ISO ile format atıldğında ürün anahtarını otomatik etkinleştirmesi

Sk8erBoi

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Bilgisayarıma Microsoft'un sitesinde indırdıgım Windows 10 pro ISO kalıbıyla format attıgımda ürün anahtarını kendisi etkinleştiriyor,
Ayarlar > Etkinleştirme Kısmında ise: Windows, Microsoft hesabınıza bağlı bir digital lisans ile etkinleştirildi yazıyor bu tam olarak ne anlama geliyor, Windowsu etkinleştiren lisans anahtarını veren şey anakart mı yoksa Microsoft hesabım mı anlamadım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Şöyle, bilgisayarını ilk aldığında ürün anahtarını giriyorsun (OEM). Ardından Microsoft hesabına giriş yaptığında bu key bu hesap tarafından satın alındı diye düşünülüp hesabına kaydediliyor. Aynı şekilde anakartın da bu key ile etkinleştirmiş oluyor Microsoft ürününü. Yani key anakarta yazılıyor. Bir dahaki formatında kullanamaya gerek kalmıyor çünkü anakartta kayıtlı.

Şöyle, bilgisayarını ilk aldığında ürün anahtarını giriyorsun (OEM). Ardından Microsoft hesabına giriş yaptığında bu key bu hesap tarafından satın alındı diye düşünülüp hesabına kaydediliyor. Aynı şekilde anakartın da bu key ile etkinleştirmiş oluyor Microsoft ürününü. Yani key anakarta yazılıyor. Bir dahaki formatında kullanamaya gerek kalmıyor çünkü anakartta kayıtlı.
Teşekkürler bilgi icin

Peki anakartımızı değistirdiğimizde neler yapmalıyız?
Mevcut ürün anahtarımızı kullanmaya devam edebiliyor muyuz?
Disk klonlama bir seçenek mi?
Ya da temiz kurulum yapmak zorunda mıyız?
Yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim.

Ürün anahtarınız eğer oem ise başka bir anakartta kullanabileceğinizi sanmıyorum, disk klonlamaya gelirsek sadece mekanik diskten ssd ye geçişte yani depolama aygıtı değişiminde disk klonlamayı öneririm çünkü anakartı değiştirdiğiniz zaman eski anakartta kullanmış olduğunuz windowsu klonladığınız zaman çoğu hatayla karşılaşabilirsiniz örneğin windowsun açılmaması veya chipset driver hataları ve driverlerin çakışması gibi birçok hata alabilirsiniz o yüzden anakart değişimlerinde buranın altını çiziyorum mutlaka temiz kurulum gerekli.

Bilgisayarıma Microsoft'un sitesinde indırdıgım Windows 10 pro ISO kalıbıyla format attıgımda ürün anahtarını kendisi etkinleştiriyor,
Ayarlar > Etkinleştirme Kısmında ise: Windows, Microsoft hesabınıza bağlı bir digital lisans ile etkinleştirildi yazıyor bu tam olarak ne anlama geliyor, Windowsu etkinleştiren lisans anahtarını veren şey anakart mı yoksa Microsoft hesabım mı anlamadım.

Cihazda muhtemelen OEM lisans mevcut. Yani cihaz üreticisinin Microsoft ortaklığında aldığı lisans. Temiz kurulum sonrası internete bağlandığınız zaman Windows 10 anakarta kayıtlı lisansı otomatik olarak algılar ve etkinleştirir. Ekstra birşey yapmanıza gerek yoktur.
"Windows, Microsoft hesabınıza bağlı bir digital lisans ile etkinleştirildi" yazmasının sebebi ise kurulum ekranında kişisel Microsoft e-posta adresinizle giriş yapmanızdan dolayı. Eğer kutulu lisans (piyasa değeri 600-1000 lira arası sürüme göre) alıp bunu kişisel e-posta adresinize bağladıysanız etkinleştirmeyi e-posta adresiniz. Yok eğer cihazın anakartının üzerindeki OEM lisansınız duruyorsa ve kişisel e-posta adresinize kayıtlı lisans yoksa anakart üzerindeki lisans ile etkinleştirme yapılıyor.
OEM lisanslarda kurulum yaparken e-posta adresinizi yazmadığınız zaman ise "Windows digital bir lisans ile etkinleştirildi" yazar.

Peki anakartımızı değistirdiğimizde neler yapmalıyız?
Mevcut ürün anahtarımızı kullanmaya devam edebiliyor muyuz?
Disk klonlama bir seçenek mi?
Ya da temiz kurulum yapmak zorunda mıyız?
Yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim.

Eğer OEM lisans kullanıyorsanız anakart değiştirildiği zaman eski OEM lisansınız kullanamazsınız. Ama anakart değişmediği sürece diğer parçaları değiştirmede sorun olmaz lisansınız anakarta kayıtlı olarak kalır. Parça değişimi olarak SSD, HDD, ekran kartı vs. değişimi sonra kesinlikle temiz kurulum yapılması gerekir. Eski ürüne ait sürücüleri neden bilgisayarda tutalım ki? Ayrıca driver hatalarına sebep olabilir bu durum. Temiz kurulum yapmak Windows klonlamaktan çok daha basit. Hata alma olasılığınız klonlamaya göre çok daha az. Ben SSD'ye sahip bir dizüstü bilgisayara USB 3.0 üzerinden 10 dakikadan daha az sürede temiz kurulum yapabiliyorum zahmetsiz ve çok kolay şekilde.

Ürün anahtarınız eğer oem ise başka bir anakartta kullanabileceğinizi sanmıyorum, disk klonlamaya gelirsek sadece mekanik diskten ssd ye geçişte yani depolama aygıtı değişiminde disk klonlamayı öneririm çünkü anakartı değiştirdiğiniz zaman eski anakartta kullanmış olduğunuz windowsu klonladığınız zaman çoğu hatayla karşılaşabilirsiniz örneğin windowsun açılmaması veya chipset driver hataları ve driverlerin çakışması gibi birçok hata alabilirsiniz o yüzden anakart değişimlerinde buranın altını çiziyorum mutlaka temiz kurulum gerekli.
Değerli fikirleriniz içinn teşekkürler.
Temiz kurulum en temiz çözüm sanırım.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı