İskandinav ülkelerinde yaşama

ze10x

Kilopat
Katılım
5 Ağustos 2014
Mesajlar
427
Arkadaşlar şimdiden söyleyeyim "nefes alarak" gibi cevapları aklınızdan geçirmeyiniz.

Soruya gelecek olursak, ben üniversiteyi bitirdiğimde Norveç-İsveç gibi ülkelerde nasıl yaşam sürerim? Oraya nasıl gidebilirim? Mesela burada psikoloji okuyacağım, oraya gittiğimde bu mesleği nasıl yapabilirim? Türkiye'de okuyup yurt dışında yaşamayla ilgili bilgisi olanlar paylaşırsa çok sevinirim, benim için önemli bir konu. Bu ülkeye, geleceğine, ikiye bölünmüş insanlara, terörün bitip bitmemesine, siyasetine falan pek iç açıcı bakmıyorum çünkü.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Psikolog olup orada yaşamak en zoru. Zaten bölümü okuduğunda kendi dilinde bile psikologluk yapmanın çok zor olacağını fark edeceksin. Yurt dışında psikolog olmak hayli hayli zorlaşıyor.
 
Adamlar çok mutlu. Yani psikolog olarak gitsen işsiz kalırsın :)

Uluslararası geçerliliği olan bir diplomaya ihtiyacın var ilk olarak. Yani bizim en iyi üniversitelerden birinden mezun olman gerekli. Daha sonra da gideceğin ülkenin dilini de çok iyi bilmen gerekiyor. İngilizce'den zaten hiç bahsetmiyorum. Belirttiğin iki ülkenin vatandaşlık ve çalışma şartlarını da sağlaman gerekir. Fikir güzel, umarım başarabilirsin.
 
Haklısınız, oranın refah seviyeleri yüksek olduğu için psikolog olarak orada dikiş tutturulamaz, ki kendi psikologları vardır kendi insanlarını bizden daha iyi tanıyan. Oraya adapte olana kadar zaten yaş 30'u geçer. Peki sizin de bildiğiniz ya da akrabalarınız, eşiniz, dostunuz olur ; onların bulunduğu bu tür ülkeler var mı? Kendi ülkemi kötülemiyorum ya da batı özentisi değilim ama insan dünyaya bir kez geliyor ve yaşantısını sürdürmek için iyi bir yer seçmek zorunda. Bu ülkede kendimiz zar zor büyüyoruz ki evlat yetiştirmek de bir o kadar zor. Ekonomik şartlar desek, hepiniz farkındasınızdır ülkedeki terazinin eşit ya da yeterli olmayışının. O yüzden yurt dışında yaşam konusunda verebileceğiniz tavsiyeler, görüşleriniz varsa her birini duymak, hakkında düşünmek isterim. Hepsini ilgiyle okuyorum
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben herhangi bir ülkede psikolog olarak zaten kolay kolay iş bulunabileceğini sanmıyorum:) Diyelim ki, Almanya'ya psikolog olarak gittiniz, nasıl tedavi edeceksiniz ? İngilizce konuşacak haliniz yok her hastayla, mecburen hangi ülkedeysen oranın ana dilini, insanların karmaşık problemlerini anlayıp cevap verecek kadar iyi bilmen lazım. İsveç istiyorsan İsveç dilini ana dilin gibi bilmen lazım, Fransa ise Fransızca vs. liste uzar gider.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben Kanada diyorum her yerde, Kanada derim şimdi de. Adamlar dünyaca iyi olmaları ile biliniyorlar zaten. Bizden oraya giden de çok Türk var, bir şey var ki gidiyorlar yani. :D
 
Ne kadar doğru olacaktır bilmem ama bir de oranın kültürünü de bilmeniz gerekecektir. Belki siz de uzun süre sonra adepte olacaksınız ki psikolog olarak da nasıl adepte olup kendinizi orada kanıtlarsıniz orası da ayrı bir konu bence.
 
Haklısınız, oranın refah seviyeleri yüksek olduğu için psikolog olarak orda dikiş tutturulamaz, ki kendi psikologları vardır kendi insanlarını bizden daha iyi tanıyan. Oraya adapte olana kadar zaten yaş 30'u geçer. Peki sizin de bildiğiniz ya da akrabalarınız, eşiniz, dostunuz olur ; onların bulunduğu bu tür ülkeler var mı? Kendi ülkemi kötülemiyorum ya da batı özentisi değilim ama insan dünyaya bir kez geliyor ve yaşantısını sürdürmek için iyi bi yer seçmek zorunda. Bu ülkede kendimiz zar zor büyüyoruz ki evlat yetiştirmek de bi o kadar zor. Ekonomik şartlar desek, hepiniz farkındasınızdır ülkedeki terazinin eşit ya da yeterli olmayışının. O yüzden yurt dışında yaşam konusunda verebileceğiniz tavsiyeler, görüşleriniz varsa her birini duymak, hakkında düşünmek isterim. Hepsini ilgiyle okuyorum
Şahsen ben Almanya'ya ya da Ingiltere'ye gideceğim şu anda Lise 3'e geçtim eğer Üniversite bitsin diye beklersem çok geç olabilir bu yüzden üniversiteyi orada okuyacağım. Ayrıca aileme de yük olmak istemiyorum bu yüzden iyi bir puan almam lazım bazı Üniversiteler Üniversite ve Yurt bursu veriyor, kalanını da çalışıp halletmeye bakacaksın. Part-Time çalışarak saatte 10€, haftada 20 saat çalışarak ayda 800€ kazanabilirsin(Daha fazla çalışman yasak bir de orada Üniversite burada oluğu gibi olduğu gibi zor değil).
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Orada bulunmanız için belgeli nedeniniz olmalı. Kendi alanınızda yapacağınız ihtisası orada yapabilirsiniz. Tıp okuduktan sonra İngiltere'de ihtisas yapmayı düşünüyorum; sınavlarla İngilizce iletişimini kanıtlıyorsun ve referans bir hoca ile okuyabiliyorsun. Psikolojide de aynı mıdır bilemem. Yani işin esas mantığı orada boş olarak bulunamıyorsun. Adamların işine yarayacaksın ki seni barındırsın ve beslesinler. Gideceğin yerin dilinden tut da kültürüne kadar öğrenmen gerekir. Burada da önemli olan bireysel başarıların, sabrın ve azmin.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı