İşletim sistemleri arasında ne fark var?

Sabaha kadar saysak bitmez ve bir yararı da olmaz. Kısaca şöyle düşün; bilgisayarda yaptığın her işlemin işletim sistemi tarafından RAM´e yüklenmesi, oradan işlemciye giderek hesaplatılması ve nihayetinde hesaplanan sonucun işletim sistemini kullanan kullanıcıya ya da özel olarak belirtilen başka hedefe geri döndürülmesi/aktarılması olayı var. İşletim sistemlerinin ortak noktası ve amacı bu. Farklar ise bu işlemler silsilesinin hangi yöntemlerle ve nasıl yapılacağında başlıyor. Bu konulara ilgiliysen Silberschatz´ın Operating System Concepts kitabını okuyarak detaylı bilgi edinebilirsin. Ayrıca YouTube´daki Bilgisayar Kavramları kanalında işletim sistemleri ile ilgili videolu eğitim serisi de mevcut. Onu da izleyebilirsin.

Ama bugün en basitinden Shell32.DLL'de hala Vista, NT 4.0 simgeleri duruyor. Onun dışında DWM kapatılınca Aero Basic teması ortaya çıkıyor mesela. Windows 10 her ne kadar daha gelişmiş bir çekirdeği olsa da bazı yerlerinde hala Vista kalıntıları var.
Evet, geriye dönük uyumluluk için shell32.exe içerisindeki çoğu simge halen XP'den kalma simgeler. Bunun sebebi yeni simgelerin Windows 8 ile birlikte artık imageres.dll içerisinde barınıyor olması. Ayrı bir dinamik bağlantıya taşınmasının sebebi DWM uyumlu resim kütüphanesinin shell32'ye bağlı eski yazılımlarda sorun çıkartması. Zaten shell32 gibi eski modüllerde yamalanan özellikler sayesinde Windows 95'e kadar uyumluluk modunu kullanabiliyoruz.

Normalde DWM kapatıldığında normalde Windows'ta geriye hiçbir pencere yöneticisi kalmıyor. Yine Windows bazen bazı programları çalıştırırken geriye dönük uyumluluk için kendisi de DWM'i kapatabiliyor/askıya alabiliyor. Bu gibi durumlarda eski pencere yöneticisi devreye giriyor. Misal Windows'u kurtarma medyası ile başlattığımızda DWM çalışmadığı için ekrandaki pencereler daha basit olan "bindirme pencere yöneticisi" (stacking window manager) aracılığıyla ekrana çiziliyorlar. Bu yöntemde ekran katman katman boyanarak çizildiği için ortada "pencere" varmış gibi bir izlenim ortaya çıkıyor. :)

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı