İşlemci üretmek çok mu zor?

Bahsettiğim markalar örnek markalar hocam Samsung Huawei Xiaomi vs diye düşün.

Niye üretsinler her firmanın kendi uzmanlık alanı var. Bunun için sağlam yatırım ve AR-GE gerekli. Buzdolabı yapmıyorsun 2 nesil rekabet edemezsen içinden geçer Intel ve AMD milyarlık yatırım çöpe gider.
 
Dediğin mantıkla Samsung üretebilir? Gerekli makineları var ama sadece telefon işlemcisi üretiyorlar ve Samsung'dan bahsediyoruz patent altında olmayan farklı bir tipte üretebilir ama ürermiyor neden?

İşlemciler, bizim bildiğimiz manada yüksek güçlü işlemciler fotolitografi denen bir metotla üretilir. Üretim yapacak cihazın tasarımı, üretim yapılacak mekan önemlidir. Gerekli devrenin tasarlanması, Logic kısmı istenirse yapılır.
Burada en önemli etken Mali olarak kazanç sağlamaktır, örneklendireyim.
Türkiye tos adında bir işlemci piyasaya sürse, güç performans ve sunduğu teknolojiler bakımından muadillerinden mutlaka geride olacaktır. Gerekli işlemleri yapmanın sonsuz farklı yolu, işlem basamaklarını hızlandıracak optimizasyonlar vardır. Bunlar zaman ve tecrübeyle elde edilebilir. Gerekli kod satırlarını işleyecek farklı mimariler ve hafıza yönetimi algoritmaları tecrübe edilmelidir.
Uzun lafın kısası maddi bir kazanç elde etmek rakipleriniz sizden 100 km ötedeyken zordur. Bir yerden başlanırsa mutlaka başarı ve yol kat edilir ancak bu süreçte üretimden zarar etmek, hatalı üretimler yapmak ve bunlardan ders almak kaçınılmazdır.
 
Arkadaşlar 1970 ve 1997 arasında yaklaşık 20 firma bu işe girişti Intel veya AMD ne zaman diğer firmalardan fazla satsa ağaçtan bir dal daha kırılıyordu o dalın elmalarını yani çalışanlarını Intel ve AMD sahiplendi. AMD'yı asıl zengin eden 2000-2012 arasında ATI firması adı altında ürettiği ekran kartları işlemciler değil. İşlemci piyasasına tam olarak Ryzen işlemciler ile girdi diyebiliriz ondan önceki işlemcileri çok sağlam değillerdi. Phenom haricinde.
 
Mesele işlemci üretmek değil. Asıl mesele işlemciyi üretecek olan makineyi üretmek. Tüm işlemcilerin el ile tek tek üretildiğini mi sanıyorsun 😀 Bu makine nano boyuttaki işlemleri yapacak o yüzden meşakkatli.

Üretsen dahi soketidir, şekli şemalidir, çalışma prensibidir hepsi patent altında. Farklı bir biçimde çıkması gerekiyor diye biliyorum.
Kendin üretmek zorunda değilsin AMD de TSMC'yi kullanıyor mesela
Dediğin mantıkla Samsung üretebilir? Gerekli makineları var ama sadece telefon işlemcisi üretiyorlar ve Samsung'dan bahsediyoruz patent altında olmayan farklı bir tipte üretebilir ama ürermiyor neden?
Samsungdan da bahsetsen bu hiç kolay bir şey değil. Akla gelicek tüm teknolojiler patent altında. x86 mimarisi intelin x64 amdnin mesela. Bunlardan belli başlı teknolojileri kullanmak için izin alması lazım. Samsung ayrıca mobil işlemci üretiyor ama bu işlemci ARM tabanlı yani komple kendi tasarımları değil aynı şekilde snapdragon ve Apple da onu yapıyor.
 

Sadece üretim süreci olarak nerdeyse 10 tane işlemden geçiyor.
İşlemciyi üretecek makineyi üretmek var o ayrı bir dert.
 
Üretim krizi olmazsa sen bile ürettirebilirsin işlemciyi, çiz yolla. Makine zorluğu falan bile yok bazı üniversitelerde bile var bu makineler (45NM falan ama var yani). Asıl sorun PC tarafında lisansın 2 firmada olması ve bu lisansı sadece tek firmanın vermesi. Aptal değil ki Intel lisansı versin herkese.
 
Bolca emek tasarım ve en önemlisi: Ar-Ge ve sabır şart.

Intel, AMD gibi şirketler bu işlemlere milyarca dolarlar döküyor. Amaç sizlere daha verimli ürünler sunmak elbet.
 
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Evinde bile yapan var :D
 

Yeni konular

Geri
Yukarı