İşletim sistemlerinin orijinal halleri neden optimizasyonlu değil?

636037

Hectopat
Örneğin Windows, arka planda çalışan bir sürü gereksiz hizmet var. Fazla kaynak kullanıyorlar ve mobil veriniz bitmesine bile sebep olabiliyorlar. 6 GB bilgisayarın RAM kullanımı 1.9 GB idi, AtlasOS kuruduktan sonra 1 GB'e düştü, animasyonlar akıcı oldu, FPS arttı, takılmalar azaldı.

Android'de durum farklı değil. LineageOS kurduktan sonra FPS ve akıcılık arttı. RAM kullanımı azaldı, oyunlarda FPS düşen bazı yerlerde düşmez oldu. Pil de daha fazla dayanıyor.

Minecraft ise OptiFine kurarak veya fabric + sodium + lithum + starlight gibi modlarla FPS artıyor.

Peki, orijinal halleri neden optimizasyonlu ve hafif (lightweight) değil?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çünkü seni sürekli izliyor firmalar, diğer firmalardan reklam alıyor programlarını kuruyor. Bunlarda sistemi yavaşlatıyor. Beni düşüncem bu. Çünkü genelde o hizmetler hep seni izlemeye yönelik, gezdiğin siteleri bile takip ediyor.

Örneğin Windows, arka planda çalışan bir sürü gereksiz hizmet var.
Gereksiz değil. Windows genel kullanım amaçlı bir işletim sistemi ve bu yüzden her türde işleri yapabilecek kapasitesi olan hizmetleri gerekiyor. Tabii eğer kullanıcının amacı sadece oyun oynamaksa ve donanım da düşük güçteyse bu da performans kaybına neden oluyor.
Ek olarak sadece Windows'a özel bir durum da var, Windows geniş donanım ve yazılım yelpazesine sahip ve işletim sistemi piyasasını domine ediyor. Bu yüzden mutlaka bir yerde çakışma, bug, açık ve optimizasyon sorunu yaşanacaktır.
Android'de durum farklı değil.
Aynı şey burada da geçerli. Android dünyadaki telefonların neredeyse %70'inde var. Bu kadar donanım uyumluluğu bir yerde sorun yaşatır. Ek olarak Android telefon üreticileri de kendi yazılımlarını işin içine katınca bu liste iyice kabarıyor. Apple ise hem desktop hem de mobile tarafında Android ve Windows'a oranla çok daha az donanım ve yazılım üzerinde kontrol sağlıyor bu da ortaya çıkan yazılımların çok daha optimizasyonlu ve performanslı olmasını sağlıyor.

Gereksiz değil. Windows genel kullanım amaçlı bir işletim sistemi ve bu yüzden her türde işleri yapabilecek kapasitesi olan hizmetleri gerekiyor. Tabii eğer kullanıcının amacı sadece oyun oynamaksa ve donanım da düşük güçteyse bu da performans kaybına neden oluyor.
Ek olarak sadece Windows'a özel bir durum da var, Windows geniş donanım ve yazılım yelpazesine sahip ve işletim sistemi piyasasını domine ediyor. Bu yüzden mutlaka bir yerde çakışma, bug, açık ve optimizasyon sorunu yaşanacaktır.

Aynı şey burada da geçerli. Android dünyadaki telefonların neredeyse %70'inde var. Bu kadar donanım uyumluluğu bir yerde sorun yaşatır. Ek olarak Android telefon üreticileri de kendi yazılımlarını işin içine katınca bu liste iyice kabarıyor. Apple ise hem desktop hem de Mobile tarafında Android ve Windows'a oranla çok daha az donanım ve yazılım üzerinde kontrol sağlıyor bu da ortaya çıkan yazılımların çok daha optimizasyonlu ve performanslı olmasını sağlıyor.

Orijinal Windows'ta olupta AtlasOS'ta olmayan gerekli hangi hizmetler var? Herhangi bir özelliğin bozuk olduğunu görmedim. Düşük güçte olmasına gerek yok RTX 3060'lı sistemlerdede FPS artıyor.

Minecraft'da durum yine aynı.

Son düzenleme:
Minecraft ise OptiFine kurarak veya fabric + sodium + lithum + starlight gibi modlarla FPS artıyor.
Aynı şey değil. Java dilinden kaynaklı optimizasyon sıkıntısı var, işletim sistemiyle nasıl bir tutuyorsun bunu?

Saydığın modlar oyunun renderlama biçimini değiştirerek FPS arttırıyor.

Konu kategorisine uysun diye. Bu optimizasyonlar uygulamanın orijinalinde yok. Hep sonradan modla yapılıyor.
Uymadı.

1-2 tane örnek gösterip "Hiçbir uygulamanın orijinalinde optimizasyon yok." demek de doğru değil.

Ayrıca Windows verdiği hizmetlerle vaat ettiği performansı veriyor. Bu yüzden optimizasyon sorunu olduğunu iddia edemezsin. Verdiğimiz performans bundan daha yüksek, deyip vermese o zaman sorunlu olmuş olur.

Bu sorduğun hizmetleri de söyleyeyim; %70'i çevrimiçi hizmet, %20'si güvenlik hizmeti, kalanı da hata tanılama.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı