IPS panel vs VA panel

Tüm yorumlar için teşekkür ederim herkese. Aklımda IPS panel vardı zaten ama acaba mı dedim içimden VA panel için. 2-3 gün önce de TN panel LG monitör almıştım. Hayatımda bu kadar kötü bir ekran paneli görmedim. Hiç alışık olmadığımdandır belki. Aynı pişmanlığı tekrar yaşamamak için deneyim sahibi kişilere sormak istedim.
VA ile IPS arasında farkı gösteren örnek bir video.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Bu tür karşılaştırma videolarını 2-3 gündür izliyorum. Kameradan çekildiği için pek bir güvenemedim. Deneyen, kullanan kişilerden yorum almak daha sağlıklıdır diye düşündüm. IPS panel yine de daha güzel gözüküyor videoda.
 
IPS panelin olduğu gibi VA panelin de iyisi kötüsü var. Burada biraz teknik detaya girmek gerekiyor. İyi bir IPS panel ile VA panel arasında görüntü kalitesi benzerdir. VA QLED paneller ve Nano-IPS paneller kıyaslandığında renk ve hız açısından birbirlerine benzerlik gösterir. Çoğu QLED VA panel standart IPS panellere göre iyidir, Nano-IPS paneller ise VA ve IPS panellere göre daha maliyetli ve cep düşmanıdır. Teknoloji olarak IPS ve Nano-IPS paneller benzer olsalar da nano panellerde nano-partiküller sayesinde panelin renk kalitesi ciddi ölçüde artmakta ve gecikme değerleri düşmektedir.

Yani alacağınız modele göre tercih edilebilirliği değişir. Aldığınız IPS panelin alternatif bir VA panelden kötü olma olasılığı var, veya tam tersi.
 
Burada herkes kendi zevklerine göre konuşur. Bir mağazaya gidip aynı kalitede IPS ve VA panelleri incelemelisiniz ki aynı tür panel kullanan monitörlerde dahi kalite değişir. Mesela yukarıdaki VA panelli monitör, benim evdeki TN panelden çok daha kötü görüntü kalitesine sahip ancak bu demek değil ki TN, VA panele göre daha iyi görüntü kalitesi sunar. O monitörde kalitesiz VA panel kullanılmış, hepsi bu. Dediğim gibi aklınıza yatan monitör modellerine bir mağazaya gidip bakın.
 
Son düzenleme:
Merhaba, uzun yıllardan beri IPS ekranlı 15.6" laptop kullanıyorum. Ekran boyutunun artık bana fayda sağlamayacağı programlar kullanıyorum. Photoshop, illustrator ve kodlama işleriyle uğraşıyorum. Bu yüzden 24" monitör almaya karar verdim. İnternetten yaptığım araştırmalarda IPS panelin renk doğruluğunun daha iyi olduğunu öğrendim ki bunu biliyordum laptop kullandığım için. Daha detaylı araştırınca VA panelin de IPS panelden çok bir farkı olmadığının sonucuna vardım. Bu iki panel arasında kaldım. Benim için öncelikli olan işler photoshop, illustrator ve çift ekranda kodlama dediğim gibi. YouTube, Netflix ve sosyal medyada oldukça vakit geçiriyorum. Çok sık video izliyorum. Çok sık oyun oynamıyorum. Oynadığım oyun ise Valorant, CS Go tarzı oyunlar. Onlarda da pek bir iddiam yok zaten. 75Hz, 5ms, 24" IPS panel bir monitör alsam memnun kalır mıyım? Bu tip monitörü kullanan birileri var mıdır? Aşağıda linkteki monitörün ekranı VA panel olanını mı tercih etmeliyim? (75Hz, 5ms, 24") Bütçem ise 1000-1200 TL arasında.

Araştırdığım kadarıyla bütçeme uygun olan IPS monitör: Samsung LS24R350FHMXUF 23.8 İnç Full HD Çerçevesiz Monitör, 75Hz, IPS: Amazon.com.tr
Photoshop gibi programlar kullanyorsanız SRGB skalasını isabetli gösteren bir IPS panel kullanmanızı tavsiye ederim.
 

Geri
Yukarı