İşlemci termal macunu yenilenirse nasıl bir yararı olur?

İşim değil ama arkadaşların yazdığı gibi.. Yılda 1 defa kaliteli macunla yenilersen, işlemcinin daha fazla ısınmasını engellersin. Buda cihazına performans katar. Zararı yok
 
Termal macunu kullanma sebebimiz işlemci yüzeyi ve soğutucu blok arasındaki mikroçatlakları kapatmak. Bu sayede ısı iletimi daha iyi gerçekleşiyor. Elbette zamanla macun kuruyup, görevini eskisi kadar iyi yerine getiremiyor. Bu yüzden arada bir termal macunu yenileriz.

İşlem sırasında yanlış bir şey yapmadığınız sürece (işlemciyi yuvaya yanlış takip zorlamak ya da sıvı metal macunu yanlış kullanmak) macun değişimi zararlı olmaz. Ben 6 ayda bir hem işlemcinin hem de ekran kartının macununu değiştiriyorum. Çünkü hem overclocklu hem de aktif olarak sürekli zorluyorum bilgisayarı. Ancak standart normal bir kullanımda yılda bir yenilemek yeterli olacaktır.

Bu arada termal macunun ısı iletimi işlemci yüzeyi ve üzerindeki alüminyum heatsink e kıyasla çok çok düşüktür. Ancak yine de işlemci ısısında önemli bir rol oynar, bu yüzden kaliteli bir termal macun kullanmalısın. Bütçen uyarsa Thermal Grizzly (klasik termal macunlar arasında en iyisi), daha düşük bütçeli bir şey arıyorsan artric kullanmanı öneririm.
 
2 yılda bir değiştirmeni tavsiye ederim. Ben fan'ın soğutucu bloğunu falan söküp yıkayıp tozlardan arındırdığım için yılda 1 söküyorum. Her söktüğümde de termal macunu yeniliyorum. Isılarda düşüş yaşarsın.
 
Özellikle ekran kartlarında sürekli termal macun değiştirmeyi tavsiye etmiyorum. Zamanında GTX960 kartıma 1 yıl kullandıktan sonra termal macun değişimi yapmıştım. Fakat sıcaklık düşmek yerine artmıştı. Kullandığım macun aşırı dandikti ama yine de gereksiz bir uygulamaydı. Bu yüzden masaüstü bilgisayarlarda arada tozunu aldıktan sonra gidip de her seferinde termal macunu değiştirmeye gerek duymuyorum. Zaten genelde değiştirince de mucize oluşturmuyor. Ama 5-6 yıllık laptoplarda tamamen kurumuş termal macun sonucu ve soğutma bloğunun tıkanmasından ısınma sorunu oluştuğunu gördüm. Genelde eski laptoplarda macun değişimi çok fark ediyor çünkü genel çalışma sıcaklıkları yüksek olduğu için termal macunları daha çabuk kuruyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı