IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL Mavi Ekran Hatası

İşletim sistemi
Windows 10

yusuf6554

Megapat
Katılım
17 Ekim 2013
Mesajlar
5.430
Makaleler
65
Çözümler
51
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 5 3600
MSI B450 Tomahawk MAX
ADATA XPG Spectrix D60G 2x 8 GB DDR4 3000MHz CL16
MSI GTX 1660 Super Gaming X
Cooler Master ML240L V2
Kingston A2000 1 TB SSD
SanDisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kingston UV400 240 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Corsair 275R Airflow White
Cooler Master MWE 700W 80+
Windows 11 Pro 23H2 64 Bit (x64)
Windows 11 Enterprise (Windows To Go) 23H2 64 Bit (x64)
Monitör 1: AOC 24G2SPU
Monitör 2: AOC C24G1
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Bilgisayarda temizlik yapıyordum, Windows'un disk temizleyici aracını çalıştırdım. Sonra "Sistem dosyalarını temizle" seçeneğine tıkladım. Uzun süredir temizlik yapmadığım için büyük bir çöp birikintisi buldu. (Bunların 8 GB'lık bir kısmı Windows Update ile alakalıydı, onu şimdilik silmedim)
Fakat listede "System error memory dump files" diye bir girdi vardı ve 1.35 GB boyutu vardı. Ben de "Acaba sistem geçmişte mavi ekran mı verdi?" diye düşünüp hemen C:\Windows klasörüne baktım ve MEMORY.DMP dosyasını gördüm. Sonra bir de Minidump klasörüne girdim, 28 Mart 2021 saat sabah 9:04'e ait bir tane Minidump dosyası vardı. Ben de hemen sistem günlüğüne baktım, 28 Mart 2021'de kaydedilmiş girdi duruyordu ve hata kodu 0x0000000A (IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL) olarak belirtilmişti. Meğer sistem 28 Mart 2021 saat sabah 9:04'te mavi ekran vermiş, benim de haberim yokmuş.
O gün bilgisayarı ben açmadığım için (bilgisayar abimdeydi) bu durumdan habersizdim.

Ben de gerçekten bu duruma şaşırdım ve Minidump dosyasının incelenmesini istiyorum.

Minidump dosyası;

Bu mavi ekran hatası neden çıkmış olabilir?
 
Sistemdeki eski dosyaları temizleyin. Minidump dosyalarını da silin. Steel Series donanımınız varsa, sürücüsünü güncelleyin. Eksik olan Windows güncellemesi varsa yapın. Kaspersky virüs programını kaldırın ve güncel olanı yükleyin. Aslında en iyisi temiz kurulum yapmak olur. Sistem hata dolu. PC`de ikinci bir işletim sistemi var mı veya yükseltme yapıldı mı?
 
Sistemdeki eski dosyaları temizleyin. Minidump dosyalarını da silin. SteelSeries donanımınız varsa, sürücüsünü güncelleyin. Eksik olan Windows güncellemesi varsa yapın. Kaspersky virüs programını kaldırın ve güncel olanı yükleyin. Aslında en iyisi temiz kurulum yapmak olur. Sistem hata dolu. PC'de ikinci bir işletim sistemi var mı veya yükseltme yapıldı mı?
Daha önceden Windows Update 0x800f0988 hatası vermeye başladığı için yükseltme yapmak zorunda kalmıştım. Bu Minidump dosyası 28 Mart 2021'e ait bu arada. Bütün yazılımlarım güncel. Windows'u daima güncel tutuyorum.
Bu dediğim gibi eski bir Minidump dosyası fakat hata veren sürücünün adını merak ettiğim için bu konuyu açmıştım.
Şu an için temiz kurulum yapmam mümkün değil bu arada. Geçen sene düzgün bir Windows kurulumu elde edene kadar toplam 4 kere format atmıştım ve ancak 31 Aralık 2020'de kurduğum Windows düzgün çalışır şekilde kuruldu. Diğerlerinde illaki bir sorun çıktı. Ve şu anda temiz kurulum yapamam zira sistemde çok fazla ayar ve özelleştirme var. Onları yapmaya vaktim yok.

Eğer tekrar mavi ekran alırsam bu konuda yeni Minidump dosyalarını paylaşacağım.

Acaba WinDbg çıktısını paylaşabilir misiniz?
 
Tamam o zaman eski dosyaları ve Minidump dosyalarını temizleyin. Dediğim gibi Steel Series donanım varsa bunların sürücülerini güncelleyin. Kaspersky programını kaldırıp güncel olanı kurun.
DISM aracını kullanarak sistemi onarmayı deneyin.
 
Tamam o zaman eski dosyaları ve Minidump dosyalarını temizleyin. Dediğim gibi SteelSeries donanım varsa bunların sürücülerini güncelleyin. Kaspersky programını kaldırıp güncel olanı kurun.
DISM aracını kullanarak sistemi onarmayı deneyin.
Kaspersky'nin zaten en güncel sürümü yüklü. SteelSeries Engine'i bayağıdır güncellememiştim, şimdi güncelledim.
Sistemdeki tek Minidump dosyası bu maalesef, daha eski Minidump dosyaları yok.

Eğer tekrar mavi ekran alırsam dediğim gibi yeni Minidump dosyalarını paylaşacağım. Zaten 1.5 aydır başka mavi ekran da almadım, dediğim gibi eğer alırsam tekrar buraya yazarım.
 
Tamamdır hocam. Duruma göre yazarsınız.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı