İşlemci, PSU ve Kasa Önerisi

Sahibinden'den ikinci el Power aradığım zaman önerdiğiniz Power markasının yine Gold modeli 2. olarak fazla sayıda çıkıyor. Merak ettiğim konu. İnsanlar neden elden çıkarmak istiyor. High Power markasına da bir türlü alışamadım. Siz de ısrarla sebep belirtmeden aynı Power'ı öneriyorsunuz.

Aşağıdaki şekil kasa ile beraber sizin belirttiğiniz Power var o şekil mantıklı mı peki.

Buradaki 5 fanın 2 tanesini üstte takarım diye düşünüyorum 2 ön 2 üst 1 arka şeklinde. Havalandırma bu şekil daha sağlıklı olacak gibi geliyor bana.

Dostum @Sylveon sana çok güzel önerilerde bulunmuş zaten. Neden arkadaşların önerilerini takmıyorsunuz anlamadım. Sizin attığınız kasanın içindeki PSU muhtelemen dandik olacaktır. Ayrıca High Power iyi bir PSU üreticisidir. Performance GD modeli fiyatına göre iyi bir model.

Şimdi benim attığım kasada @Sylveon ile aynı Power var. Benim ona sormak istediğim Dark guardiandan Dark Unreal üstün bir kasa mı? Fiyat olarak aralarında 50 lira Unreal olan model daha pahalı. Ama içerisinde 4 değil 5 tane Dual RGB fan var.
(Takmama olayını da üst mesajlara hakim olmadığınız için yazdığınızı düşünüyorum)

Monitör konusunda 2 seçenek kaldı arkadaşlar elimde birisi MSI Curved, diğeri ASUS TUF serisi.
Sizce hangisini almalıyım?

Arkadaşlar forumda mesajları ile destek veren arkadaşlara teşekkür ederim. Şu dakika itibari ile sistemde bulunan tm parçaları tamamlamış bulunmaktayım. Aşağıda sizinle paylaşıyorum. Hangi parçayı neden tercih ettiğimi de merak eden arkadaş olursa paylaşırım.

Aldıklarım:
Anakart:
Gigabyte x570 ud
Ram: Corsair 16 GB (2*8) Ram 3600Mhz
Ekran Kartı: Asus Dual 2070 süper evo oc 8 GB
İşlemci: Ryzen 5 3600x
Power: Hıgh Power 750W 80+ GOLD
Kasa: Dark Unreal Air (ön panel mesh)
Monitör: Asus Tuf 23.8 İnch 144hz 1ms IPS panel
Hard Disk: 240 GB SSD elimde mevcuttu onu kullanıyorum. (500GB m2 ilave edeceğim)

Neden bu parçaları tercih ettim. Açıklıyorum.

Anakart : MSI B450 Pro gaming yada Tomehawk almayı kararlaştırmıştım. Ama 999 TL ye fiyatı düştüğü için yonga setinin güçlü olmasını istedim. Bu sebeple x570 anakart tercih ettim. Bu konudaki kararımın çok isabetli olduğunu düşünüyorum. AMD 4. nesil işlemcilerin sadece 500 serisi anakartlarda çalışacağını duyurunca bu tercih bana daha da mantıklı geldi.

Ram: 3000mhz ram almak için yola çıkmıştım. Ama gördüğüm kadarı ile 3000 mhz yavaş yavaş standart hız olmaya başlamış. Bu sebeple bir sonraki upgrade de ramler yeterli kalsın diye 3600mhz tercih ettim.

Ekran Kartı: Bunun için söylenebilecek pek bir şey yok. Çünkü tamamen tercih meselesi. Bu fiyatlarda 4000TL ye adlım 5700xt modellerine çok baktım. Fiyat performans odaklı oldukları için. Ama MSI ın MESH serisinin ısınma sorunu, Asus Tuf modelinin yoğun şikayet alması beni nedense Nvidea ya yönlendirdi. Ben daha önce sürekli AMD ekran kartı kullanmıştım. Bu ilk kez Nvidea denemem olacak.

İşlemci: Bütçeniz yeterli ise alınabilir. Ama 3500x ile aralarında FPS olarak pek anlamlı bir fark ben açıkcası bulamadım. Siz tercih edecekseniz 3500x ve 3600 düz modeli gözünüz kapalı tercih edebilirsiniz.

Power: Araştırmalarıma göre power ın 80+ olması önemli. Fakat burada ben BRONZE yada GOLD olması arasında anlamlı bir fark göremedim. Kısaca hesabıma göre günde 5 saat kullanımda 5*500W çekse 2500W yapar oda 2,5 KW oda yaklaşık 2,5*0,75 = 1,85 TL yapıyor ayda 30*1,85 TL = 55.5 TL yansıyor faturaya. Yaklaşık olarak %5 civarında daha tasarruflu diye düşünürsek oda 3TL civarı bir rakama denk geliyor. Yılda 12*3= 36 lira kar etmek için bence pek mantıklı bir seçim değil. Aldığım kasanın fiyatı 700TL Civarı güç kaynağı da 700TL civarı Toplam 1400 TL civarı tutuyor. Ben teknobiyotikten ikisini birleşik 1250 TL gibi bir rakama aldığım için açıkçası bana mantıklı geldi fiyatı bu sebeple aldım. Yoksa kasa ve power ayrı ayrı olsa idi GOLD a bu kadar para vermezdim.

Kasa: Dark markası dışında pek kasa bakmadım. En çok incelediğim kasalar N10 Pro, Guardian, Unreal Air kasalardı. N10 u fiyatından dolayı tercih edip kasaya ilave fan takmak istedim fakat o ön taraftakş CD rom yeri bana gereksiz geldi. Hava akışını olumsuz etkileyeceği için. Dark Guardian ise almaya karar verdiğim kasa idi. Ama PSU nun yukarıda olması bir anda aklıma yattı. Her ne kadar tünel olsa da bir miktar içeride ısı oluşturacaktı. Bir diğer sebep kasa seçerken verdiğim en önemli kriter EGZOS fanları idi. Unreal de 2 tane EGZOS olunca seçimimde etken oldu. Ama bence Guardian modeli de direk alınabilir. Yerli oluşu biraz daha destek vermek anlamında içime yattı. Ayrıca TEKNOBİYOTİK'in hazırladığı videoların incelemelerini çok beğendim. Hani orada adam diyor kanalımıza destek vermek için sipariş edebilirsiniz. İşte o sebeple verdim siparişimi.

Ekran: Bu konu kafamda en oturmayan yer oldu. Tek karar verebildiğim gerçek 1ms ve 144 hz olması idi. Ayrıca kavisli olup olmaması konusunda oyuncu PC sinin kavisli olması bana çok mantıklı gelmedi. Panel tipi olarak ise TN, VA, IPS panel arasında VA panelleri direk eledim. En sevmediğim görüntünün arkasından gölge gelmesi olayına en çok bu panelde denk geldim. TN panellerin ise renk matlığı beni IPS panele sürükledi. Ama siz TN panelleri gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Tek tavsiye etmeyeceğim panal VA dır.

Okuyan olacak mı bilmiyorum ama biz forumdan faydalandık. Diğer arkadaşlar da bizim görüşlerimizden faydalansınlar.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı