HOcam bu görselin meali, iki metal yüzeyin siz ne kadar pürüzsüz ve düz görseniz de birbirine ne kadar sıkı montajlasanız da aralarında hava kaldığı. Termal Macun aradaki bu hava boşluğunu tamamen kapatan, aldığı ısıyı soğutucu bloğa ileten bir malzeme. Her malzemede fiyat ve kalite farkı olduğu gibi termal macunlarda da bulunmaktadır ve bu fark ısıyı iletim gücü, yüksek ısılardaki dayanıklılık ömrü ve yüksek basınç altında bile yüzeyden dışarı fışkırmaması.
En ucuz termal macunu bile alsanız kesinlikle hiç termal macun olmamasından daha iyidir ama şu an piyasada 150-200 TL civraı işinizi görebilecek bir çok macun modeli mevcut.
Termal macun sürmedne önce hem işlemci hem de soğutucu yüzeylerindeki tüm eski macunları iyice temizleyin. Eğer zorlanırsanız pandemide sıkça kullandığımız kullan-at ağız maskelerinin kumaşı çok güzel temizliyor.
Ardından macunu benim de tercih ettiğim şu şekilde sürebilirsin:
Macunu sürdükten sonra soğutucuyu takarken düz bir hizada takman iyi olur yani yanlara vs yatırarak veya aşırı sağa sola kaydırarak değil. SOnrasında vidalarını sırayla mesela 4 tur 4 tur döndüre döndüre sıkmalısın ki macun her yere güzelce yayılsın. Eğer ilk sadece bir vidayı sıkıp sonra ikinci vidaya geçersen o zaman macun çok güzel yayılmaz.
Bu adımları doğru ve dikkatli yaptığın sürece harika ısı değerleri alırsın.
Wipaste C2 4gr 6 W/m-K Yüksek Performanslı Alman Termal Macun : Amazon.com.tr: Bilgisayar
amzn.eu
Örnek olsun diye bu ürünü attım. Yanında temizleme alkolü gelmesi ve 4gr olması nedeniyle 3 4 sene size yetecektir. Eğer çok fazla oyun oynuyorsanız 7 8 ayda bir macun değiştirmenizi öneririm. Çok oynamıyorsanız 1-1.5 senede bir de yeterli.