İşlemciye hız aşırtma yapmak ne kadar önemli?

Ekran kartı kullanımı zaten %100'se oyunlarda FPS farkı bile olmaz büyük ihtimalle. Önemli değil elbet ama gidip K serisi işlemci, Z serisi anakart ve sağlam soğutma alıp fazladan dünyanın parasını bayıldıktan sonra OC yapmazsam o PC'yi her açtığımda içim acır benim.

İşlemciden işlemciye değişir o. Bu arada aynı GPU kullanımında FPS değişebiliyor ve ömür kısalır derken belki 20 yıldın 10 yıla düşüyor (sallıyorum şu an, inanılmaz yükseltmediğiniz ve stabil çalıştığı sürece bir şey olmaz) gibi düşünün. İşlemciniz, anakartınız ve soğutmanız ne?

İşlemciden işlemciye değişir o. Bu arada aynı GPU kullanımında FPS değişebiliyor ve ömür kısalır derken belki 20 yıldın 10 yıla düşüyor (sallıyorum şu an, inanılmaz yükseltmediğiniz ve stabil çalıştığı sürece bir şey olmaz) gibi düşünün. İşlemciniz, anakartınız ve soğutmanız ne?
İşlemciyi i5-2500K ya da Ryzen 3 3200G düşünüyorum, Ryzen 3 3200G çok daha ileri dönük fakat, i5-2500K'da OC için canavar.

İşlemci ömrü en son umrunda olacak şeylerden birisi olur. Hayatınızda hiç ömrü biten işlemci gördünüz mü? Hadi daha da kolaylaştıralım, hiç bozulan bir işlemci gördünüz mü? İşlemciler zaten zamana yenik düştüğü için sorun çıkartacak kadar yaşlanmadan çok defa değiştirmiş oluyoruz zaten.

İşlemci OC'si o kadar önemli bir şey mi? Kaç FPS fark ettiriyor?
Diğer konudan kafanda soru işaretleri kaldı sanırım 😀 O.C için uygun olan işlemciler vardır. Eskilerden örnek vermek gerekirse E5450, Q6600, X5460, X3440, i5-2500K, İ7-2600K gibi bunlardan birini alacağın için böyle örnek verdim. Anakart uygunsa bunlarla yapılan O.C ile yüksek performans alırsın lakin O.C için uygun olmayan E6600, E8500, Q8400, Q9550, i5-3470, i7-970 gibi işlemcilerin sadece frekansını en fazla 600MHz artırırsın o da pek bir performans avantajı sağlamaz. GPU kullanımı %95'den yukarıda ise O.C yapmaya lüzum yoktur gereksiz güç harcar ve ısınır.

Diğer konudan kafanda soru işaretleri kaldı sanırım 😀 O.C için uygun olan işlemciler vardır. Eskilerden örnek vermek gerekirse E5450, Q6600, X5460, X3440, i5-2500K, İ7-2600K gibi bunlardan birini alacağın için böyle örnek verdim. Anakart uygunsa bunlarla yapılan O.C ile yüksek performans alırsın lakin O.C için uygun olmayan E6600, E8500, Q8400, Q9550, i5-3470, i7-970 gibi işlemcilerin sadece frekansını en fazla 600MHz artırırsın o da pek bir performans avantajı sağlamaz. GPU kullanımı %95'den yukarıda ise O.C yapmaya lüzum yoktur gereksiz güç harcar ve ısınır.
i5-2500K ile Z çipsetli bir anakart alıp OC yapsam, cidden ömrü kısalır mı? Zaten 9 senelik bir işlemci.

Elektronik parça bunlar hiçbir şey olmaz derim yarım saat sonra kasadan duman çıkar. Çöp olmuş o artık derim torunun senin cenaze fotoğraflarına baktığı kasada hala o işlemci vardır...

Yani şans işi ama genel olarak özellikle O.C için üretilmiş bu işlemciler dayanıklı olur. Alan da öyle sağlam O.C yapmaz millet 4 bakır borulu soğutucu ile sınırları zorluyor. Bizim buralarda ona cesaret eden olmadığı için rahat kullanırsın bir sıkıntı olmaz. Soğutucu şart ama O.C yapılacaksa.

Elektronik parça bunlar hiçbir şey olmaz derim yarım saat sonra kasadan duman çıkar. Çöp olmuş o artık derim torunun senin cenaze fotoğraflarına baktığı kasada hala o işlemci vardır...

Yani şans işi ama genel olarak özellikle O.C için üretilmiş bu işlemciler dayanıklı olur. Alan da öyle sağlam O.C yapmaz millet 4 bakır borulu soğutucu ile sınırları zorluyor. Bizim buralarda ona cesaret eden olmadığı için rahat kullanırsın bir sıkıntı olmaz. Soğutucu şart ama O.C yapılacaksa.
Kule tipi mi alayım hocam sıvı soğutma mı? Hangisi iyi bir OC için yeterli olur sizce? Bir de ben 14 nm litografisinden 32 nm litografisine geçiyorum, derece farkları olacak değil mi illaki?

@Elektrikci_Hasan hocam?

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı