Işık neden kara delikten kaçamaz?

Fizik ve matematik insan buluşudur. Kesinlikle doğru diyebilmemiz için milyarlarca yıl çalışılması gerekir. Zaten ışık hızı dediğimiz şey sınır değildir. Işık hızı bir kütlenin enerjiye dönüşüp ulaşabileceği hız miktar yoğunluğudur. Hız sınırı olabilmesi için evrenin büyüklüğüne göre hızının ERT.ERT/S olması gerekir ki bu bildiğimiz ışık hızının milyar kere milyar kere milyar kat fazla olması gerekiyor.

Peki ışık hızı veya onun üstü foton ışınımı kara delikten nasıl kaçamıyor. Kara delik dediğimiz şey süper nova veya hiper nova ile yok olan bir yıldızın, kütle ve enerji kuvvetinin çekirdeğe doğru çökmesi ve bu çökmede atom altı parçaların yoğunlaşması ile oluşan hayalet vari cisimdir. Kara deliklerin çekim ve kütle yoğunluğu bizim görebildiğimiz ışığın hızından daha fazladır.

Şimdi ortalık biraz karıştı sanki. Bizim gözümüzle gördüğümüz ışığın hızı 300000>~/ms ortalamadır. Madde kütlesini bizim algılayamayacağımız kadar azalır ve enerji formuna dönüşür ve böylece evrenin her türlü etkisinden kurtularak hızla ilerlemeye devam eder. Işık hızı kendi kuvvetinden fazla olan karadeliklerin yanından geçerse, örneğin ''güneşin önüne geçen karadelik güneş ışığını bükerek sanki 12 tane güneş varmış gibi yapar.'' ışığı büker. Böylelikle insanların ölçümlerinde sınır koyduğu maxi/hız limiti kütleye yenilir.

Işık dediğimiz şey tamamen kütlesini kaybetmiş değildir ve hatta kütlesi yoğundur bu yüzden enerjisi ısı ve ışık yayar. Enerjisi tamamen biten bir cisim enerji kütlesinden dalgalanmalara ve sonrasında ışınıma döner. Pek tabi evrende fotonlardan ve ışınımlardan da hızlı cisimler vardır. Fakat bunu görebilmek için zamanı bükmemiz gerekecek.

Zamanı büken hiçbir şeyin rengi olmaz ve görülemez olur. Bu yüzden kara delikler boşluk gibi düşünülür. Ama sadece göremeyiz. Kara deliklerin kütlesi ne kadar az ise o kadar güçlü dalga yayar böylece görülebilirliği artar. Zaten evrende karadelikler her zaman ışığı büker diye bir etki yok. Kütle kuvveti fazlaysa büker.

Işık eğer bizim gördüğümüz dalga boyu aralıklarındaysa evet kütleden kaçamaz. Ama ''Gamma'' ışınımsa kütleden kaçar. Karadeliklerin yavaş yavaş yol olmasının sebebi tüm maddelerin yavaşça enerjiye oradan dalgalanmaya dönmesidir. Gamma dalgasına düşen enerji yoğunluğu artık kütleden etkilenmez ve en son nereye doğru hareket ederse oraya doğru sonsuza kadar hızla gider. Böylece ''Hawking Işınımı'' ortaya çıkar ve karadelik yok olur.

Yani ne her karadelik ışığı yutar yada nede her ışık karadelikten kaçamaz. Umarım anlaşılır yazmışımdır.
 

Geri
Yukarı