İşlemci kendi kendine bozulur mu?

Mehmet Efe0

Kilopat
Yer
Osmaniye
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Akşam sorunsuz çalışan laptopumu elimle kapattım. Sabahında bilgisayar çalışmadı. Önce kısa devre yapmış denildi. Sonra muhtemelen işlemcin bozulmuş dendi. Laptop kapalı haldeyken, durup dururken işlemci bozulur mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Kapalı haldeyken durup dururken bozulmaz ama açmaya çalıştığında güç devresinden, adaptörden yada çeşitli şeylerden doalyı bozulabilir.

Mümkündür, çalışırken bir anda kilitlenip bozulabilirdi de elbette. Tabi bodoslama işlemci bozulmuş demek çok yanlış. Anakart üzerinde herhangi bir yer de bozulmuş olabilir. Tuşa basıyorsun ve ekran açılmıyor değil mi?
Evet. Tamirciye vermiştim. Kısa devre yapmış düzelttim dedi. Tam teslim edecekken yeniden açılmadı. Anakartı yeniden inceleyeyim dedi. Sonrasında tüm oklar işlemciyi gösteriyor dedi.

Evet. Tamirciye vermiştim. Kısa devre yapmış düzelttim dedi. Tam teslim edecekken yeniden açılmadı. Anakartı yeniden inceleyeyim dedi. Sonrasında tüm oklar işlemciyi gösteriyor dedi.
Genel olarak bir çipset arızası gibi duruyor, bunu bir elektronikçiye göster baktın her yer sağlam o zaman işlemci diyebilirsin. Zamanla ısınıp soğumaktan ve eğimli zeminde kullanmaktan lehimler kırılıyor veya yavaş yavaş akıyor ve günün birinde bir temassızlık veya kısa devre şeklinde kendini gösteriyor. İşlemciye kolay kolay bir şey olmaz ama hiç olmaz anlamına da gelmiyor. Bu lehimleri tazeleyen makinalar var, bunlardan birinde lehimler tazelenebilir %80 başarı oranı olur ama yine de ne olacağı belli olmaz. İşlemcinin sökülemediğini var sayarak o anakartın aynısından çıkma bulmaya çalışmanı tavsiye ederim. Bu raddeye gelmiş makinalar genelde eski makinalar olur, Sahibinden 'de, Aliexpress 'te falan bakman lazım. Aslında bana sorarsan laptobu öylece tamir masrafını düşerek sat gitsin hiç anlamıyorsan, yoksa baya uğraşmak gerekebilir.

Genel olarak bir çipset arızası gibi duruyor, bunu bir elektronikçiye göster baktın her yer sağlam o zaman işlemci diyebilirsin. Zamanla ısınıp soğumaktan ve eğimli zeminde kullanmaktan lehimler kırılıyor veya yavaş yavaş akıyor ve günün birinde bir temassızlık veya kısa devre şeklinde kendini gösteriyor. İşlemciye kolay kolay bir şey olmaz ama hiç olmaz anlamına da gelmiyor. Bu lehimleri tazeleyen makinalar var, bunlardan birinde lehimler tazelenebilir %80 başarı oranı olur ama yine de ne olacağı belli olmaz. İşlemcinin sökülemediğini var sayarak o anakartın aynısından çıkma bulmaya çalışmanı tavsiye ederim. Bu raddeye gelmiş makinalar genelde eski makinalar olur, Sahibinden 'de, Aliexpress 'te falan bakman lazım. Aslında bana sorarsan laptobu öylece tamir masrafını düşerek sat gitsin hiç anlamıyorsan, yoksa baya uğraşmak gerekebilir.
Yarın iyi olduğunu düşündüğüm bir yere götüreceğim. Ordan gelecek habere göre reaksiyon alacağım. 2 yılı dolmamış bir laptop’un işlemcisi bozulabiliyorsa diyeceğim bir şey yok acer markasına. Bakımını, termal macununu da yapmıştım.

Bir yöntem daha var ama onu söylemek istemiyorum, bilgisayar bir altı ay falan daha çalışır sonra yine ölür. Biri okur, uygular, satar birisine sağlam diye. O günaha, vebale girmek istemiyorum.

Yarın iyi olduğunu düşündüğüm bir yere götüreceğim. Ordan gelecek habere göre reaksiyon alacağım. 2 yılı dolmamış bir laptop’un işlemcisi bozulabiliyorsa diyeceğim bir şey yok acer markasına. Bakımını, termal macununu da yapmıştım.
Sürekli sıcak çalıştıysa bir ihtimal buna zemin oluşturmuş olabilir. Ancak yeni sistemlerde bu eşik çok çok daha yukarılarda, çok çok daha dayanıklı. Bence iki yıllık bir sistemde anakartın bozulması daha muhtemel. Bunlar bile eskilere göre çok çok daha dayanıklı. Silikon teknolojisi çok gelişti. Ancak yine de kul yapısı, tamamen şans. Hangi markanın laptobu servise gitmiyormuş ki? Lexus 'mu bunlar? 😅

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı