İran'da Kim Milyoner Olmak İster Benzeri Program Yasaklandı!

İran Radyo Televizyon Kurumu, 'Kim Milyoner Olmak İster ?' televizyon şovunun bir benzeri olan 'Kazanan Ol' adındaki programı, üst düzey dini yetkililerden ve muhafazakarlardan gelen tepkiler üzerine geçici olarak yasakladı.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, oyun üzerine kurulu programların ülkenin cesaretlendirmek istediği 'çalışkanlık ve üretim' politikasını tehlikeye attığını söyledi.

Bunun üzerine önde gelen vaizlerden Ayetullah Makarem Şirazi, bir fetva yayımlayarak nakit para ödülü vaat eden programların 'kumar' ve 'şans oyunu' olduğunu söyleyerek İslam dininde yasak olduklarını vurguladı.

İranlı aktör Muhammed Rıza Golzar'ın sunduğu program, yarışmacılara 1 milyar İran riyali (25 bin dolar) kazanma şansı verirken izleyicilerin de bir uygulama üzerinden dahil olarak para kazanmasını sağlıyordu.

Haber ajansları ise, İran Radyo Televizyon Kurumu'nu 'bir helal kumarhane' işletilmesine izin verdiği gerekçesiyle eleştirmişti.

Kaynak : BBC News
Haberin linki : İran'da 'Kim Milyoner Olmak İster?' benzeri program yasaklandı

Bildiğim kadarıyla konuşmak gerekirse, İslam dininde herhangi bir çaba sar fetmeden, sadece para vererek daha çok para kazanmanın haram olarak geçtiğidir. Burada uygulanan yasak mantığı ise tamamen yanlış oluyor. Sonuçta aklını kullanarak parayı kazanıyorsun. Bu da bana göre bir çabadır. Açıkçası hangi akıl hangi mantıkla böyle bir karar verilmiş anlamış değilim. Umarım benzeri bir olayı önümüzdeki yıllarda Türkiye'de görmeyiz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ülkenin cesaretlendirmek istediği 'çalışkanlık ve üretim' politikasını tehlikeye attığını söyledi

Bu ifade çok önemli. Buna önem vermezseniz ne olur, herkes kolay yoldan para kazanmaya çalışır ve dolandırıcılıklar artar. Tebrik etmek lazım
 
Bu ülkenin mantığı bu şekildeyse girişimci diye bir kavram da yok o zaman. Ne kadar ekmek o kadar köfte zihniyeti. Dinleri her şeyi ele geçirmiş, yozlaşmış millet.
 
@yakoSin Zamanında öğrenmek için üzerinde belki de araştırmalar yaptığın bir bilgiyi para kazanmak için kullanmanın hiçbir sakıncası olduğunu düşünmüyorum, kaldı ki inanan var inanmayan var. Sözü geçen İslam'da ise dediğim şekilde bahsediliyor. Yani tamamen mantıksız bir karar verilmiş.
 
Dinleri her şeyi ele geçirmiş

Din ile alakası olsa haklısınız da, adamlar kendileri çalıp kendileri oynuyor. Bu tür yarışmalar kumar veya şans oyunu kapsamına girmez.

Bir şeyin kumar olabilmesi için karşılıklı şart gerekir. Sonuçta adamlar yarışmayı kaybeden şahıstan bir şey talep etmiyor.

Kısacası saçmalamışlar.
 
1-2 saat boyunca soru cevaplıyor diye kimse milyonları hak etmiş sayılmaz. Hepimiz farklı isimlerle farklı sınavlara girdik, kimse bizlere milyonlar vermedi. O yarışmada adamlar toplasanız, 10 bilemedin 20 soru cevaplıyor. Bunun adı kolay yoldan para kazanma, dolaylı olarakta insanları çalışmaktan ve üretkenlikten uzaklaştıran bir program.

Kolay para kazanma arzusu neler yaptırır insana? Çiftlikbank'ı herkes hatırlıyordur, millet bankalardan kredi çekti oraya yatırdı. Neden ? Çünkü kolay yoldan köşeyi döneceğini düşündü.

Kolay yoldan para kazanılmaz arkadaşlar. 10-20 soru cevapladı diye kimse milyonları hak etmiş sayılmaz. Yarışmacıdan para alınmıyor olması şans oyunu olduğu gerçeğini değiştirmez.

Ben maaşlı bir çalışanım. Yaptığım işte tüm bilgi, birikim ve tecrübemi ortaya koyuyorum. Yaptığım araştırmalar, sabahlara kadar yeni teknolojileri öğrenmek için harcadığım çaba, uykusuzluk vs vs hepsi için aylık belli bir maaş alıyorum. Sizler de öylesiniz diye tahmin ediyorum, nasıl oluyorda 20 soru cevaplayan adamın milyon hakettiği sonucuna varıyorsunuz anlam veremiyorum.
 
@yakoSin O yarışmaya katılan insanların da işleri olduğunu gözden çıkarmamanız gerekiyor. Tıpkı sizin de anlattığınız gibi, işlerinde daha iyi yerlere gelmek için birçok çaba sarf etmiş ismini sayamayacağım birçok insan katılmış. Bunların kimisi metropol şehirlerin dışında okuduğu bölümden mezun olabilmek için tahmin edebileceğiniz birçok zorluklar yaşamıştır, kimisi de metropol şehirlerde şehrin baskısı, trafiği, kalabalığı ile birlikte okumaya çalıştı, çalışmaya da devam ediyor her ne kadar zor olsa da. Hepimiz bir yerlere gelebilmek için zorluklarla karşılaştık. Kimseye altın tepside hayat sunulmadı, tabii ki istisnalar hariç, bu da adaletsizlik ve dengesizlik kavramını doğuruyor. Sizleri de işinizdeki çaba ve emeğinizden dolayı tebrik ederim.

Şans oyunu konusuna gelicek olursak, bu tür oyunlar genellikle piyango, at yarışı, maç bahisi vs. tarzı şeylerden oluşan bir oyun türü. Burada siz para vererek daha çok para kazanıyorsunuz, şansınız yaver giderse. Bu da şans oyunu oluyor. Bilgi yarışması denilen kavram ise çok başka. Sizden hiçbir karşılık beklenmez. Zorluğuna göre bilginizi kullanarak kademe kademe para kazanırsınız. Her kademe atladığınızda soru seviyesi zorlaşır, günlük hayatta internetten ya da ordan burdan öğrenebileceğiniz türden sorular sorulmaz. Kaldı ki bu soruları cevaplamak sizin de sahip olduğunuz bilgi birikimi, tecrübe ister. Bunları kullanarak soru cevaplamak ve para kazanmanın haksızlık olduğu konusuna ise katılmıyorum. Şahsi düşüncemdir, bu konu üzerine genel bir kitle tarafından çokça farklı fikir üretilebileceği için herkesin düşüncesi farklı olabilir. Benim de sizlerin fikrine saygı gösterdiğim gibi, sizlerin de benim fikrime saygı göstermesini bekliyor, iyi günler diliyorum. Sağlıcakla kalın.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı