İşlemcisinin max bellek hızı 3200 MHz olan sisteme kaç MHz RAM alınmalı?

knox27

Femtopat
Daha fazla  
İyi günler. Yeni sistem toplayacağım. İşlemcinin max bellek hızı 3200 MHz. Anakartın ise 5100. RAM'leri yüksek hız mı almalıyız? Yoksa 3200 mü alalım?

Kendim daha yeni i7-12700KF işlemciye Z790 anakarta geçtim, malum Intel'in ısınma - güç tüketimi konusunda habire Bios update yayınlattığı üretim hatası olan 13.-14. Nesil işlemci saçmalığı yüzünden i7-12700 almak zorunda kaldım.

Bendeki anakartın desteği DDR5 (OC - XMP 3.0) 7000Mhz'e kadar var, 13.-14. Nesil i5-i7 14600/14700KF için bakınca Max. DDR5 5600Mhz'e kadar diyor. Bizim yeni i7-12700KF için Intel'in kendisi Max. DDR5 4800Mhz'e kadar demiş.

Bari dedim alabileceğimin en iyisini alayım en azından 4800'de çalışır ve DDR5 6000Mhz Dual Kit çift Ram aldım Bios'dan "XMP-1 Profile" seçinde 6000Mhz çalıştığını gösteriyor. Fakat CPU-Z'den bakınca Ram'leri 3000Mhz olarak gösteriyor, Win. Görev Yöneticisi'nde RAM/Bellek sekmesinde çalıştığı frekans 6000Mhz yazıyor yani tam anlayamadım hangisi gerçek hangisi doğru, en azından yeni sistem Ram alacaklar bunları göz önünde bulundursun işte.

@Hakanas RAM'ler CPU-Z'de 3000 gözüküyorsa doğrudur. Yani 6000 MHz'de çalışıyor RAM'leriniz.

@knox27 İşlemci nedir?

Gerçekten içim rahatladı hocam ya teşekkürler. Aslında sistemi toplayıp ilk Bios açılış anında işlemci yüzünden (Max: DDR5 4800Mhz'e kadar dediği için) bizim 6000'likleri tanımayacak açılmayacak diye bayağı korkmuştum. Bios'da Ram bilgileri normal gözüktü 4800 yazıyordu oradan (ASUS) XMP Profile 1-2-3 var ben XMP 1 seçtim çünkü hepsinde aynı 6000Mhz CL30-40-40 gösteriyordu nedense.

Bios'dan kapat-aç yapınca öyle uzun bir süre siyah ekranda kaldı, sistem çalışıyor belli Ram led'leri yanıyor klavyenin ışıkları yanmıyor böyle uzun süre ecel terleri döktürdü, ne yapacağımı bilemedim F2-DEL basıp duruyorum sonra ekran geldi Bios'da 6000Mhz gösterdi.

Hazır yeri gelmişken birşey aklıma takıldı belki bilginiz vardır.
Win11 Home 24H2 ISO Türkçe olarak ilk yayınlandığı zaman (Ekim'in ilk haftası) Microsoft'un sitesinden indirmiştim duruyordu Rufus ile UEFI USB'den kuruluma geçtim. Lisans anahtarı Microsoft hesabım hazırdı Türkiye-Türkçe-Türkçe Q Klavye seçtim ve sonraki tüm kurulum sayfaları ilerlemesi yarı İngilizce yarı Türkçe devam etti bu neden olabilir? Tüm sayfalar ilerleyiş full %100 Türkçe yazıyla devam etmesi gerekmiyor mu bir garip Win11 kurulumu yaşadım, şu an sistemde her şey dil ayarı Türkçe kurulmuş gözüküyor da işte içim hiç rahat değil umarım yanlış bir şeyler olmamıştır.

En büyük kaynak olarak Sosyal'e baktım. Yabancı forumlarda da aynı şekilde 3600 ya da 3800 MHz üzeri, bu işlemciyle pek önerilmiyor. Daha doğrusu çalışmasına çalışıyor da bütün olay sadece RAM'lerin MHz'si değil. 3800'ün üzerinde gecikmeler de artıyor. Yani 5000 MHz RAM alıp kullanabilirsiniz ama performans olarak 3600-3800 arası alıyorsunuz denmek istenmiş genel olarak.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı