İsim değiştirme süreci nasıl işler?

Algoritmik

Hectopat
Mevcut ismimi beğenmiyorum. Uzun zamandır aklımda değiştirmek fakat bir türlü başvuru falan yapacak zaman bulamadım.
Mevcut 2 ismim de Arapça. Bundan rahatsız oluyorum. Hem de bana karakter olarak da uygun değil.

1-) Maliyeti ne kadar tutar?
2-) Mahkeme süreci ne kadar sürer?
3-) Ne gibi bir gerekçe sunmam lazım?
4-) Olumsuz yanıt gelme ihtimali var mı?
Daha önce değişiklik yapmış veya bu konu hakkında bilgisi olanlar yorum yaparsa sevinirim.
Mevcut ismim Muhammed Enes.
Değiştirmeyi düşündüğüm isim Atilla İlhan.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kimse yazmamış diye yazıyorum yaklaşık 5 sene önce kardeşimkini değiştirdik kardeşimin ifadesini aldılar ufak soru sordular diye hatırlıyorum dava kısa sürmüştü bizim gerekcemiz babasının ismini almasını istiyoruzdu ve kısa süre içinde değişti ismi fiyatlar değişmiştir o zamanlar ne kadardı hatırlamıyorum ama hala alışamadık bazen eski isimi ile seslendiğimiz oluyor bir avukat ile iletişime geçerseniz çok daha iyi olur güncel fiyatlar hakkında ve davanın işleyişi hakkında

Kimse yazmamış diye yazıyorum yaklaşık 5 sene önce kardeşimkini değiştirdik kardeşimin ifadesini aldılar ufak soru sordular diye hatırlıyorum dava kısa sürmüştü bizim gerekcemiz babasının ismini almasını istiyoruzdu ve kısa süre içinde değişti ismi fiyatlar değişmiştir o zamanlar ne kadardı hatırlamıyorum ama hala alışamadık bazen eski isimi ile seslendiğimiz oluyor bir avukat ile iletişime geçerseniz çok daha iyi olur güncel fiyatlar hakkında ve davanın işleyişi hakkında

Fiyat kısmı çok önemli değil fakat süreç ne kadar sürüyor ve olumsuz sonuçlanma ihtimali var mı?

Kaç yaşındasın bilmiyorum ama sırf ideolojine uymuyor diye ismini değiştirmen saçma. Türkçü olmak için isminin "Atilla" olması gerekmiyor. Bende sosyalistim ama ismimi "Friedrich Lenin" yapmıyorum.

Güzel kardeşim peder sağ olsun biraderler dahil hepimize Muhammed ismini koymuş böyle bir şey olur mu ya? Karşıdan gören biri dindar sanıyor ama alakam yok ciddili rahatsız ediyor yoksa 25 yıldır bu isimi kullanıyorum zaten.

1-Çekişmesiz yargı işleri sulh hukuk mahkemesinde görülür ancak isim değiştirme davası asliye hukuk mahkemesinde açılır. Dava masraf ve harçlarıyla birlikte yaklaşık 3000 liraya yakın bir tutar harcarsınız.
2- Mahkeme süreci bulunduğunuz yere göre değişmekle birlikte minimum 4 ay maksimum 6-7 ay kadar bir süreç içerisinde tamamlanması beklenir.
3-TMK 27. maddeye göre isminizi ve soy isminizi değiştirmeniz için haklı bir gerekçenizin bulunması gerekmektedir. Ama bu gerekçelerin ne gibi olacağı kanunda sayılmadığından yargı kararları doğrultusunda hareket etmek gerekmektedir.
Yargıtay kararına göre şu haller, isim değişikliği için haklı sebep oluşturmaktadır:
Kişinin adının gülünç olması, İsminin telaffuzunun zor olması, Kişinin yakın çevresinde ve toplumda farklı bir isimle çağırılması veya tanınması, Din veya vatandaşlık değiştirmiş olması, İsminin tanınan ve bilinen bir suçluyla bağlantılı olması, İsminin kişi için geçmişte yaşadığı travmatik bir olayı hatırlatması

Ancak hukuk istisnalar bilimidir adınızın türkçe olmasını istediğinizi ancak ailenizin bu tercihte bulunduğunu ve isminizle barışık olmadığınızı siyasi ve vicdani hayat görüşününüzün bu isimle bağdaşmadığından özgüveninizi ve benliğinizi olumsuz etkilediğini mahkemeye uygun bir dilekçeyle dava açarak TMK 27'ye göre haklı gerekçe oluşturabilmeniz de mümkün olabilir.

1-Çekişmesiz yargı işleri sulh hukuk mahkemesinde görülür ancak isim değiştirme davası asliye hukuk mahkemesinde açılır. Dava masraf ve harçlarıyla birlikte yaklaşık 3000 liraya yakın bir tutar harcarsınız.
2- Mahkeme süreci bulunduğunuz yere göre değişmekle birlikte minimum 4 ay maksimum 6-7 ay kadar bir süreç içerisinde tamamlanması beklenir.
3-TMK 27. maddeye göre isminizi ve soy isminizi değiştirmeniz için haklı bir gerekçenizin bulunması gerekmektedir. Ama bu gerekçelerin ne gibi olacağı kanunda sayılmadığından yargı kararları doğrultusunda hareket etmek gerekmektedir.
Yargıtay kararına göre şu haller, isim değişikliği için haklı sebep oluşturmaktadır:
Kişinin adının gülünç olması, İsminin telaffuzunun zor olması, Kişinin yakın çevresinde ve toplumda farklı bir isimle çağırılması veya tanınması, Din veya vatandaşlık değiştirmiş olması, İsminin tanınan ve bilinen bir suçluyla bağlantılı olması, İsminin kişi için geçmişte yaşadığı travmatik bir olayı hatırlatması

Ancak hukuk istisnalar bili midir adınızın Türkçe olmasını istediğinizi ancak ailenizin bu tercihte bulunduğunu ve isminizle barışık olmadığınızı siyasi ve vicdani hayat görüşününüzün bu isimle bağdaşmadığından özgüveninizi ve benliğinizi olumsuz etkilediğini mahkemeye uygun bir dilekçeyle dava açarak TMK 27'ye göre haklı gerekçe oluşturabilmeniz de mümkün olabilir.

Zaten gerekçe isterlerse dinen ters düşüyorum derim. İnancıma uymuyor.
Teşekkür ederim hocam kafamda en ufak soru işareti kalmadı cansın.

İsim değiştirme davalarında avukat tutma zorunluluğu yok diye biliyorum. Ancak yine de deneyimli bir avukat tutmanız yararlı olur.

Daha birkaç yıl önceye kadar çok basit bir başvuru ile herkes ismini değiştirebiliyordu. İnsanlar bunu sabote etmeye başlayına eski sisteme geri dönüldü. Kısaca ismini neden sildirmek istediğini veya değiştirme nedenini güzelce açıklayabilmelisin.

Dava sonucunu buraya yazarsan sevinirim.

Rica ederim. Dininizin isminizle bağdaşmaması da gayet tabii haklı neden olabilir?

Hocam diyelim ki yeterli bulmadılar olumsuz yanıt alma durumum var mı?

İsim değiştirme davalarında avukat tutma zorunluluğu yok diye biliyorum. Ancak yine de deneyimli bir avukat tutmanız yararlı olur.

Daha birkaç yıl önceye kadar çok basit bir başvuru ile herkes ismini değiştirebiliyordu. İnsanlar bunu sabote etmeye başlayına eski sisteme geri dönüldü. Kısaca ismini neden sildirmek istediğini veya değiştirme nedenini güzelce açıklayabilmelisin.

Dava sonucunu buraya yazarsan sevinirim.

Kuzenim avukat kafamda süreci netleştirdim birkaç haftaya ona da yazarım başvuruyu yaparız.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı