de tek unuttuğum konu eylem butonu ama oda aman aman bir özellik değil. Bana bakılırsa incelemelerden çok 2 telefonda yerinde incelenmeli.

İnceleme güzel ama cihaz bence kötü 60 Hz olduğu için bataryaları ve şarj hızları yerlerde olduğu için ve son olarak RAM yüzünden asla iPhone bir cihaz tercih etmem kameraya gelirsek herhalde geniş açılı ve makro özelliği de yok o yüzden asla para verilmez bence yıl olmuş 2026 yapay zeka zaten kötü Google altyapısı aman aman bir şey olmaz bence Android'lerde zaten var ekstra olarak Samsung Galaxy AI geliştiriyor asla Apple rakip de olamayacak Samsung'a yapay zekada.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…